Consultatiebureau
Beeld: Getty

Kek Mama-columnist Mariëtte Middelbeek zet elke week persoonlijk, herkenbaar en met humor de zaken voor je op een rij. Deze week: het consultatiebureau.

 

Mariëtte werd aan alle kanten gewaarschuwd voor het consultatiebureau. Nu is het haar favoriete hang-out.

Vele waarschuwingen waren mijn deel toen ik een jaar of twee geleden moeder werd. Een samenvatting: die mommy muffin top gaat nooit meer weg, en berg je voor het consultatiebureau. Dat eerste bleek waar, wat mij deed vrezen voor het tweede. Horrorverhalen kwamen mijn kant op: hoogbejaarde betweters met samengeknepen ogen en rode pennetjes zullen kruisjes achter je naam zetten als je twee minuten te laat bent dan wel voor het zesde jaar stopt met borstvoeding. Weegt je kind een nul komma nul één gram te veel of te weinig, dan beginnen sirenes te loeien in de spreekkamer en dien je je te verantwoorden over de fruit- en groente-inname van je baby van zes maanden en wie wil overleven in de consultatie-jungle kan maar beter nooit toegeven dat in de krochten van haar keukenkasten wellicht een aangebroken fles aanmaaklimonade te vinden is.

Heksen en kenau's

Sidderend bereidde ik me voor op de eerste afspraak, meteen een vuurdoop, want: huisbezoek. Ik zoog en boende me een ongeluk, wat gezien mijn postnatale staat een slecht idee was. Enigszins bleekjes deed ik die middag de deur open, hopend dat mijn zoon niet in de halve minuut die ik de kamer verliet uit de box zou vallen ofzo, wat niet erg waarschijnlijk was, want hij was acht dagen. De jeugdverpleegkundige die binnenkwam leek me erg aardig, maar ik kon natuurlijk niet vertrouwen op mijn waarnemingen, want getuige de verhalen die ik had gehoord, werken er op consultatiebureaus uitsluitend heksen en kenaus met een grote zweep.

Nou, twee jaar en nog een kind verder wacht ik nog steeds op die zweep. Ik weet dat het heel erg done is om over het consultatiebureau te klagen, maar eerlijk gezegd irriteert me dat een beetje. Als ik zeg dat ik het er wel prima vind, word ik raar aangekeken. Maar zo erg is het allemaal niet. De groeimarges zijn zo ruim dat zelfs mijn peutertank erbinnen valt, de keuze voor borst of fles wordt genoteerd in het dossier maar niet beoordeeld (ik had nog gehoopt op een sticker wegens vijf maanden borstvoeding, maar helaas) en ik heb nog net geen tegeltjes laten maken met de uitspraak: ‘Vlekjes komen, vlekjes gaan.’ Dat de verpleegkundige een keer opmerkte dat alle baby’s liggend beginnen en lopend eindigen en daar tussenin allemaal iets anders doen, vond ik ook wel lekker relativerend. Oké, mijn zoon van bijna een jaar kroop nog niet, ja dus?

Niet eens een opgetrokken wenkbrauw

Dat betekent niet dat de consultatiebureaumensen en ik elkaar altijd zitten te vertellen hoe blij we met elkaar zijn. Natuurlijk zijn er weleens dingen. Zo ben ik van mening dat Casper (nu 2) nog steeds best met een fles Nutrilon naar bed kan, het consultatiebureau pleit voor pap-van-een-bordje. Da’s leuk, maar die fles is hier heilig aangezien Casper er altijd zo lekker op slaapt en slaap is een groot goed. Ben ik eerlijk over, vinden ze prima. Toen Nora’s heupen laatst niet helemaal recht bleken te staan vond ik de subiet ingelaste echo wat overdreven, maar goed, we gingen en alles bleek in orde. Ik heb zelfs opgebiecht dat Nora het grootste deel van de tijd halverwege de nacht in ons bed eindigt. Niet eens een opgetrokken wenkbrauw.

Dit weekend was ik op een verjaardag. Iemand zei ‘het is wat met het consultatiebureau’, waarop anderen begonnen te knikken en iedereen allerlei voorbeelden wist op te dissen waaruit bleek dat het consultatiebureau uitsluitend is uitgevonden om ouders te irriteren. Daarna kwam het volgende klaagonderwerp ter tafel: het weer, want daar deugde ook maar weinig van deze zomer. Ik overwoog over de treinen te beginnen, maar deed het toch maar niet.

.

Mariëtte Middelbeek (33) is schrijver en chef redactie van Kek Mama. Ze is getrouwd met Erik, met wie ze zoon  Casper (2) en dochter Nora (6 maanden) heeft.

gebit-kind-tanden-wisselen-eerste-tandje

Tandartsen blijven erop hameren: vanaf het moment dat het eerste tandje tevoorschijn komt, moet je het gebit van je kind goed verzorgen. Maar wat is nu een goede poetsroutine en hoe zit het met tanden wisselen? Een paar belangrijke punten op een rij.

Lees ook
De beste tips: zo komt je kind van de speen af

 

  1. Over het algemeen komt het eerste tandje door tussen de 6 en 9 maanden - vaak eerst de onderste voortandjes. Vanaf dan is dagelijkse reiniging van het gebit dus ook nodig. Ook zou je al een afspraak bij de tandarts kunnen maken - al beginnen de meeste ouders hier vanaf een jaar of 2 mee.
  2. De meeste kinderen hebben rond hun derde het hele melkgebit compleet. Toch raadt de tandarts aan om het gebit al vanaf twee jaar elke dag twee keer te poetsen. Hiervoor kun je prima peutertandpasta gebruiken: daar zit minder fluoride in en als je kind dit inslikt, is het niet erg. Maar wat als je kind niet wilt poetsen? Kek Mama vroeg het aan échte experts. En deze komen soms met verrassende oplossingen.
  3. Ongeveer tien tot twintig procent van de kinderen hebben last van zogenaamde ‘kaasmolaren’: gelige of bruine vlekken die worden veroorzaakt door een fout in de samenstelling van het glazuur van de tand. Om de schade te beperken is het belangrijk dat het gebit goed verzorgd wordt. De tandarts kan ook helpen, door een speciale pasta of fluoride aan te brengen.
  4. Het glazuur van het melkgebit is dunner en minder sterk. Hierdoor ontstaan makkelijker gaatjes en slijt het glazuur van het melkgebit sneller. Op 7- of 8-jarige leeftijd kunnen de knobbels van de melkkiezen door het kauwen al zelfs zijn weggesleten. Goed dus, om het gebit van je kind goed te verzorgen.
  5. Tanden wisselen doen kinderen vaak vanaf 5- of 6-jarige leeftijd. In tegenstelling tot doorkomende melktandjes, merkt je kind hier vaak weinig van - behalve dat de melktand los gaat zitten. Goed poetsen is tijdens de wisselfase extra belangrijk, omdat de nieuwe tanden erg gevoelig zijn voor cariës (gaatjes).
  6. In principe is de richtlijn dat de speen rond het derde jaar wel weg kan, anders loopt je kind risico op een zogenaamde ‘overbite’. Opvoedkundige Tischa Neve: "Laat je kinderen te lang met een speen rondlopen, dan zijn ze niet te verstaan met zo'n ding in hun mond. Ook is het slecht voor de mondmotoriek en het gebit. Het wordt voor ouders alleen maar gemakzucht. Je denkt al snel: hup, speen erin, dan is mijn kind wel stil."
  7. Om het gebit te beschermen en je kind levenslang goede mondverzorgingsgewoontes bij te brengen, heeft de tandarts drie belangrijke tips: beperk de suikerinname om tandbederf te voorkomen, zorg ervoor dat kinderen genoeg fluoride krijgen (bijvoorbeeld door een behandeling bij de tandarts of door supplementen) en leer je kinderen om regelmatig en goed te poetsen en te flossen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

zwemles-kind-zwemdiploma

Op welke leeftijd begint je kind met zwemles? Welke diploma's zijn noodzakelijk en hoe zit het eigenlijk met schoolzwemmen? Alles wat je moet weten zetten we voor je op een rij.

Wat is de ideale leeftijd om je kind te leren zwemmen?

De Nationale Raad Zwemveiligheid vindt: hoe eerder, hoe beter. (De meeste kinderen die verdrinken, zijn immers tussen de 0 en 4 jaar oud.) Vaak beginnen kinderen tussen hun vierde en vijfde jaar met zwemles voor het A-diploma, maar je kunt je kind altijd eerder op les doen. Kies bijvoorbeeld voor overlevingszwemmen of ouder- en kindzwemmen. Hier leert-ie hoe hij zichzelf kan redden met de mogelijkheden die bij zijn leeftijd passen. Je kind leert hier weliswaar geen zwemslagen, maar kan hierna wel goed aan zijn A-diploma beginnen. Wil je er écht vroeg bij zijn? Dan is guppyzwemmen ideaal. Hier leren baby's/peuters van 2 maanden tot 2 jaar hoe je moet blijven drijven en bewegen in het water.

 

Op welk moment kan je je kind het beste aanmelden voor zwemles?

Het moment van inschrijven verschilt per zwemlesaanbieder. Soms zijn er lange wachtlijsten, dus probeer je vroegtijdig te verdiepen in een zwembad bij jullie in de buurt, zodat je weet of er nog plek is.

 

Lees ook
13x de leukste (subtropische) zwembaden voor kinderen >

 

Waar moet je op letten bij het selecteren van een geschikte les/aanbieder?

Zwemles, zwembaden, zwemscholen en zwemverenigingen: er zijn verschillende aanbieders en ook de lesmethoden, prijzen en lengte van wachtlijsten verschillen. Kijk vooral naar wat er bij jouw kind past, maar check wel of de organisatie de Licentie Nationale Zwemdiploma’s heeft. Alleen dan mogen de Nationale Zwemdiploma’s van het het Zwem-ABC worden uitgegeven.

 

Hoe zit het met schoolzwemmen?

Vroeger moest je als kind verplicht schoolzwemmen: eigenlijk gewoon zwemles op de basisschool. Deze begon als de leerlingen rond de 7 jaar waren. Tegenwoordig gaat dit anders en geven veel gemeenten (zo'n 70 procent) geen subsidie meer voor schoolzwemmen. Zij vinden dat jij als ouder zelf verantwoordelijk bent voor de zwemles van je kind(eren). 

 

Moet je kind zwemdiploma A, B én C halen?

Niets moet, maar de Nationale Raad Zwemveiligheid beschouwt diploma C als de Nederlandse Norm Zwemveiligheid - wellicht toch raadzaam om je kind voor alledrie te laten gaan, dus. Goed om te weten: de tarieven voor zwemlessen (dus ook voor het behalen van de diploma's) verschillen per aanbieder.

 

Hoelang doet een kind gemiddeld over deze drie diploma's?

Uitgangspunt voor het gemiddelde kind om diploma A te halen is een lesduur van in totaal 48 uur. Voor diploma B staat nog eens twaalf uur, en voor C ook twaalf uur. Maar natuurlijk kan dit per kind verschillen.

Meer over zwemles lees je hier.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >