Roos Schlikker

Roos Schlikker (42) is journalist, columnist en moeder van zoons Miró (8) en Róman (6). In Kek Mama schrijft ze over haar gezinsleven.

“Róman is een leuk jongetje, maar hij heeft wel erg veel fantasie.” Ik kijk de juf tijdens het tienminutengesprek vragend aan. Dit lijkt me een uitstekende samenvatting van ’t jong. Nou? En? De juf glimlacht en schuift de resultaten van zijn citotoetsen onder onze neus. Hij heeft er weinig van gebakken. “Ik denk dat-ie het wel kan… Maar na twee vragen had hij er genoeg van.”
 

'Hij heeft zich nooit graag laten testen'

Ik grijns. Zesjarigen toetsen is vast nuttig, maar het is ook als een chimpansee in een smoking door een hoepel laten springen: een tikje pretentieus. Daarnaast verbaast het me niet dat het Róman zijn hobby niet is. Dit kind heeft zich nooit graag laten testen. Als pasgeborene haalde hij de verplichte gehoortest niet, mij panikerende kraamtranen bezorgend.

Jaren later moest hij op het consultatiebureau zo’n mal papieren brilletje op en wazige figuren op een ver bord benoemen. “Een clown!” riep hij vrolijk tegen de fluitketel, kerktoren en veterschoen. Zat ik weer met hem bij een oogkliniek. Vorig jaar riep hij bij de piepjestest op hetzelfde consultatiebureau om de seconde keihard: “JA, IK HOOR HEM!”, waarna de geïrriteerde arts gromde: “We zijn nog niet begonnen.” Voor de duidelijkheid: met zijn ogen en
oren is niets mis. Hij houdt gewoon niet van getoets.
 

Onze werkelijkheid, niet die van hem

Dat is lastig, zeker in een maatschappij waar we beregeil worden van statistiekjes, rapportjes, en staafdiagrammetjes. Dat is onze werkelijkheid, maar niet die van hem. Die bedenkt Róman namelijk zelf. En dus dist hij in alle ernst op school het verhaal op dat hij zijn vader uit een diepwaterbassin van een grote happende haai heeft gered en dat daarbij zijn hand ernstig gewond is geraakt.

De dag daarna stapt hij stoer de klas binnen met een volmaakte tekening van zijn hand waarop hij met chirurgische precisie de breuklijnen aangaf die de haai heeft veroorzaakt. “Dit is mijn röntgenfoto, juffie.” Ja, hij heeft veel fantasie. En ik mag hopen dat hij die altijd zal behouden. Want Róman maakt zijn eigen wereld. Hoe erg is het dan dat hij nog niet weet hoe je röntgenfoto schrijft?

Zojuist kroop hij bij me en vroeg: “Mam, kun jij Jack Sparrow bellen en vragen of hij op m’n verjaardag komt?”
“Eeeeh, schatje,” antwoordde ik, “je weet dat dat een acteur is?”
“Duh. Da’s Johnny Depp. Maar dan kun je die toch bellen?”
Hij scoort er vast geen citopunten mee. Maar ik reken Róman helemaal goed.
 

Deze column staat in het Kek Mama 04-2018.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Ouders die hun kind niet laten inenten, zullen voortaan worden benaderd door experts over het belang van vaccineren. Dat meldt staatssecretaris Paul Blokhuis.

Blokhuis gaat de strijd aan met anti-vaxxers omdat de vaccinatiegraad in Nederland daalt. Hij wil dat ouders die hun kind niet laten inenten, gaan inzien hoe belangrijk de vaccinaties zijn. Bijvoorbeeld door ze actief te laten benaderen door experts. 'We gaan het niet door de strot duwen, maar we gaan wel alles op alles zetten om de mensen te doordringen van het belang van vaccineren', zegt hij. Een team van experts wordt getraind in het voeren van deze gesprekken. Tijdens de gesprekken moeten de redenen van de ouders om geen prik te halen centraal staan en krijgen ouders objectieve, wetenschappelijke informatie. Dit gebeurt met respect voor de keuzevrijheid van de ouders.

 

Lees ook:
RIVM steekt twee miljoen in voorlichting over vaccineren >


Zorgelijk

Afgelopen zomer werd bekend dat de vaccinatiegraad in ons land is gedaald naar 90%. Zeker 95% is nodig om een virusuitbraak te kunnen stoppen. In 250 van de 380 gemeenten nam de vaccinatiegraad in 2018 af ten opzichte van vorig jaar. Volgens de staatssecretaris is de daling 'heel zorgelijk'. Hij gaat daarom ook nepnieuws over vaccineren aanpakken. Blokhuis: 'Verkeerde en onjuiste berichten op internet pakken we aan. Een team van onafhankelijke experts gaat actief reageren op berichten die niet kloppen. Onzinberichten worden weersproken.' Bovendien krijgen jongeren die niet volledig gevaccineerd zijn vanaf volgend jaar een extra oproep om de prikken alsnog gratis te halen.

 

Onderzoek

Ouders worden niet verplicht om hun kind te vaccineren, aldus Blokhuis: 'Je kunt mensen niet dwingen om een spuit in hun lijf te zetten, maar we gaan veel actiever wijzen op het belang van vaccinatie.' Er wordt wel een onderzoek ingesteld naar de wenselijkheid van een verplichte griepvaccinatie onder zorgpersoneel. Daarnaast wordt gezocht naar mogelijke oplossingen die kinderopvangen kunnen gebruiken om de veiligheid te waarborgen nu de vaccinatiegraad daalt. De resultaten hiervan worden halverwege 2019 verwacht.


Bron: RTL Nieuws

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

 

buisjes-in-oren-kinderen

Als je kind vaak last heeft van oorontsteking of niet zo goed hoort, kán er een buisje in het oor worden geplaatst. Maar wat zijn trommelvliesbuisjes precies? Wat doen ze? En wanneer heeft je kind ze nodig?

Kek Mama zocht het voor je uit.

 

Wat zijn buisjes?

Trommelvliesbuisjes zijn plastic buisjes die niet groter zijn dan 1,5 millimeter: kleiner nog dan een luciferkop, dus.

 

Lees ook
Fotoserie: In dit ziekenhuis rijden kinderen zelf naar de operatiekamer  >

 

Waar zijn ze goed voor?

Vaak worden ze voor twee dingen gebruikt: als je kind meerdere oorontstekingen heeft gehad (zo'n vier in één jaar) of last heeft van langdurig gehoorverlies door bijvoorbeeld vocht of slijm achter het trommelvlies - ook wel 'lijmoor' genoemd. Dit laatste wordt in eerste instantie veroorzaakt door een flinke verkoudheid, maar ook een vergrote neusamandel kan de oorzaak zijn. Of een slecht werkende buis van Eustachius.

Door de buisjes ontstaat er een tijdelijke 'opening' tussen het middenoor en de uitwendige gehoorgang. Hier kan ontstekingsvocht (bij oorontsteking) of slijm (bij een lijmoor) weglopen. Ook komt er via die buisjes weer lucht in het oor terecht, waardoor geluid beter doorkomt en je kind dus makkelijker kan horen.

 

Hoe worden de buisjes geplaatst?

Bij problemen stuurt de huisarts jullie door naar een kno-arts. Deze onderzoekt wat precies de oorzaak is van de (geh)oorproblemen en kijkt of buisjes nodig zijn. Vervolgens worden de buisjes geplaatst door middel van een korte, simpele operatie onder narcose: de arts maakt een klein gaatje in het trommelvlies, haalt het vocht of slijm achter het trommelvlies vandaan en vervolgens wordt het buisje erin geplaatst. Deze ingreep duurt vaak maar een paar minuten en na de operatie mag je kind in principe binnen een paar uur weer naar huis. Wel moeten jullie twee weken na de operatie op controle komen. Vervolgens om de zes maanden, tot de buisjes uitgestoten zijn.

 
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >