Beeld: 123RF
Beeld: 123RF

Patricia (40), getrouwd met Paul, haar kinderen Eva-Lianne (13), Sefanya (12), Cemal (10), Manoah (8), Jedidja (6) en Nathanael (2) krijgen Christelijk thuisonderwijs.

“Toen onze oudste dochter vier werd en naar school moest, konden Paul en ik in de wijde omgeving geen school vinden die naadloos aansloot bij onze christelijke geloofsopvatting. Wij wilden onze kinderen graag opvoeden en opleiden vanuit onze geloofsovertuiging. Thuisscholing leek daarom het beste alternatief, daar waren we het meteen over eens.
 

Weerstand

Jarenlang hebben we probleemloos en volgens de huidige Nederlandse wetgeving thuisonderwijs gegeven, maar een paar jaar geleden stuitte dit ineens op veel weerstand van de wethouder in onze toenmalige woonplaats. Hoewel er geen enkel zorgsignaal was over ons gezin, dreigde hij wel een brief naar de Raad van Kinderbescherming te sturen om zijn zorgen over ons te uiten. We moesten ons komen verantwoorden voor de rechter.

Daarmee was de maat vol voor Paul en mij. We wilden geen risico lopen op uithuisplaatsing van de kinderen en zijn naar Ierland verhuisd. We hadden al vaker geïnformeerd naar hoe thuisonderwijs in dat land was geregeld en de vrijheid daar sprak ons enorm aan. Er gelden geen strikte regels, home schooling is er geen enkel probleem.
 

Lesschema

Elke ochtend geef ik nu onze vijf oudste kinderen les, vaak in onze speciale schoolkamer. Ik maak vooraf schema’s en verdeel de lessen in blokken van maximaal een halfuur. ’s Morgens om acht uur beginnen we allemaal met een huishoudelijke taak. Daarna geeft Paul catechisatie en leest voor uit de Bijbel. Vervolgens gaan de kinderen zelfstandig aan het werk en geef ik elk van hen apart minimaal een halfuur aandacht om instructies te kunnen geven.

’s Middags is het tijd voor ontspanning: sporten, dansen, knutselen, hobby’s. Eva­-Lianne traint drie keer in de week voor ballet, Sefanya doet fanatiek aan acrobatische gymnastiek.
 

Voorloper

Ik stap pas over naar een volgende lesmodule als ze de stof echt onder de knie hebben. Daardoor zitten de oudste meiden met veel vakken al op vwo­niveau, dat weet ik omdat ik ze af en toe toets. Anderhalf jaar geleden had Eva­-Lianne haar Engels al op vwo-­niveau afgerond. Ze was toen twaalf. Ook met wiskunde loopt ze voor. Alleen scheikunde vindt ze vreselijk. Ik heb microscopen in huis voor proefjes en ze moet wel de basiskennis beheersen, maar daarna mag ze het van mij laten vallen.

Het onderwijsmateriaal bestel ik online. Behalve vragenlijsten en opgaven, zitten daar ook examens bij. Maar veel toetsen vind ik niet zo interessant, dat is ook niet verplicht. Ik zie zelf wel hoe de kinderen groeien en zich ontwikkelen, daar heb ik geen scores of diploma’s voor nodig.
 

'Vereenzamen ze niet?'

Het vooroordeel dat de kinderen vereenzamen als ze niet naar een reguliere school gaan, klopt niet. Ze hebben veel vriendjes en vriendinnen; door sport en omgeving, maar ook vanuit de kerk.

Terugkeren naar Nederland zie ik niet meer gebeuren. Het leven hier in Ierland is goed, we leven van giften van kerkleden, hebben veel groen en ruimte om ons heen en genieten van ons gezin.”

Dit verhaal is er één van een interviewserie in de Kek Mama Opvoedspecial 2017.


Tijdelijke aanbieding: Neem nu een abonnement op Kek Mama en krijg een gratis tas naar keuze >

11 dingen ouders begrijpen

Nooit meer rustig kunnen zitten, kauwgom in het haar van je kind of snotresten verstopt in huis: er zijn een hoop dingen die je alleen begrijpt als je kinderen hebt. Zoals die in dit lijstje.

Dat je hier het liefst de schaar in zou zetten


Dat dit iets heel gewoons is


En dat ze elkaar ermee slaan, ook


Dat je nu flink in de problemen zit


En dit een goede nachtrust is


Schijnt best gezond te zijn, dat staan


Lees ook
9x het bewijs dat alle kinderen een klein duiveltje in zich hebben >


Je vrije dag


Dat ze zich, ondanks al dat dure speelgoed, vermaken met een lege doos


'Ik zeg het niet nog een keer'


Het had erger kunnen zijn...


Oke, tijd voor een grondige schoonmaak


Bron: Buzzfeed


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

meningokokkenziekte
Beeld: Unsplash

Het is de nachtmerrie van iedere ouder: dat je kind getroffen wordt door meningokokkenziekte. Zo herken je deze gevaarlijke infectieziekte.

Praktisch iedere ouder weet van het bestaan van meningokokkenziekte, maar lang niet iedereen herkent de symptomen, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van farmaceut GSK. En dat is een slechte zaak, want meningokokkenziekte kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De cijfers zijn schokkend: de ziekte kan binnen 24 tot 48 uur dodelijk zijn. En helaas is de infectie niet altijd goed te behandelen in het ziekenhuis.

 

De symptomen herkennen

Wat cijfers uit het onderzoek op een rijtje: 71% van de ondervraagden weet (ongeveer) wat meningokokkenziekte is en hiervan weet het merendeel ook dat dit een ernstige infectieziekte is die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. De symptomen die door ouders herkend worden, zijn ‘plotselinge hoge koorts’ (64%) en ‘typische huiduitslag op het lichaam (met kleine rode vlekjes)’ (41%).

 

Lees ook:
KIND: Bezorgde moeder Doortje: 'Als mijn zoon bleek ziet, begint mijn hart te bonzen' >

 

Ook hierop letten

Maar er zijn nog meer kenmerken van deze infectieziekte die minder bekend zijn. Van andere symptomen zoals zware hoofdpijn, overgeven, overgevoeligheid voor licht of geluid, of bij baby’s een uitpuilende fontanel, is minder dan een derde van de ouders op de hoogte. Let ook op sufheid, een stijve nek (vooral als je het hoofdje naar voren buigt) of ‘luierpijn’ bij baby’s: een kind begint dan te huilen als je bij het verschonen de benen optilt.

 

#AllMeningitisMatters

In april was het Wereld Meningitis Dag met het thema #AllMeningitisMatters. Hersenvliesontsteking of meningitis is een ontsteking van de hersenvliezen. De ontsteking kan worden veroorzaakt door infectie met virussen, bacteriën of andere micro-organismen. Meningitis treft wereldwijd meer dan 2,8 miljoen mensen per jaar. In Nederland komt de ziekte gelukkig weinig voor.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >