Dit kun je doen als je kind slecht slaapt door de warmte

26.06.2019 11:32
tips kind wennen wintertijd klok verzetten Beeld: Shutterstock

Lekker hoor, die warmte, maar niet als je kind door de hitte in de slaapkamer de hele nacht wakker ligt. Wat je hieraan kunt doen? Kek Mama geeft tips.

1. Lekker doortochten: zet ramen en deuren open

Maar wel pas op het moment dat je kind wakker is (dus niet op z’n kamertje) én het buiten afkoelt: zo tegen de avond of vroeg in de ochtend. Begint de zon te schijnen? Hou de ramen en gordijnen dan juist dicht, anders gaat de warmte in het huis zitten. 

2. Hang een wit doek aan de buitenkant van het slaapkamerraam

Ziet er misschien niet zo appetijtelijk uit, maar het helpt wel goed om de warmte buiten te houden.

3. Doe de airco aan (een uur voordat je kind gaat slapen) 

En zet ‘m weer uit zodra je je kind naar bed brengt. Zo is de temperatuur aangenaam, maar ligt-ie niet de hele nacht in kou en droge lucht. Of (als je kind niet bij het minste of geringste geluid wakker wordt): plaats de airco in de gang en zet de deur van de kamer iets open. Schaf een thermometer aan zodat je de boel in de gaten kunt houden. Goed hierbij om te weten: de ideale temperatuur in een kinderkamer is 18 a 19 graden.

Lees ook – Zoveel moet jouw kind drinken per dag (zeker met warm weer) >

4. Leg vochtige doeken op de slaapkamer

Geen airco of ventilator in huis? Dan kun je de kamer ook prima koel houden door er vochtige doeken op koelelementen te leggen. 

5. Zet je kind in een lauwwarm bad voor het slapengaan

Lekker verfrissend: zo hebben ze geen last van een plakkerig huidje en neemt de lichaamstemperatuur iets af. 

6. Spuit water op je platte dak

Heb je een plat dak, dan kun je helemaal wegzweten: een brandende zon op een zwart plak teer zorgt ervoor dat de ruimte eronder al vroeg in de ochtend stijgt tot ’temperatuur sauna’. Heb jij hier ook last van? Spuit met de tuinslang een plas water op je dak. Dit houdt de heftigste warmte buiten. 

7. Doe elektrische apparaten uit

Het lijkt ons sterk dat je kind een flatscreen, laptop én wasmachine op z’n kamer heeft staan, maar toch is het goed om te kijken welke apparaten er precies warmte afstoten. Zo kunnen lampen ook heel snel warm worden, bijvoorbeeld. Laat lampen daarom niet onnodig aanstaan en gebruik energiezuinig spul: dit stoot de minste hitte af.

8. Haal overbodige knuffels uit bed

Hartstikke gezellig, maar die pluchen beesten houden ook enorm veel warmte vast.

Voor meer praktische tips, verhalen van moeders en de leukste uitjes: volg Kek Mama op Facebook en Instagram!