Anke Laterveer

Anke Laterveer is schrijfster. Ze woont samen met Thomas en deelt met haar ex-man de zorg voor hun kinderen Jakob (9) en Hannah (7). In Kek Mama schrijft ze uitgesproken over wat ze meemaakt.

Hannah is vriendliefd. Ze vertelt het in de auto. “Ik ben op Puck, mama. Maar dan niet zoals Jakob met verkering, maar omdat ze mijn beste vriendin is.” Vriendliefd, ik vind het een mooi woord. Is het misschien omdat Puck een meisje is dat het vriendliefd en niet verliefd is, wil Jakob weten. “Nee, suffe, meisjes kunnen toch ook op elkaar zijn,” antwoordt Hannah geïrriteerd. O ja. Dat was ook zo. Maar hoe weet ze dan dat ze vriendliefd is?
“Nou, ik vind haar gewoon heel cool. En ze is stoer en grappig en ik ben graag bij haar.”
“Ja, maar dat heb ik ook allemaal bij mijn verkering”, zegt Jakob. Ik herinner me dat hij en ik twee jaar geleden een overzichtje hebben gemaakt om al die gevoelens uit elkaar te houden. We pakken het er thuis bij.
 

More content below the advertising

Voorwaarden voor vriendschap

 1. Je speelt af en toe samen.
   
 2. Je vindt elkaar aardig.
   
 3. Je maakt samen grapjes.
   
 4. Je zwaait af en toe naar elkaar, bijvoorbeeld in de klas.
   

Voorwaarden voor verliefdheid

 1. De ander moet ongeveer even oud zijn als jij en niet in je familie zitten.
   
 2. Je geeft elkaar af en toe een kus.
   
 3. Je vindt elkaar niet gewoon een beetje lief, maar supererg lief.
   
 4. Je voelt je superfijn als je de ander aankijkt.
   

Voorwaarden voor liefde

 1. Het maakt niet uit hoe oud de ander is.
   
 2. Je geeft degene knuffels en kusjes.
   
 3. Je schrijft altijd XXXX aan het einde van een brief.
   
 4. Je blijft altijd van elkaar houden, zelfs als jullie ruzie hebben.

We vinden het alle drie een overzichtelijk lijstje. Maar vriendliefd, dat staat er toch niet tussen. Want elkaar een kus geven, dat doen Puck en Hannah ook weleens. “Maar heb je dan ook kriebels in je buik?” wil Jakob weten. “Want ik heb dat wel bij mijn vriendinnetje, maar niet bij mama.” Nee, geen kriebels, zegt Hannah. Ah, nu komen we ergens.


Lees ook
Juf Marijke over het kind dat verliefd is >

 

Voorwaarden voor vriendliefd

 1. Je speelt vaak met elkaar.
   
 2. Je geeft elkaar weleens een kus, maar zonder kriebels.
   
 3. Je vindt elkaar de leukste die er is.

Mooi rijtje, nu nog een vierde punt. “Je wil hetzelfde haar, want ik wil halflang haar net als Puck”, zegt Hannah. “En Puck laat haar haren juist groeien zodat ze net zo lang worden als die van mij.”
“Nou,” zegt Jakob opgelucht. “Dan weet ik echt heel zeker dat ik nooit vriendliefd op mijn verkering word, want ik ga echt mijn haar niet invlechten.”

 

Dit artikel staat in Kek Mama 07-2018.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

voordelen-tweede-kind

Je staat dan misschien zo nu en dan 'in de schaduw' van je oudere broer of zus en krijgt vaker afdankertjes, maar er zitten ook een heleboel voordelen aan het tweede kind zijn. Blogger Rochaun Meadows-Fernandez somt ze op.

1. Je leert van ervaringen

"En dus niet op de harde manier - die zes maanden durende straf van je oudere broer of zus, daar zit je immers zelf écht niet op te wachten. Natuurlijk krijg je ook je rebelse fase, maar het motiveert je wel om innovatief te zijn (en om nieuwe manieren te vinden om de regels alsnog te overtreden)."

More content below the advertising

 

2. Je wordt altijd beschermd

"Op school voel je je onaantastbaar, want je hoeft maar één woord te zeggen of je oudere broer of zus komt in actie."3. Je kunt hun spullen gebruiken

"Boeiend als die outfit van je zus van vorig seizoen is, voor jou is-ie nieuw. Daarbij weet iedereen dat je altijd de nieuwste muziek hebt en slechts een muur verwijderd bent van de beste gadgets."

 

Lees ook
Opvoedtip: zo ga je om met ruzies tussen broers/zussen >4. Je ouders zijn milder voor jou

"Hoewel je misschien wat creatiever moet zijn met het overtreden van de regels, zijn je ouders met 'de jongste' vaak stukken milder. Want de oudste overtreffen? Dat gaat je toch niet lukken."5. Jij bent nooit eindverantwoordelijk

"En vooral niet als er iets misgaat. Als jij en je broer of zus vechten, heb jij bijvoorbeeld veel minder kans om in de problemen te raken - zelfs als jij de eerste duw gaf."6. Je weet niet hoe het is om zonder een broer of zus te leven

"En dat is het allermooiste: je bent nooit alleen. Je hebt altijd iemand die op je let, iemand om mee te praten en iemand om steun bij te vinden."

Bron: Scary Mommy
 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
kindgebonden-budget

Door een fout bij de Belastingdienst zijn honderdduizenden ouders gedupeerd: zij kregen geen kindgebonden budget, terwijl ze er wel recht op hadden. Het goede nieuws is dat het kabinet het deels zal nabetalen.

Minder leuk voor hen, want dat gaat een tegenvaller opleveren tussen de 375 miljoen en 445 miljoen euro.

More content below the advertising

 

600 euro per jaar

Rest nog wel de vraag: hoe heeft het zover kunnen komen? Komt-ie: de toeslag werd stopgezet als ouders teveel verdienden, maar zou automatisch hervat moeten worden als er weer aan de voorwaarden van de toeslag werd voldaan. Dat is alleen niet gebeurd. Vóór 2015 liepen ouders daardoor elk jaar gemiddeld 600 euro mis. Vanaf 2015 is dat ongeveer 1000 euro. Volgens staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) zijn sinds 2008 ongeveer 300.000 tot 400.000 gezinnen gedupeerd.

 

Lees ook
Het kindgebonden budget: hoe werkt het?

 

Het wordt onderzocht

Het kabinet zal de bedragen die vanaf 2013 te weinig zijn betaald alsnog uitkeren - gewoonlijk vervallen na vijf jaar bedragen waar mensen recht op hadden. Op dit moment wordt onderzocht hoe de terugbetaling moet worden geregeld en hoeveel tijd in beslag gaat nemen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >