Hoe lang duurt longontsteking bij kinderen?

05.11.2019 13:24
longontsteking kinderen Beeld: Shutterstock

De R in de maand, dat betekent vrij spel voor virussen. Sommigen leiden, net als sommige bacteriën, tot longontsteking bij kinderen. Maar hoe lang duurt zo’n longontsteking eigenlijk?

Het klinkt ernstig, en het is ook iets om serieus te nemen, maar toch komt longontsteking best vaak voor bij kinderen. Jaarlijks lopen 25 duizend kinderen in Nederland longontsteking op.

Longontsteking wordt meestal veroorzaakt door een bacterie, virus of schimmel. Wanneer de weerstand van je kind afneemt door zo’n ziekteverwekker, kan longontsteking ontstaan. Ook wanneer je kind zich verslikt, kan hij longontsteking krijgen.
 

Verkoudheid

Soms merk je niet dat je kind een longontsteking heeft. Dan lijkt het meer op een flinke verkoudheid met hoesten, en ruimt het lichaam de infectie zelf op. Als je kind erg hoest, kortademig of benauwd is, slijm ophoest en/of hoge koorts heeft, is het altijd verstandig om naar de huisarts te gaan.
 

Lees ook:
Longontsteking bij kinderen: de symptomen en behandeling >

 

Antibiotica

Meestal schrijft de arts antibiotica voor bij longontsteking. Die werken alleen wanneer de ontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie, maar die oorzaak is niet altijd duidelijk. Met antibiotica verdwijnen de klachten van je kind meestal na drie of vier dagen. Het hoesten kan nog wel vier tot zes weken duren. Dat is vermoeiend voor je kind, waardoor het even kan duren voordat hij is opgeknapt, ondanks dat de koorts is verdwenen.
 

Bron: Longfonds

 

 

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief >