Consultatiebureau
Beeld: Getty

Kek Mama-columnist Mariëtte Middelbeek zet elke week persoonlijk, herkenbaar en met humor de zaken voor je op een rij. Deze week: het consultatiebureau.

 

Mariëtte werd aan alle kanten gewaarschuwd voor het consultatiebureau. Nu is het haar favoriete hang-out.

Vele waarschuwingen waren mijn deel toen ik een jaar of twee geleden moeder werd. Een samenvatting: die mommy muffin top gaat nooit meer weg, en berg je voor het consultatiebureau. Dat eerste bleek waar, wat mij deed vrezen voor het tweede. Horrorverhalen kwamen mijn kant op: hoogbejaarde betweters met samengeknepen ogen en rode pennetjes zullen kruisjes achter je naam zetten als je twee minuten te laat bent dan wel voor het zesde jaar stopt met borstvoeding. Weegt je kind een nul komma nul één gram te veel of te weinig, dan beginnen sirenes te loeien in de spreekkamer en dien je je te verantwoorden over de fruit- en groente-inname van je baby van zes maanden en wie wil overleven in de consultatie-jungle kan maar beter nooit toegeven dat in de krochten van haar keukenkasten wellicht een aangebroken fles aanmaaklimonade te vinden is.

Heksen en kenau's

Sidderend bereidde ik me voor op de eerste afspraak, meteen een vuurdoop, want: huisbezoek. Ik zoog en boende me een ongeluk, wat gezien mijn postnatale staat een slecht idee was. Enigszins bleekjes deed ik die middag de deur open, hopend dat mijn zoon niet in de halve minuut die ik de kamer verliet uit de box zou vallen ofzo, wat niet erg waarschijnlijk was, want hij was acht dagen. De jeugdverpleegkundige die binnenkwam leek me erg aardig, maar ik kon natuurlijk niet vertrouwen op mijn waarnemingen, want getuige de verhalen die ik had gehoord, werken er op consultatiebureaus uitsluitend heksen en kenaus met een grote zweep.

Nou, twee jaar en nog een kind verder wacht ik nog steeds op die zweep. Ik weet dat het heel erg done is om over het consultatiebureau te klagen, maar eerlijk gezegd irriteert me dat een beetje. Als ik zeg dat ik het er wel prima vind, word ik raar aangekeken. Maar zo erg is het allemaal niet. De groeimarges zijn zo ruim dat zelfs mijn peutertank erbinnen valt, de keuze voor borst of fles wordt genoteerd in het dossier maar niet beoordeeld (ik had nog gehoopt op een sticker wegens vijf maanden borstvoeding, maar helaas) en ik heb nog net geen tegeltjes laten maken met de uitspraak: ‘Vlekjes komen, vlekjes gaan.’ Dat de verpleegkundige een keer opmerkte dat alle baby’s liggend beginnen en lopend eindigen en daar tussenin allemaal iets anders doen, vond ik ook wel lekker relativerend. Oké, mijn zoon van bijna een jaar kroop nog niet, ja dus?

Niet eens een opgetrokken wenkbrauw

Dat betekent niet dat de consultatiebureaumensen en ik elkaar altijd zitten te vertellen hoe blij we met elkaar zijn. Natuurlijk zijn er weleens dingen. Zo ben ik van mening dat Casper (nu 2) nog steeds best met een fles Nutrilon naar bed kan, het consultatiebureau pleit voor pap-van-een-bordje. Da’s leuk, maar die fles is hier heilig aangezien Casper er altijd zo lekker op slaapt en slaap is een groot goed. Ben ik eerlijk over, vinden ze prima. Toen Nora’s heupen laatst niet helemaal recht bleken te staan vond ik de subiet ingelaste echo wat overdreven, maar goed, we gingen en alles bleek in orde. Ik heb zelfs opgebiecht dat Nora het grootste deel van de tijd halverwege de nacht in ons bed eindigt. Niet eens een opgetrokken wenkbrauw.

Dit weekend was ik op een verjaardag. Iemand zei ‘het is wat met het consultatiebureau’, waarop anderen begonnen te knikken en iedereen allerlei voorbeelden wist op te dissen waaruit bleek dat het consultatiebureau uitsluitend is uitgevonden om ouders te irriteren. Daarna kwam het volgende klaagonderwerp ter tafel: het weer, want daar deugde ook maar weinig van deze zomer. Ik overwoog over de treinen te beginnen, maar deed het toch maar niet.

.

Mariëtte Middelbeek (33) is schrijver en chef redactie van Kek Mama. Ze is getrouwd met Erik, met wie ze zoon  Casper (2) en dochter Nora (6 maanden) heeft.

leukste-aanbod-kinderseries-netflix

Netflixen: heerlijk op een luie zondag, maar ook een handige manier om die regenachtige herfstdagen door te komen. Daarom zetten wij een paar fijne kinderseries voor je op een rij.

1. Wanda en de alien (Nederlands gesproken)

Wanda is een lief konijn dat in haar huis onder de boom voor haar familie zorgt. Als een buitenaards vriendje vanuit de ruimte met haar komt spelen, leert ze heel veel bij. Voor alle leeftijden.
 

2. Inspector Gadget


Inspector Gadget is terug en wordt geconfronteerd met zijn aloude vijand, de slechte Dr. Claw, die zijn misdaadorganisatie M.A.D opnieuw heeft geactiveerd. Leeftijd: 6 +
 

3. Skylanders Academy

In deze animatieserie reis je door het immense universum van Skylander waar een ongedisciplineerde bende vrienden, helden met unieke talenten, het kwaad bestrijden. Leeftijd: 6+

 

Lees ook
Éven rust: 7x Netflix-films en series voor volwassenen >


 

4. Kong: koning van de apen

In 2050 wil een kwaadaardige wetenschapper een leger van robotdinosaurussen vrijlaten. Kong en zijn vrienden moeten de boel redden. De trailer is in het Engels, maar op Netflix is-ie ook in het Nederlands te zien. Leeftijd: 6+
 

5. Mia and Me

Door een mysterieus geschenk van haar overleden ouders wordt de 12-jarige Mia naar een betoverende wereld van elven, eenhoorns en de boze koningin Panthea gestuurd (Ook Nederlands ingesproken.) Leeftijd: 6+
 

6. Buurman & Buurman

Twee charmant-onhandige buren werken zich door veel zelfveroorzaakte problemen, en komen altijd tot een oplossing, maar niet altijd op de makkelijkste manier. Voor alle leeftijden
 

7. Sprookjes 2.0 met Masha's verhalen

In deze animatieserie deelt Masha haar eigen versie van sprookjesverhalen door de details net een beetje om te draaien. (Ook Nederlands ingesproken.) Voor alle leeftijden
 

8. Pokémon de serie

Deze serie blijft bij jong en oud populair op Netflix. Nieuwe avonturen en dromen voeren Ash en Pikachu naar Kalos, waar ze nieuwe vrienden maken, nieuwe Pokémon tegenkomen én intrigerende mysteries ontrafelen. Leeftijd: 6+
 

9. LEGO friends: de kracht van vriendschap

Vijf vriendinnen beleven samen avonturen in het stadje waar ze wonen. Knotsgekke belevenissen, liefde en blunders: alles is leuker met vrienden in de buurt. Leeftijd: 6+
 

10. Rupsje Nooitgenoeg

Deze serie, verteld door Carice van Houten, bestaat uit vijf grappige verhalen die ouders helpen hun kinderen (heel handig) in bed te krijgen. Voor alle leeftijden.
 

11. Nijntje

Netflix heeft een groot aanbod aan nijntje-filmpjes. In de 3D-serie laat de vormgeving van nijntje en haar vriendjes volledig tot zijn recht komen. Ook geven de video's kinderen de ruimte om zelf nijntje-verhalen te verzinnen. Voor alle leeftijden.
 

12. Beat Bugs

Met een beetje hulp van rocklegendes leren vijf vriendelijke beestjes belangrijke lessen over de wereld om hen heen, veilig in hun eigen achtertuin. (ook Nederlands gesproken) Leeftijd: 6+


13. Barbapapa

Een serie over leuke figuurtjes die elke vorm kunnen aannemen. Waarschuwing vooraf: de titelsong zit na één keer luisteren ongeveer een week in je hoofd. Alle leeftijden.


14. Robocar Poli

Wanneer Bezemstad wordt getroffen door rampspoed, staan superpolitieauto Poli, brandweerwagen Roy en hun vrienden van het reddingsteam klaar om iedereen te redden (ook Nederlands gesproken). Alle leeftijden.


15. Groentesprookjes in de stad

Pratende groenten die avonturen beleven in de stad of in hun eigen achtertuin: er is geen trailer van verschenen, maar hij is 't kijken waard en zelfs leuk voor volwassenen. Alle leeftijden.

 

16. Lilo & Stitch

Het Hawaïaanse meisje Lilo adopteert een vreemd hondje: een aliën, en bouwt een bijzondere vriendschap met hem op. Door de vrolijke muziek ideaal voor de zomervakantie. Leeftijd: 5-7 jaar.

 

17. Madagascar

Vier verwende dieren uit de Central Park Zoo in New York, lijden onverwacht schipbreuk op het exotische eiland Madagascar. Dan pas ontdekken ze de échte jungle, met hilarische gevolgen van dien. Leeftijd: vanaf 6 jaar.

 

18. Blue Planet

De prachtige natuurseries van David Attenborough: we zijn er dol op. Kies voor Blue Planet met Nederlandse ondertiteling en je kind ontdekt alles uit de onderzeewereld. Leuk én leerzaam. Alle leeftijden.

 

19. Puffin Rock

Het leven is heerlijk op het mooie Puffin Rock, waar de jonge Oona, haar babybroertje Baba en hun vrienden alles leren over de natuur, vriendschap en familie. Alle leeftijden.

Gebruik je Netflix in de herfstvakantie in het buitenland? Lees dan even dit.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

aan wintertijd wennen kind
Beeld: Pixabay

De overgang van zomer- naar wintertijd (de klok gaat een uur terug) kan er voor kinderen flink inhakken. Daarom een paar handige tips.

Opdat je kind niet al om 5 uur 's ochtends naast je bed staat.

 

Langzaam wennen

Probeer een paar dagen voordat de wintertijd ingaat de bedtijd van je kind elke dag met 5 à 10 minuten te verlengen. Je past op deze manier het slaapschema stukje bij beetje aan en zo wennen kinderen makkelijker aan het nieuwe ritme - en slapen ze misschien toch dat uurtje langer door. De maaltijden steeds een paar minuten uitstellen kan trouwens ook helpen.

 

Lekker donker

 

Kinderen worden vaak wakker omdat het licht wordt in de kamer, maar met goede gordijnen kun je het langer donker houden.

 

Lees ook
Zomertijd: hoe bereid je je kind erop voor? >

 

Hou het rustig

Ga tegen de avond niet nog allerlei (drukke) fratsen uithalen om je kind nog vermoeider te maken: hou het rustig, praat met een zachte stem en dim die lampen in de woon- en slaapkamer. Die hysterische kiekeboe-spelletjes kunnen morgen weer.

 

Iets langer in bed blijven

Is je kind oud genoeg, spreek dan samen af dat hij nog een tijdje rustig in bed blijft liggen als-ie vroeg wakker wordt. Laat 'm een boekje lezen, muziek luisteren of een simpel spelletje doen. Zo dendert je kind niet meteen de slaapkamer uit, maar hoeft hij ook niet meer verplicht z'n ogen dicht te doen - en jij pakt mooi nog wat extra slaap mee.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >