luizen
Beeld: Getty

Gijsje van Bentum wordt gek van de hoofdluis van haar kind. “Zucht. Je moedertje kamt vanavond de neten er wel weer uit.”

Ze komen onaangekondigd. En altijd op het verkeerde tijdstip. Als je een luis nu eens op een regenachtige zondag op je borstel zou betrappen, zo’n dag waarop je verder toch niets te doen hebt. Maar nee, net als een baby die vlak voor een sollicitatiegesprek over je heen kotst, hebben luizen de neiging om, pak ’m beet, op een spierwitte vergadertafel uit je haar te vallen en doodleuk richting mevrouw de directeur te wandelen – waarop je hem wel móet pletten met tot gevolg een Dexteriaanse bloedvlek op de smetteloze tafel. Je veegt het bloed snel weg, maar het is te laat. Als mevrouw de directeur een tiener was, zou ze heel hard iiiiiieeeeew gillen – maar ze schraapt ostentatief haar keel en werpt een dodelijke blik richting die vieze vrouw in de belangrijke-mensenclub. Geloof het of niet, dit is me overkomen.

 

De Koningin is ook gewoon luizenmoeder

Ook een keer meegemaakt: ik ben aanwezig bij een internationaal debat over ‘de vrouw als economische grondstof’. De voertaal is Engels. Al snel ontaardt de discussie in een klaagzang over de onmogelijke combinatie werk en kinderen.

Vriendin Cécile (hoofdredacteur en moeder van twee) staat te trappelen om haar mening te geven, pakt de microfoon en zegt, om maar even te illustreren dat zij de kunst van het schipperen tussen werken moederen wél verstaat: “Hello, I’m Cécile, editor in chief and a lice mother.’ De zaal valt stil. Lice mother? Is dat zoiets als Mother of Dragons? Wat al snel blijkt: luizenmoeder is een uniek Nederlands fenomeen. We hebben zelfs een Queen of Lice: Máxima. De koningin is ook gewoon luizenmoeder.

In de meeste landen werkt de vrouw óf fulltime óf niet. En als ze fulltime werkt heeft ze geen tijd om luizen te pluizen. In die landen hebben ze  kindermeisjes, en die behandelen de kinderen met effectief antiluizenspul. Dat maakt het kind wellicht onvruchtbaar maar hé, de luizen zijn dood, het gezin kan weer verder. Prima toch? Onze huisdieren spuiten we immers ook zonder blikken of blozen antivlooienspul in de bloedbaan.

 

Calvinistisch kammen

Vorig jaar heb ik met een luizenmiddel dat ik in Griekenland op de kop had getikt in tien minuten zo’n tweehonderd luizen en neten gedood. In ons land is zulk gif verboden en moeten we calvinistisch kammen, niet één maar twee keer per dag, want de luizen zijn ‘resistent’ tegen de laffe goedjes van de drogist.

Onze dochters hebben haar tot aan hun kont – dat knippen we niet af want dat is zielig. Confrontaties met onze kinderen gaan we sinds de jaren zeventig uit de weg. Wil je je haar niet in een vlecht, schat? Prima, je doodvermoeide moedertje kamt vanavond de neten er wel weer uit. Papa interesseert het sowieso geen zier. Ik heb een vader ooit horen beweren dat luizen nomaden zijn – ze trekken vanzelf wel weer verder.

 

Moeders krijgen altijd de schuld van luizen

Vaders komen er sowieso genadig van af. Ik heb in ieder geval nooit meegemaakt dat een luizenmoeder een vader streng toesprak. Zoals mij meerderde malen gebeurde. Dat ik ‘nu eens echt goed’ moest kammen. Oók mijn eigen haar. Het zou ‘een vast ritueel’ moeten zijn om iedere dag na het ontbijt mijn dochter te checken – ook als de klas verder luizenvrij is – en daarmee basta.

Moeders krijgen altijd de schuld van de luizen. Als mijn kind op de crèche onder de luizen zou zitten, had ik direct een andere crèche uitgezocht; maar basisscholen blijven gek genoeg buiten schot. Er zijn enkele scholen waar kinderen de klas niet in mogen met los lang haar – waarom stelt de rest van de basisscholen dat niet als regel in? Waarom mogen kinderen in de klas geen hoofddoekjes en petjes dragen? Is dat niet de luizen verzoeken?

 

My kind of mamas

Afijn, om de bitchy luizenmoeder de mond te snoeren, ben ik zelf maar luizenmoeder geworden. Wat meteen opviel, is dat Marokkaanse kinderen geen luizen hebben terwijl de mooie, lange, dichte krullen van de meisjes mij in de ogen van een luis zeer aantrekkelijk lijken.

Het geheim: Marokkaanse meisjes hebben zelden hun haar los. Er gaat eerst een grote hoeveelheid haarolie in om het te ontkroezen, en dan gaat het in een strakke knot op het hoofd of in een solide vlecht. Marokkaanse moeders schuwen daarbij volgens mij niet lekker hard aan het haar te trekken zodat geen enkel plukje los kan komen. Marokkaanse mama’s zijn my kind of mamas.

Verre weg de meeste luizen vind je in blond, springerig en tot piepens toe gewassen haar. Zo hebben de luisjes een lekker stram laddertje om richting de sappige hoofdhuid te  klimmen. In het bloed van die blonde prinsesjes zit voornamelijk cupcake en geen knoflook. Dat zou zomaar nog een reden kunnen zijn dat Marokkaanse kinderen geen luizen hebben.

 

Illegaal antiluizenspul smokkelen

Luizen uitroeien met knoflook: het bewijs moet nog geleverd worden, maar het sluit in ieder geval naadloos aan op de puurtrend. Luizen passen natuurlijk ook prima in de puurtrend, en als we de natuur echt zo zouden omhelzen als we zeggen te doen, dan zouden we een kop vol luizen ‘lekker authentiek’ vinden. Maar terwijl we slakjes in het moestuintje zachtjes van de blaadjes sla halen en liefdevol op de planten van de buren zetten, gruwelen we van een paar beestjes op het hoofd van onze kinderen. Terwijl die beestjes zo kunnen verbroederen.

Laatst stond in de krant dat de populairste orang-oetanvrouwtjes de minste luizen hebben. Het is voor de andere orang-oetans een eer het populairste vrouwtje te mogen ontluizen; ze staan ervoor in de rij. Voor de terugkeer van dit prachtige ritueel bij homo sapiens zou ik willen pleiten als mijn dochter naar de middelbare school gaat, waar alles om populariteit draait en steeds meer luizen gesignaleerd worden omdat pubers tête-à-tête Instagram checken en selfies maken, de losse haren netjes gestraight om het voor de luizen nog wat makkelijker te maken om overheen te klauteren.

Ik zie het voor me: meisjes op een kluit gaan elkaar met personalized luizenkammetjes te lijf, roddelend en giechelend. Geen ge-iiiiiiieeeeeew want luizen zijn ook gewoon maar beestjes – en als je dat stomme iiiiieeeewen sowieso niet een keer afleert, word je nooit een directeur. Tot die tijd smokkel ik ieder jaar van vakantie een paar flessen illegaal antiluizenspul terug naar Nederland
 

Dit artikel staat in Kek Mama 05-2016.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

tips-als-kind-wordt-gepest

De introverte dochter (9) van blogger Sitinee Sheffert heeft weinig vrienden en werd door haar ouders aangemoedigd om vaker te vragen of ze met een groepje mee mocht spelen. Maar de kinderen reageerden niet zoals Sitinee had gehoopt.

'Ze werd uitgescholden voor loser en ze zeiden dat ze haar raar vonden', schrijft de blogger op Scary Mommy.

 

Geliefd, mooi en sterk

Het meisje kwam doodongelukkig thuis en het hart van Sitinee brak in duizend stukjes. 'Mijn eerste reactie was dat ik het gemene kind wilde opzoeken, maar toen ik een paar keer diep inademde, wist ik dat dit een leermoment was: eerst moest ik werken aan het zelfvertrouwen van mijn dochter. We horen vaak genoeg verhalen over kinderen met een depressie en laag zelfbeeld, dus we moesten ervoor zorgen dat onze dochter wist dat ze geliefd, mooi en sterk is.'

 

1. Je bent niet alleen

'Of je kind nu extravert of introvert is, je moet laten weten dat ze niet alleen zijn. Mijn dochter kropt alles op van binnen, maar ondanks dat ze niet graag over haar gevoelens praat, moeten we haar het gevoel geven dat wij altijd achter haar staan en haar liefhebben.'

 

2. Je bent geweldig

'Misschien zien haar leeftijdsgenoten niet dat mijn dochter fantastisch is, maar zoveel anderen zien het wel. Laat je kind altijd weten dat-ie uniek is. 'Anders' zijn maakt ze niet gelijk raar of een loser.'

 

Lees ook
'Als mijn kind wordt gepest, mag hij terugslaan' >

 

3. Woorden zijn maar woorden

'Schelden kan pijn doen, maar het zijn slechts woorden. Voor kinderen (en zelfs voor volwassenen) is dit moeilijk te begrijpen, maar ze moeten weten dat je je hier niet door moet laten beheersen. Die gemene woorden mogen geen schaduw werpen over de mooie eigenschappen. Zorg dat kinderen zelfvertrouwen krijgen: ze mogen trots zijn op en geloven in zichzelf. En niemand mag dit gevoel van ze afpakken.'

 

4. Wees dankbaar

'Vraag aan je kind om mooie dingen over zichzelf op te schrijven. We vroegen onze dochter naar tien mooie eigenschappen waar ze trots op is. Door positief te blijven, krijgt ze meer eigenwaarde en geloof in zichzelf.'

 

5. Maak samen een plan

'Toen we zagen dat onze dochter de juiste mindset begon te krijgen, moedigden we haar aan om op te schrijven wat ze zou kunnen doen zodra ze weer gepest zou worden. Na veel praten, besefte ze dat ze voor zichzelf moest opkomen. Hoe? Door het 'gemene kind' vragen te stellen over haar actie: waarom vind je mij raar? Waarom vind je mij een loser? Waarom denk je dat je mij zo mag noemen? Maakt het jouw een beter mens om mij neer te halen? Door deze vragen denken kinderen voortaan wel twee keer na voordat ze iemand beledigen. En nog belangrijker: mijn dochter komt eindelijk voor zichzelf op.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

video-nacht-kind-bij-jou-in-bed

Het ouderschap houdt niet op als de zon ondergaat en deze mooie timelapse van Melanie Darnell bewijst dat nog maar eens. Op Instagram schrijft de blogger er een rake tekst bij.

'Je wilt 's nachts twee dingen: voldoende rust krijgen en je kind geven wat-ie nodig heeft', schrijft ze. 'Dit is een moeilijke balans. De vier uur durende wake-up call is ondragelijk, maar toch trekken we onszelf steeds weer uit bed.'

 

Lees ook
Willeke (33) slaapt met haar hele gezin in één bed >

 

'Moeders zijn experts'

Melanie vervolgt: 'Eigenlijk hebben kinderen maar weinig nodig: ze willen vastgehouden of gevoed worden. Moeders zijn hier experts in en het is prachtig om te zien dat wij aan de behoeften van onze kinderen kunnen voldoen. Voel je daarom niet alleen, maar denk op zo'n moment aan alle ouders die midden in de nacht wakker zijn met hun kind.' Haar boodschap aan alle oververmoeide moeders: adem in, adem uit. 'Deze dagen zijn pittig, maar uiteindelijk zal je baby doorslapen. Dus knuffel je kinderen, verzorg ze en hou van ze, ongeacht hoe laat het is.'

 

Parenting doesn’t end when the sun goes down. 🌙 I want to parent at night the same way I parent during the day. You have two nighttime parenting goals (1) get sufficient rest yourself and (2) meet the nutritional and emotional needs of your child. It’s a tough balance. Realizing that the last sweet hours of restful darkness are almost over. The 4am wake-up call is especially excruciating. Still, we haul ourselves out of bed, and with bleary eyes pull our babies in close . In those quiet, dark hours, the lack of distraction can actually quite calming and refreshing.  Baby’s needs tend to be simple: to be held and fed 🤱🏻. Mothers are experts at both of those things, and the ability to so completely meet the needs of our amazing baby is profoundly satisfying. During these moments let’s think of all of the other parents that are up with their babies at the very same middle-of-the night moment and take comfort in the thought of each of us cradling our babies in the dark of our homes, together in shared experience. Rather than feeling isolated and exhausted, we can feel connected to the other tired mothers that are also awake #momsunited. . So, to all of the tired mothers out there, breathe in and breathe out. These days are intense but short lived. Both you and baby will be sleeping more soundly before long. For now, cuddle your babies, nurse them and love them no matter what time the clock says. The baby you rock tonight someday may have the opportunity to be gazing at the stars while holding a sweet baby of her own. She will be thinking of, and appreciating, you ❤️. . Full video www.youtube.com/fitmomma #attachmentparenting #caughtoncamera #parenting #momlife #nighttimeparenting #gentleparenting #tiredmom #momof3 #onshrooms #cosleeping #foursigmatic @nest @todayshow @scarymommy @goodmorningamerica @theellenshow @ellentube @theviewabc @huffpostparents @popsugar #ellen15

Een bericht gedeeld door Melanie Darnell (@fitmomma4three) op

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >