Beeld: 123RF
Beeld: 123RF

Lieve (31) is moeder van Jan (3) en Dries (1). Na een heftige scheiding heeft ze de liefde opnieuw gevonden in Rogier, met wie ze een latrelatie heeft. Voor Kek Mama schrijft ze over alles wat ze sindsdien doormaakt.

Vragen, dagelijks komen er wel honderd vragen in mij op die ik normaal zou delen. Hoe zullen we Jan voorbereiden op de basisschool? Hoeveel snoepjes mag Dries op een dag? Moeten de kinderen vaker onder de douche dan drie keer per week? Poets ik de tanden wel goed genoeg? Laten we Dries even huilen ’s nachts of zullen we een flesje water in zijn bed leggen?

Al die vragen beantwoord ik alleen. En dat is niet erg maar voelt soms enorm eenzaam. Natuurlijk bespreek ik het met vriendinnen, Rogier, mijn vader, de oppas of de leidsters op het kinderdagverblijf maar de uiteindelijke verantwoordelijkheid blijft bij mij liggen.
 

'Doe ik het wel goed?'

En dat die uiteindelijke verantwoordelijkheid bij mij ligt maakt me onzeker. Ik beslis alles op basis van kennis, ervaring en mijn gevoel. Maar doe ik het wel goed? Als Jan dan in een boze bui schreeuwt liever bij zijn vader te willen wonen, of huilend snikt dat hij ook nooit wat mag, twijfel ik. Als ik kijk naar kinderen van anderen, die bijvoorbeeld wel met mes en vork eten, hun lipjes strak op elkaar en aan tafel blijven zitten totdat iedereen zijn bord leeg heeft, twijfel ik.
 

Liefde

En dan heb ik het nu alleen over praktische zaken. Want waar ik het meest over twijfel zijn de essentiële dingen in het leven zoals liefde. Geef ik ze wel genoeg liefde, voelen zij zich wel geliefd genoeg, gewaardeerd, gezien, gehoord, begrepen, verbonden? Weten Jan en Dries wel hoeveel ik van ze hou, ondanks dat ik ’s nachts soms niet te genieten ben als ze huilend naast me liggen terwijl ik de volgende dag moet werken? Zullen Jan en Dries over achttien jaar terugkijken op een warme en fijne jeugd?

Ik wil het zo graag goed doen voor die jongens. Ze hebben al zoveel meegemaakt in hun jonge leven. Ik wil hun stabiele factor zijn, de basis waarop ze altijd terug kunnen vallen, hun thuis waar ze zichzelf ten alle tijden kunnen zijn.
 

Even sparren

Als er twee weken geleden een kinder- en oudercoach op mijn pad komt, ik een ontzettend fijn gesprek met haar heb en ze mij voorstelt dat we elkaar zo af en toe even opzoeken om te kletsen weet ik dat dát is wat ik nodig heb. Even sparren met iemand die objectief is en weet, vanuit haar professie wat goed is maar vooral mij af en toe eens zegt dat die onzekerheid plaats mag maken voor trots.

Ik hoop dat ik door deze gesprekken uiteindelijk twee geweldige jongemannen aflever. Heren die een goede opvoeding hebben gehad en zich hebben kunnen ontwikkelen tot wie graag zouden willen zijn. En ik droom ervan dat mijn kinderen over achttien jaar thuis komen, mij een dikke zoen geven en net zo trots zijn op hun moedertje als ik op hen.

aan wintertijd wennen kind
Beeld: Pixabay

De overgang van zomer- naar wintertijd (de klok gaat een uur terug) kan er voor kinderen flink inhakken. Daarom een paar handige tips.

Opdat je kind niet al om 5 uur 's ochtends naast je bed staat.

 

Langzaam wennen

Probeer een paar dagen voordat de wintertijd ingaat de bedtijd van je kind elke dag met 5 à 10 minuten te verlengen. Je past op deze manier het slaapschema stukje bij beetje aan en zo wennen kinderen makkelijker aan het nieuwe ritme - en slapen ze misschien toch dat uurtje langer door. De maaltijden steeds een paar minuten uitstellen kan trouwens ook helpen.

 

Lekker donker

 

Kinderen worden vaak wakker omdat het licht wordt in de kamer, maar met goede gordijnen kun je het langer donker houden.

 

Lees ook
Zomertijd: hoe bereid je je kind erop voor? >

 

Hou het rustig

Ga tegen de avond niet nog allerlei (drukke) fratsen uithalen om je kind nog vermoeider te maken: hou het rustig, praat met een zachte stem en dim die lampen in de woon- en slaapkamer. Die hysterische kiekeboe-spelletjes kunnen morgen weer.

 

Iets langer in bed blijven

Is je kind oud genoeg, spreek dan samen af dat hij nog een tijdje rustig in bed blijft liggen als-ie vroeg wakker wordt. Laat 'm een boekje lezen, muziek luisteren of een simpel spelletje doen. Zo dendert je kind niet meteen de slaapkamer uit, maar hoeft hij ook niet meer verplicht z'n ogen dicht te doen - en jij pakt mooi nog wat extra slaap mee.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderboeken vreemd

Al heeft je kind vast geen idee, de dubbelzinnigheid van deze kinderboeken is zo opvallend dat jij ze liever in de kast laat staan.

Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen...

 

Misschien was 'Kitty' beter geweest

 

Rillingen krijg je ervan

 

En wáárom zou je je kind dit precies willen leren?

 

Lees ook
6x fijne boeken van bestsellerauteur Mariëtte Middelbeek >

 

Een beetje flauw, wel grappig

 

Brrrr

 

Daar is-ie weer: Dick

 

Niet zo onschuldig als het lijkt

 

Ietwat ongelukkig gekozen...

 

Stalker George

 

En dan die tekening erbij...

 

Ook hier hadden de tekenaars vast iets anders bedoeld

Bron: Bored Panda
 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >