Beeld: 123RF
Beeld: 123RF

Patricia (40), getrouwd met Paul, haar kinderen Eva-Lianne (13), Sefanya (12), Cemal (10), Manoah (8), Jedidja (6) en Nathanael (2) krijgen Christelijk thuisonderwijs.

“Toen onze oudste dochter vier werd en naar school moest, konden Paul en ik in de wijde omgeving geen school vinden die naadloos aansloot bij onze christelijke geloofsopvatting. Wij wilden onze kinderen graag opvoeden en opleiden vanuit onze geloofsovertuiging. Thuisscholing leek daarom het beste alternatief, daar waren we het meteen over eens.
 

Weerstand

Jarenlang hebben we probleemloos en volgens de huidige Nederlandse wetgeving thuisonderwijs gegeven, maar een paar jaar geleden stuitte dit ineens op veel weerstand van de wethouder in onze toenmalige woonplaats. Hoewel er geen enkel zorgsignaal was over ons gezin, dreigde hij wel een brief naar de Raad van Kinderbescherming te sturen om zijn zorgen over ons te uiten. We moesten ons komen verantwoorden voor de rechter.

Daarmee was de maat vol voor Paul en mij. We wilden geen risico lopen op uithuisplaatsing van de kinderen en zijn naar Ierland verhuisd. We hadden al vaker geïnformeerd naar hoe thuisonderwijs in dat land was geregeld en de vrijheid daar sprak ons enorm aan. Er gelden geen strikte regels, home schooling is er geen enkel probleem.
 

Lesschema

Elke ochtend geef ik nu onze vijf oudste kinderen les, vaak in onze speciale schoolkamer. Ik maak vooraf schema’s en verdeel de lessen in blokken van maximaal een halfuur. ’s Morgens om acht uur beginnen we allemaal met een huishoudelijke taak. Daarna geeft Paul catechisatie en leest voor uit de Bijbel. Vervolgens gaan de kinderen zelfstandig aan het werk en geef ik elk van hen apart minimaal een halfuur aandacht om instructies te kunnen geven.

’s Middags is het tijd voor ontspanning: sporten, dansen, knutselen, hobby’s. Eva­-Lianne traint drie keer in de week voor ballet, Sefanya doet fanatiek aan acrobatische gymnastiek.
 

Voorloper

Ik stap pas over naar een volgende lesmodule als ze de stof echt onder de knie hebben. Daardoor zitten de oudste meiden met veel vakken al op vwo­niveau, dat weet ik omdat ik ze af en toe toets. Anderhalf jaar geleden had Eva­-Lianne haar Engels al op vwo-­niveau afgerond. Ze was toen twaalf. Ook met wiskunde loopt ze voor. Alleen scheikunde vindt ze vreselijk. Ik heb microscopen in huis voor proefjes en ze moet wel de basiskennis beheersen, maar daarna mag ze het van mij laten vallen.

Het onderwijsmateriaal bestel ik online. Behalve vragenlijsten en opgaven, zitten daar ook examens bij. Maar veel toetsen vind ik niet zo interessant, dat is ook niet verplicht. Ik zie zelf wel hoe de kinderen groeien en zich ontwikkelen, daar heb ik geen scores of diploma’s voor nodig.
 

'Vereenzamen ze niet?'

Het vooroordeel dat de kinderen vereenzamen als ze niet naar een reguliere school gaan, klopt niet. Ze hebben veel vriendjes en vriendinnen; door sport en omgeving, maar ook vanuit de kerk.

Terugkeren naar Nederland zie ik niet meer gebeuren. Het leven hier in Ierland is goed, we leven van giften van kerkleden, hebben veel groen en ruimte om ons heen en genieten van ons gezin.”

Dit verhaal is er één van een interviewserie in de Kek Mama Opvoedspecial 2017.


Tijdelijke aanbieding: Neem nu een abonnement op Kek Mama en krijg een gratis tas naar keuze >


knutselen-halloween-decoraties

Enthousiast gaf je jouw adres op voor de Halloweenroute van school, maar nu het bijna zover is kom je erachter dat je nog niet één pompoen ter decoratie hebt uitgehold. En omdat je het themafeest natuurlijk niet wilt afdoen als iets onbenulligs, hebben wij wat knutseltips voor je.

Zo heb je én originele versiering, en een leuke knutselmiddag met je kind.

 

Pompoen uithollen: zo doe je dat

 

En een spook knutselen...

Gewoon wat rolletjes wit karton aan elkaar rijgen, de bovenkant met touw vastknopen, een paar ogen en een mond erop en klaar ben je. 

 

Nog leuker dan snoep meegeven

 

Of ga voor deze zakjes

 

Lees ook
'En toen vond ik het winnende lot tussen de knutsels'  >

 

Knip een paar vellen in één keer - ben je ook zo klaar

 

Wat je allemaal wel niet kan met een beetje crêpepapier en lijm...

Ps: ook prima te gebruiken met Sint-Maarten.

 

Heftig, maar daar is het Halloween voor...

 

Als ze zich nu geen ongeluk schrikken?

 

Zo simpel kan het dus zijn...

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
leuke binnenspelletjes voor kinderen

Je hebt geen zin om je huispak uit te trekken, je bent moe of regen komt met bakken uit de lucht - er zijn genoeg redenen te bedenken om lekker binnen te blijven. Maar dan moet je je kind natuurlijk ook nog zien te paaien. Daarom: 9 leuke binnenspelletjes voor kinderen.

1. Kranten meppen

Tip vooraf: leg je kleuter eerst uit dat-ie alleen tijdens het spel met een krant mag slaan. (Om te voorkomen hij na het weekend met een krant op z'n klasgenoten in staat te meppen - onze redacteur praat uit ervaring). Enfin: het spelletje is oersimpel. Het hele gezin zit in een kring en in het midden staat de mepper. Die begint door een naam te roepen. Diegene moet zo snel mogelijk een andere naam roepen. Als de mepper je een mep geeft vóórdat je een andere naam hebt gezegd, ben je af.
 

2. Een enorme tekening maken

Het enige wat je nodig hebt: een rol behang en stiften, potloden of verf. Rol het behang uit door de hele woonkamer en maak samen een eindeloze tekening. Of ga erop liggen en laat jezelf omtrekken, ook lachen.
 

3. Koken

Ja, zo simpel kan het zijn. En 't is niet alleen leuk, ook nog enorm leerzaam. Bak samen met je kind een lekkere taart en vertel over de ingrediënten of maak een gezond avondmaal. Zoek van te voren samen een recept uit, zodat je je kind bij de hele reutemeuteut betrekt. Zijn jullie klaar? Nodig opa en oma uit, benoem ze tot jury en je maakt er ook nog een kleine wedstrijd van.
 

Lees ook
6x dit kun je óók doen met (overtollig) speelgoed van je kind

 

4. Proeven

Over eten gesproken: een proeverij is altijd een schot in de roos en kan met één of meerdere kinderen worden gedaan. Zet plastic bordjes klaar, nummer ze en leg op elk bordje wat van de geselecteerde producten. Denk bijvoorbeeld aan mayonaise, ketchup, mosterd, peper, zout, pindakaas, kaneel, boter, yoghurt en slagroom. Blinddoek je kind(eren) met een theedoek en neem ze mee langs de bordjes. Degene die de meeste smaken herkent, is de winnaar.
 

5. Badkamer schilderen

We horen je denken: 'eh, sorry?!' Geen paniek: meng wat plakkaatverf met scheerschuim en je kinderen kunnen volledig losgaan op de muur van de badkamer. Na afloop spoel je er alles gewoon hup, met de douchekop af.
 

6. Spijkerpoepen

Zo'n oudje dat nooit gaat vervelen. En je hebt er bijna niets nodig voor dit leuke binnenspelletje. Zet een fles neer en bind vervolgens een koordje of een riem om de heup van je kind en de rest van het gezin. Ter hoogte van de billen hangt een touwtje met een spijker eraan. Doel van het spel is om de spijker in de fles te laten zakken. Tip: hoe jonger de kinderen zijn, hoe groter de hals van de fles moet zijn. Voor kinderen tot een jaar of vijf is een kleine emmer misschien wel de beste optie.
 

7. Slapende Leeuwen

Dit spel is vooral praktisch als je meer kinderen over de vloer hebt. Het is namelijk perfect om wat rust in de tent te krijgen. Hoe het werkt? Vertel je kinderen dat jullie allemaal leeuwen zijn die heel veel slaap nodig hebben. Ze moeten zo stil mogelijk blijven liggen en als ze ook maar íets bewegen, worden ze wakker en moeten ze jou helpen de andere leeuwen te bewaken. Probeer de 'leeuwen' aan het lachen te maken zodat stil blijven wel erg moeilijk wordt. Oh, aanraken en kietelen mag trouwens niet. Het kind dat het langst blijft 'slapen' wint.
 

8. Sokken sparen

Ook erg leuk (en handig, vooral voor jou). Maak een hoopje van de sokken die net uit de was komen en laat je kind steeds twee dezelfde pakken. Je kunt het nog een tikkeltje lastiger maken door er ook andere spullen tussen te leggen waar je er twee van hebt.

 

9. Subtropisch zwemparadijs

Tover jullie badkamer om tot subtropisch zwemparadijs. Trek allemaal je bikini of zwembroek aan, versier de boel, haal de duikbrillen, opblaasbandjes en speelgoed uit de kast, trakteer iedereen op een lekkere cocktail en klaar ben je. Want niet alle binnenspelletjes hoeven alleen leuk voor de kinderen te zijn, toch?

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >