berg_wasgoed
Beeld: Pexels

Ja hoor. Let je even niet op, is die berg met schoon wasgoed alweer tig meter gegroeid – en dat in amper een dag tijd. Geen zorgen: met deze tips beperk je de hoeveelheid en werk je die stapel binnen no-time weg – op een nog leuke manier ook. Hou jij weer tijd over voor andere dingen.

1. Sorteer die hap

Toegegeven: het is verleidelijk om die bonk vuile was in één emmer te kieperen zodat-ie uit het zicht is, maar een stuk efficiënter als je jouw wasmand niet per onderbroek of overhemd hoeft uit te pluizen zodra er een was gedraaid moet worden. Sorteren die handel dus – dat scheelt je vaak al tien minuten. Doe dat ook bij het vouwen van je schone was: broeken bij elkaar, sokken in één mand en de sportkleding van je kinderen op een apart stapeltje. Hoef je de boel vervolgens alleen nog maar in de kast te mikken en die net gevouwen was niet ondersteboven te halen.


2. Wedstrijdje

Zijn kinderen doorgaans dol op, dus een ideale truc om in te zetten als de waslijn volhangt of je droger het piepsignaal heeft gegeven. Spreek van te voren een paar regels af: sokken per setje, broeken niet binnenstebuiten en shirtjes netjes gevouwen. Geef iedereen een stapeltje van dezelfde grootte en zet een timer aan – en een muziekje erbij voor de gezelligheid. Wie het snelste is, wint en krijgt een ijsje, mag het avondeten uitkiezen of een halfuurtje extra op de iPad. Ze zeggen niet voor niets: een kind kan de was doen.

 

3. Maak van de nood een deugd

‘Sorry schatten, maar mama moet éven deze was wegvouwen en dat kan alleen voor de televisie.’ Ha, lang leve Netflix, want dankzij een volle wasmand kunnen we complete seizoenen van onze favoriete series wegkijken. Komt er protest vanuit je wederhelft of je kroost omdat jij het scherm of de bank bezet houdt? Simpel: maak er dan een wedstrijdje van (zie vorige punt).

 

4. Vouw niet alles

Soms is vouwen zinloos. Neem bijvoorbeeld de slab van je kind: bij de eerste pastamaaltijd kan het ding alweer in de wasmachine. Niet alles hoef dus met militaire precisie gevouwen te worden. Geldt ook voor zaken als ondergoed en zakdoeken. Leg ze in de kast en bedenk je in de tussentijd wat je allemaal gaat doen met de zeeën van tijd die je overhoudt.


5. Strijk niet alles

Heeft dezelfde strekking als het vorige punt. Zo hebben sokken écht geen strijkbeurt nodig (ja, dat gebeurt) en hoeven rompertjes heus niet kreukvrij te zijn – kwestie van netjes op elkaar in de kast leggen en de kreukels zijn er alweer uit.

 

6. Maar strijk wel wat nodig is

Want op je werk in een gekreukte blouse verschijnen is natuurlijk geen gezicht. Zie je op tegen het strijken? Ha, niet nodig. Helemaal niet als je de Philips PerfectCare Elite Stoomgenerator gebruikt. Van spijkerbroek tot zijden truitje, je kunt er alles mee strijken zonder dat je de temperatuur hoeft aan te passen – scheelt een hoop tijd en gedoe. Ook fijn: door de krachtige stoom blijft er geen kreukel meer over. En dan is het strijkijzer ook nog eens lekker licht, energiezuinig en is het ontkalken ervan een eitje.  

 

7. Creëer minder was

Klinkt simpel, maar kom er maar eens op. Hoe je dit doet? Kwestie van een paar huisregels opstellen: iedereen moet kleding minstens twee dagen aan, mits er duidelijke vlekken op zitten. En handdoeken kunnen best drie of vier keer mee na een douchebeurt. Heb je meteen profijt van, want die wasmand raakt stukken minder snel vol.

BN'er-moeders op Instagram

Van Vaderdag tot aan kroelen met een kip: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Voor alle vaders

 

Lief

 

Ik kon niet kiezen, dus werden het er drie... 💙 #goodmorning #friday #playtime #earlymorning #babyotis

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op

 

Gezinsuitbreiding

 

Eerste kennismaking van Gioia en Capo! 🐾🐾 @amalia_samipersad

Een bericht gedeeld door MoniQue Noël (@moniquenoell) op

 

Deze kan zo ingelijst worden

 

Lekker uitwaaien

 

Lees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >

 

Mooie woorden

 

Het is vandaag vaderdag. Ik heb lang getwijfeld dit te schrijven. Maar dit is mijn persoonlijke pagina en ik zie de hele dag prachtige foto’s voorbij komen van vaders. Dus ik stel me kwetsbaarder op dan ooit. Dit is een normale terug komende dag voor velen. Door deze dag voel ik me wel altijd anders. Ik zie mijn vader al bijna 20 jaar niet meer. De situatie is gelopen zoals ie is gelopen en ik heb er in principe vrede mee. Maar ik geloof er heilig in dat een kind moet zien waar hij of zij vandaan komt via iemand die een vader en moederrol heeft. Een kind moet zich kunnen spiegelen aan twee verschillende meningen, zienswijzes. De zaal in kijken bij een eindtoneelstuk en twee trotse blikken zien. Bedenk maar eens wat je wel met je moeder deed en niet met je vader. Ze vormen je beide op een andere manier. Ik heb gelukkig een sterke moeder die me het gevoel heeft gegeven er 200% voor me te zijn. Toch merk ik dat mijn keuzes en zelfvertrouwen minder sterk zijn dan vrienden die beiden ouders hadden. We leven in een tijd waar scheiden schering en inslag is. Ik weet dat het soms moeilijk is om het te laten werken tussen ex-partners maar als ouder moet je je altijd volledig inzetten om de schade voor de kids te beperken. Het gaat niet om ons de ouders maar het kind. Ik ben trots op het feit dat mijn kids worden geliefd door hun ouders en stiefouders ondanks dat het niet altijd makkelijk is. Dus vandaag hef ik het glas voor iedereen die zijn verantwoording neemt voor kinderen door er voor ze zijn, ze het gevoel te geven dat ze het waard zijn. Voor de vaders, alleenstaande moeders, stiefvaders, pleegouders en iedereen die zorgt. Lets nourish the future😘

Een bericht gedeeld door Miljuschka (@miljuschka) op

 

Lekker kroelen

 

Kroelkip

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op

 

Papa is er altijd om je te vangen

 

Fijne vaderdag liefste!!! #vaderdag #SammyRose #JackieRey

Een bericht gedeeld door Marly Van der Velden (@marlyvd) op

 

Assepoester

 

Assepoester 👠 #lief #takecare

Een bericht gedeeld door S O P H I E (de Buisonjé) (@sophiedbuisonje) op

 

Hoe verzin je het

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

bruiloften zonder kinderen
Beeld: Unsplash

Moeder Amber Leventry en haar vrouw zijn uitgenodigd op een bruiloft. Die verboden is voor kinderen. En ze kunnen niet wachten.

Kijk, dat twee van hun beste vriendinnen met elkaar gaan trouwen is al een feest op zich, schrijft ze op ScaryMommy. Maar een feest met overnachting, anderhalf uur verwijderd van huis, waar haar dochter nadrukkelijk niet welkom is: ‘Serieus, dat is bijna nog mooier dan een homohuwelijk’, aldus Amber. Want wie doft zich nou helemaal op voor een knalfeest waarop je ook je eigen huwelijk een beetje herbeleeft, om zich vervolgens druk te maken of de kinderen niet door de speeches heen huilen?

 

Hun dag, jouw stoorzender

Toch voelen veel mensen zich gepikeerd wanneer kinderen niet welkom zijn op een bruiloft, constateert ze. En daar snapt ze niks van. ‘Hallo, jíj bent de uitverkorene op de genodigdenlijst, ze spenderen geld en drank en eten aan je. Oké, je moet er misschien wat voor reizen en een cadeautje kopen, maar wanneer iemand je uitnodigt op de belangrijkste dag van haar leven, dan is dat gewoon een eer.’ Dus waarom zou het resultaat van jouw huwelijk – je kind, dus – onderdeel (of in het ergste geval: stoorzender) moeten zijn van die ene, speciale dag van jouw vrienden?’ Laat het bruidspaar in vredesnaam nog even genieten van de kinderloosheid, voordat ze zich in luiers en slapeloze nachten storten, vindt ze.

Amber heeft ook genoeg bruiloften meegemaakt mét kinderen, inclusief haar eigen. ‘Maar ons kind zat nog in de buik van mijn vrouw, en bleef dus tenminste stil toen we onze geloften aflegden.’

 

Lees ook:
‘Doe me een lol en laat je kind thuis tijdens bruiloften’ >

 

‘Sorry, geen oppas’

Naast een avond onbezorgd feesten zonder je even moeder of vader te voelen, hebben kindvrije bruiloften nog een ander groot voordeel, vindt Amber: ‘Ze bieden hét excuus om niet te gaan.’ Wanneer het de trouwerij is van die ene collega met wie je echt geen privécontact hoeft, bijvoorbeeld. Of het zo’n extravagant feest is, dat je al blut bent wanneer je maar naar de uitnodiging kijkt. ‘Zeg simpelweg: “Sorry, geen oppas”, en de hele boel is getackeld’, aldus Amber.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >