‘Ga je op kraamvisite? Vergeet deze 9 gouden regels niet’

09.07.2021 12:58
baby

Het is een feest om de baby van je vriendin, zus of buurvrouw in het echt te bewonderen. Maar om het voor haar ook zo fijn mogelijk te maken, is het volgens Diana Spalding van Mother.ly belangrijk om deze regels in je achterhoofd te houden.

1. Bel van tevoren

Het staat niet voor niets op elk geboortekaartje. Als kersverse moeder zit je meestal niet te wachten op een onverwacht bezoek. Bel of app dus even om te vragen of het uitkomt.

2. Voel je niet beledigd als je niet welkom bent

Vraag niet wanneer je langs mag komen, maar óf je langs mag komen. Misschien zijn de ouders daar nog helemaal niet klaar voor. Voel je vooral niet beledigd; het is vaak niet persoonlijk. Laat weten dat je het begrijpt en dat je over een week of twee nog eens contact opneemt.

3. Het draait niet om jou

Misschien komen er door het zien van de baby weer allemaal herinneringen van je eigen zwangerschap naar boven. Of je krijgt plots de behoefte om over je nieuwe baas te klagen. Allemaal oké, maar liever niet tijdens de kraamvisite. Probeer je te focussen op het geluk van je vriendin, zus of buurvrouw.

4. Let op je hygiëne

Héél belangrijk voor een bezoek aan een kleintje: was of ontsmet je handen. Ben je verkouden? Stel je bezoek dan even uit.

5. Bied hulp aan

Dring niet aan, maar vraag of je ergens mee kunt helpen. Misschien vinden ze het fijn als de hond even uitlaat, met haar kleuter speelt of de vaatwasser inruimt. Kleine moeite, maar soms een geschenk uit de hemel.

Lees ook: ‘Ik verbood kraamvisite de eerste twee weken na mijn bevalling’ >

6. Neem wat lekkers mee

Een lekkere maaltijd of een stuk taart: eten is vaak welkom. Extra fijn als het eten ingevroren kan worden, dat scheelt de moeder weer tijd.

7. Wees voorzichtig met vragen stellen

Het is natuurlijk goedbedoeld, maar vragen kunnen soms ongelukkig overkomen. Vraag niet ‘Kreeg je tijdens de bevalling een ruggenprik?’ maar ‘Wil je het over de bevalling hebben?’ En vraag niet ‘Ben je ook zo verliefd op hem of haar?’ maar ‘Hoe voel je je eigenlijk?’

8. Maak geen kritische opmerkingen

Opmerkingen over een vieze keuken, lekkende borsten of ongekamd haar is wel het laatste waar een kersverse moeder op zit te wachten. Houd deze liever voor je.

9. Blijf niet te lang

Een baby is heel schattig, dat snappen we. Maar blijf niet uren hangen. Moeder en kind hebben rust nodig en het kan nogal ongemakkelijk zijn om zelf iemand weg te sturen.

Bron: Mother.ly

Lees ook: Dit zijn de leukste kraamcadeaus onder de 25 euro >

 

Nog meer tips lezen? Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >