Sanne over schooltraktatie van zoon: ‘De een trok een vies gezicht, de ander riep ieuw’

06.09.2022 11:46
Sanne Akkerman Laviesanne

Sanne is bekend van haar sketchvideo’s op haar Instagramkanaal @laviesanne. Ze is moeder van James (8), Isé (5) en baby Amélie.

“Hey Google, hoeveel dagen nog tot 8 oktober?” vraagt mijn oudste aan het smarthome beeldschermpje in de keuken. Het is zijn gewoonte geworden om eens in de zoveel tijd eventjes te peilen hoelang het nog duurt voordat ie jarig is. Ook ik word er door Google dan aan herinnerd dat het ‘moment suprême’ met rasse schreden nadert, direct gevolgd door visioenen van schooltraktaties. En ik zal je eerlijk zeggen, met dat laatste heb ik een haat-liefdeverhouding.

Avondvullend programma

Ik ben zo’n moeder die er doorgaans niet bijster veel energie in steekt. Vind ik ook niet nodig trouwens, volgens mij kunnen kinderen prima leven met een pakje rozijntjes met twee oogjes erop geplakt of wat popcorn in een gezellig bekertje. Maar toch, twee jaar geleden wilde ik ook eens leuk voor de dag komen. Er moet wel bij gezegd worden dat ik me ietsiepietsie had laten verleiden door Pinterest om pannenkoekspiesjes te fabriceren. Dat leek me een mooie middenweg tussen ‘ziet er goed uit’ en ‘niet al te ingewikkeld’.

“Ik ben zo’n moeder die doorgaans niet bijster veel energie in schooltraktaties steekt”

Dus bakte ik pannenkoeken, sneed ze in stroken, besmeerde een deel met jam en een deel met chocopasta, rolde ze mooi op en reeg ze vervolgens om en om met aardbeien op een sateprikker. Het was een avondvullend programma kan ik je vertellen, maar eerlijk is eerlijk, het oogde hartstikke leuk en ik was apetrots op mijn creaties.

Lees ook – Zelf maken: de leukste traktaties bij lekker weer >

Traktaties

Toen James de volgende dag glunderend zijn traktaties onthulde en ik van het tafereel foto’s stond te maken, bleek dat de helft van de kinderen geen pannenkoeken lustte. Subtiel als kinderen zijn trok de één een vies gezicht, riep de ander ‘ieuw pannenkoeken’ en ging weer een ander chagrijnig met zijn armen over elkaar zitten omdat hij zich op een traktatie had verheugd en dit dus een zware tegenvaller was. Resultaat: James sneu. Ik sneu. De klas sneu. Uiteindelijk droop ik af naar huis, met een schaal nog halfvol spiesjes.

“Dit jaar ga ik het anders doen. Geen gefröbel met spiesjes of Pinterestwaardige traktaties”

Dusss, dit jaar ga ik het anders doen. Geen gefröbel met spiesjes of Pinterestwaardige traktaties. We kopen gewoon een zak lolly’s. Of, beter nog, een schaal met bittergarnituur! Heb ik er zelf tenminste ook nog wat aan.

Deze column staat in Kek Mama 09-2022.

 

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel

*Lees elke maand als eerst Kek Mama

*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.