Column Mariëtte

Mariëtte Middelbeek (34) is schrijver, chef redactie van Kek Mama en moeder van zoon Casper (2,5) en dochter Nora (1). geregeld schrijft ze over wat haar bezighoudt. Vandaag: 13 dingen die geweldig zijn aan een peuter.

Oké, er valt een hoop af te dingen op het concept 'peuter', maar sommige dingen niet. Die zijn gewoon geweldig. Bijvoorbeeld dit:

1. Het 'mama!' als je thuiskomt dat qua blijdschap doet vermoeden dat je enkele maanden weg bent geweest.

2. Dat het helemaal niet raar is dat je op je buik op de grond met een Little People-boerderij ligt te spelen en daar zelf heel blij van wordt.

3. Dat ie helemaal in trance zit te luisteren als je voorleest en daarna ongeveer zes uur lang het verhaal in steekwoorden herhaalt. Op volume misthoorn.

4. Dat je ongegeneerd Disneyfilms kunt kijken.

5. Dat ie zo lekker overzichtelijk is. Je hoeft nooit te raden of ie misschien boos op je is.

6. Dat ie leert praten en zo trots is als ie na heel lang oefenen dan eindelijk 'vrachtwagen' kan zeggen in plaats van iets dat klinkt alsof er een grammofoonplaat is vastgelopen.

7. Dat je daarom ook gewoon kunt vragen wat ie wil en niet zoals bij een krijsende baby maar een beetje moet raden en altijd verkeerd gokt.

8. Dat je zo vaak moet lachen, ook als je eigenlijk heel boos zou moeten zijn maar het is nou eenmaal hilarisch als een peuter heel doorzichtig probeert je wijs te maken dat alle pannen zomaar uit zichzelf de la uit zijn gemarcheerd toen jij even niet oplette.

9. Dat ie midden in de supermarkt keihard 'Lang zal ze leven' begint te zingen.

10. Dat je nog eens een halfuur naar een paardenbloem staat te staren terwijl je eigenlijk op wou schieten maar dat lukt niet zo met een peuter met een mening. Best wel mindful ook, eigenlijk.

11. Dat ie vol overgave gaat dansen, volledig uit de maat en fonetisch meezingt met K3.

12. Dat ie zo lekker op schoot kan kruipen en weer even heel klein is.

13. Dat je wakker wordt gemaakt met de mededeling dat een olifant geen aap is.

9 aanslagen interieur
Beeld: Unsplash

Dacht Kek Mama’s Jorinde met haar best-wel-grote kinderen eindelijk van het wagenpark in de woonkamer af te zijn, slepen zonen van 9 en 11 gameconsoles en smoezelige tennissokken naar binnen. Dág verantwoord interieur. Daarom: 9 onvermijdelijke kinderaanslagen op de inrichting, waar je stiekem reuze van geniet.

 1. Ze wilden een puppy, dus het leek zo’n leuk compromis, dat hippe, witte designaquarium. Tot ik ontdekte dat de lamp ook ’s avonds aan moet blijven (voordat Giny de Gup en Gerard Garnaal inclusief warmwaterbeplanting het loodje leggen). En mijn zo zorgvuldig warm verlichte woonkamer opeens gehuld is in oogverblindende TL.
   
 2. Die pup kwam er natuurlijk toch. En weegt nu bijna dertig kilo. Waardoor naast de lichtgrijze bank (met vette kindervingervlekken én pootafdrukken) nu een onooglijke hondenmand staat, die de komende vijftien jaar als dreigende bron van vlooien de feng shui blokkeert.
   
 3. Die vingervlekken beperken zich gelukkig slechts tot de meubels, ramen, en muren in het trappenhuis (want waarom zou je de leuning vastpakken als je na het kuilen graven eigenlijk veel beter tegen de muur kunt steunen?). Naast de schoonmaakmiddelen prijkt dus een reusachtige pot witte latex. Ach, ik was toch altijd meer een klusser dan een poetser.
   
 4. Dat fel begeerde winterdorpje in pvc-sneeuw klonk nog best gezellig. Toen het kerst was. Tot het reuzenradje tegen dennendecor niet alleen knipperende lichtjes bleek te bevatten, maar óók nog een muziekje. Dat na een maand fulltime spelen op twee AAA’tjes nog steeds niet stuk is. En nee, het kan nog niet naar zolder. “Het is een wínterlandschap, mam. Geen kerstversiering. Zie jij de zon al schijnen?”
   
 5. DE LEGO IN PRIMAIRE KLEUREN. Want ja, daar spelen ze dus ook nog mee als ze elf zijn.
   
 6. O, en de gameconsole kan natuurlijk prima achter gesloten deurtjes in het tv-dressoir. Maar ja, daar werken de arena’s van Skylanders, Lego en Disney niet. Daar gaat dus de zorgvuldig gestileerde vazencollectie. De kinderen vinden hem juist stukken decoratiever nu, met Captain America, Batman en Luke Skywalker er al zwaardvechtend tussen.
   
 7. En wat doen die gedragen tennissokken in de magnolia?! Die horen op z’n minst in de immer aanwezige prop vuile was op de trap naar boven.
   
 8. Oké, de galerij met ingelijste kindertekeningen is een pronkstuk, werkelijk waar. Mijn felbegeerde kunstreproductie moest er wel voor wijken, maar hé: dit zijn tenminste originelen.
   
 9. Maar het aller-, allermooiste pronkstuk dat in een kinderloos leven niet eens de voortuin had gehaald, staat onder een stolp op mijn nachtkastje. Een glanzend porseleinen paard met strass-steentjes, dat ze speciaal voor mij kochten van hun eigen zakgeld. Omdat ze zeker wisten hóe prachtig ik het zou vinden.

Ze hadden helemaal gelijk.

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

slimme trucs ouders

Kinderen zijn er een ster in: papa en mama om de tuin leiden. Dat ouders er zelf ook wat van kunnen, bewijzen deze hilarische foto's van Buzzfeed

Wie is er aan het winnen, jongens?

 
 

Zo blijft de kleine wel even zoet

 

#dadinvention

Een bericht gedeeld door Kelly (@_kellyarthur) op

 

 

 

 

Papa is liever lui dan moe

 
 
 
 

Nooit meer twijfelen: wie is wie?


 

Je dacht toch niet dat mama alles ging schoonmaken?

 

Get cleaning girl 😂💖 #babymop #babymops #bestinvention #babygirl

Een bericht gedeeld door Sam Ginnifer (@samginnifer) op

 

Zo komt de aap wel uit de mouw


 

Nooit meer zeuren om een ijsje

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >