‘De klasgenootjes gingen elkaar met de traktatie te lijf’

09.11.2022 06:53
traktatiepech elkaar te lijf gaan Beeld: Unsplash

Na uren zwoegen is die leuke, creatieve traktatie van Pinterest ein-de-lijk af, blijkt dat je in alle haast toch nog wat bent vergeten.

Karin (42), moeder van Ilse (10), Emma (8) en Katie (4).

“Het leek zo eenvoudig om die plastic wegwerpbakjes om te toveren tot lieveheersbeestjes. Het enige wat ik daarvoor verder nog nodig had waren een paar vellen zwart en rood karton en splitpennen. In de bakjes zou ik vervolgens lekkers doen. So far so good. Maar een heel goede planner ben ik niet.

Om acht uur, toen de kinderen op bed lagen, dacht ik het klusje even snel te klaren. Ik knipte mijn vingers blauw op het karton, dat veel stugger bleek dan gedacht. Ik had ingeschat met een uurtje klaar te zijn, maar tegen middernacht was ik nog niet eens op de helft. En dat terwijl ook mijn man Simon al twee uur aan het helpen was. We stevenden bijna op een echtscheiding af. Want geërgerd over het feit dat we nog lang niet konden gaan slapen en mijn waardeloze planning, knipte Simon steeds grover, waardoor zijn bijdragen in de verste verte niet meer op lieveheersbeestjes leken.

“Om acht uur, toen de kinderen op bed lagen, dacht ik het klusje even snel te klaren”

Uiteindelijk gooide Simon rond een uur ’s nachts de schaar in de spreekwoordelijke ring. Hij ging naar bed. Waarna ik zijn misvormde exemplaren weggooide en bleef knippen tot minstens drie uur. Tegen de tijd dat Ilse uit bed kwam, wachtten er 28 lieveheersbeestjes op haar. En waren mijn vingers nog altijd gevoelloos van het knippen.”

Lees ook – ‘Een kindertraktatie moet gezond zijn’: dít vinden jullie >

Leuks van Pinterest

Marina, moeder van Dani (4).

“Mijn zoontje nam samen met een vriendje afscheid van de peuterspeelzaal. Ik stelde aan de moeder van het vriendje voor om samen te trakteren en nam de voorbereiding op me. Ik had namelijk wat leuks gespot op Pinterest: piratenbananen. Een stoer gezichtje tekenen op de banaan en een dropveter om het ‘hoofd’ wikkelen kon ik nog wel.

Aardig trots legde ik het eindresultaat de avond tevoren in de koelkast. Om de volgende ochtend tot de ontdekking te komen dat de prachtig gele bananen waren getransformeerd tot bruine exemplaren waar de gezichtjes bijna niet meer op te herkennen waren. Bovendien braken de dropveters af zodra je een exemplaar optilde. Er was helaas geen tijd om ze opnieuw te maken.

“Ik heb de moeder maar geen tikkie gestuurd voor de gemaakte kosten”

Een beetje gegeneerd voor de andere moeder liet ik de twee jongetjes de bananen uitdelen. Niemand zei iets van alle losse stukjes drop die door de groep vlogen. Ik heb de moeder maar geen tikkie gestuurd voor de gemaakte kosten.”

Volgende keer minder creatief

Esther (35), moeder van Pelle (7).

“Pelle is op 23 december geboren en dat resulteert bij elke traktatie wel in een variant op kerst: kerstmannen, kerstmutsen, kerstbomen, noem maar op. Vorig jaar knutselde ik kerstklokjes gevuld met Smarties in elkaar. Die klokjes hing ik aan een satéprikker en die prikte ik weer in een stuk oase, waar ik zelfs nog een leuk kerststukje van maakte.

Helaas bleken niet de kerstklokjes, maar de satéprikkers het meest memorabele van de traktatie. Enkele klasgenootjes van Pelle gingen elkaar flink met de prikkers te lijf. Toen ik Pelle om twaalf uur uit school haalde en bij de juf eigenlijk lof verwachtte te oogsten voor mijn creativiteit, viel een bijzonder donkere blik mij ten deel. Of ik in het vervolg iets veiliger traktaties wilde verzinnen waarvoor geen pleisters nodig waren.”

 

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel

*Lees elke maand als eerst Kek Mama

*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.