leugens-ouders-kinderen

Je kind (voor eigen bestwil) nét iets anders dan de waarheid vertellen: we hebben het als ouders allemaal weleens gedaan. En daar komen soms de meest hilarische leugens uit, blijkt wel uit dit lijstje van Buzzfeed.

Wij hebben de lolligste voor je op een rij gezet.
 

1. "Mijn moeder vertelde altijd dat ik de zaadjes van de appel nooit door mocht slikken. Waarom niet? Dan zou er een appelboom in m'n buik groeien. Ik heb haar lange tijd geloofd..."
 

2. "Mijn vader maakte mij wijs dat er vroeger geen kleur in de wereld was, en dat de films vroeger daardoor zwart/wit waren. Pas toen de film The Wizard of Oz uitkwam, werd kleur uitgevonden."
 

3. "Mijn ouders zeiden dat als we op kerstochtend de kerstcadeaus hadden aangeraakt, deze door magische krachten zouden verdwijnen. Nou, ik heb ze lange tijd niet aan durven raken."
 

4. "Ik geloofde vroeger dat de stad Amsterdam eigenlijk Hamster Jam heette..."
 

5. "In de jaren '90 waren die etalagepoppen zonder gezicht helemaal in. Mijn ouders vertelden dat als mijn zus en ik ons in het winkelcentrum zouden misdragen, wij zouden eindigen als één van deze poppen."
 

6. "Vroeger weigerde ik om eieren te eten. Maar toen kwam mijn moeder met een oplossing: ze tekende groene en paarse stippen op het schilletje en zei dat het dinosauruseieren waren. En blijkbaar vond ik die wel lekker."
 

7. "Mijn vader liet mij geloven dat het illegaal was (ja echt, illegaal) om met speelgoed te spelen dat niet voor mijn leeftijd bedoeld was."
 

8. "Mijn vader wilde ons nooit vertellen wat hij deed voor de kost. Hij zei altijd: 'Ik heb vroeger de stippen op Dalmatiërs geschilderd. Maar ik ben daar nu zo goed in, dat ik de stippen op lieveheersbeestjes teken.' Ik heb 'm een paar jaar lang geloofd."
 

9. "Mijn moeder maakte ons wijs dat bruine M&M's voor volwassenen waren. Dus steeds als we een bruine M&M tegen kwamen, gaven we deze aan haar."

 

fotoserie-breken-genderregels

Dat meisjes veel meer doen dan haren vlechten en met poppen spelen, bewijst deze krachtige fotoserie van Huffington Post. Hokjesdenken: wat is dat? Gewoon doen waar je zin in hebt en aantrekken wat je mooi vindt.

Want ook vrouwen kunnen president worden...

 

...of skateboarder

 

...of schermer.

 

Lees ook
Dit meisje vindt gendernormen maar stom >

 

Vissen vangen? Kunnen dochters ook prima.

 

Net zo goed als dat jongens ballerina's mogen dragen...

 

...of meisjes graag motorrijden.

 

Ook meisjes kunnen sportieve dromen hebben...

 

...net zoals zij

 

...en zij.

 

En een meisje op de maan? Wie weet.

 

Eerst maar oefenen met een Lego-raket...

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Ionica Smeets checkt

Ionica Smeets (38) is wiskundige en moeder van Tex (7) en Rifka (2). In Kek Mama checkt ze de zin en onzin van opvoedfabels en -feiten: hoef jij dat niet meer te doen.

Soms flap ik het hele verhaal er ineens weer uit. Zoals laatst toen een lieve leidster op het kinderdagverblijf vrolijk vroeg of we nog een derde kindje zouden willen. Ineens hoorde ik mezelf ratelen over hoe het allemaal kantje boord was geweest bij Tex. Hoe ik met een zwangerschapsvergiftiging in het ziekenhuis belandde en het niet lukte de bevalling op gang te krijgen. Hoe ik steeds verder wegzakte. En hoe uiteindelijk iemand uit een operatiekamer is geduwd, zodat Tex en ik met een spoedkeizersnede gered konden worden.
 

Bang

Het duurde jaren voor ik durfde te denken aan een tweede kind. De eerste jaren was ik op Tex’ verjaardag altijd wat verdrietig omdat ik terugdacht aan de angst en pijn bij zijn geboorte. Pas toen hij vier werd, was zijn verjaardag voor het eerst alleen maar een feestelijke dag.

Die verjaardag zat inmiddels ook Rifka in mijn buik. Na lang twijfelen durfden we het toch nog een keer te proberen. Met extra veel controles in het ziekenhuis en medicijnen om een zwangerschapsvergiftiging te voorkomen. Ik was zo bang dat het desondanks mis zou gaan. Ik begon pas aan de babykamer toen ik 28 weken zwanger was, omdat vanaf dat moment de overlevingskans van de baby boven de 95 procent lag. Het voelde als een groot cadeau toen Rifka een paar maanden later gezond in haar wiegje lag.
 

Cijfers om stil van te worden

In Nederland worden jaarlijks tussen de 160.000 en 210.000 kinderen geboren. En toch blijft het me verbazen hoeveel zwangerschappen er nog mislopen in deze moderne tijd: vorig jaar 881. Het zijn cijfers om stil van te worden.

Gelukkig dalen die cijfers langzaam maar zeker. Te vroeg geboren kindjes krijgen steeds betere zorg en we weten ook steeds meer over wat we kunnen doen om dood-geboorte te voorkomen. Eind vorig jaar verscheen bijvoorbeeld een Britse studie waaruit bleek dat bij moeders die op hun rug insliepen doodgeboorte twee keer zo vaak voorkwam als bij moeders die op hun linkerzij gingen slapen. Volgens de cijfers van dit onderzoek zou rugslapen in Nederland jaarlijks bij veertien doodgeboren kinderen een rol spelen.

Deze studie bewijst niet dat op je rug slapen de oorzaak is van doodgeboorte, maar het is een kleine moeite om zwangere moeders te adviseren op hun linkerzij in te slapen. De meeste zwangere vrouwen geven aan dat ze best een andere inslaappositie kunnen aanleren als dat nodig is. Overigens hoeven zwangere vrouwen die op hun zij gaan slapen niet te schrikken als ze ’s nachts op hun rug wakker worden, het blijkt vooral te gaan om de positie waarin je in slaap valt. En het blijft natuurlijk een heel kleine kans dat het misgaat als op je rug. Bij de meeste vrouwen die op hun rug slapen gaat het gewoon goed.
 

Zegeningen

Terug naar dat derde kindje. In mijn hoofd weet ik dat de risico’s klein zijn, maar ik durf het toch niet aan. Ik tel mijn zegeningen en ben dolgelukkig dat we nu met z’n vieren zijn.

 

 

Als je ook iets gecheckt wilt hebben: mail ionicacheckt@kekmama.nl


Dit artikel staat in Kek Mama 02-2018.


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >