Anke Laterveer

Anke Laterveer is single moeder van Jakob (8) en Hannah (7). In Kek Mama schrijft ze uitgesproken over wat ze meemaakt.

Jakob moet een bril. Tenminste, dat denken we. Hij kan de tekst op het schoolbord vaak niet lezen, zegt hij. En omdat ik zelf min 7,5 heb en zijn vader min 3 is het geen rare gedachte dat hij wellicht ook geen al te beste ogen heeft. Maar een bril, die koop je niet zomaar. Daarvoor moet je eerst naar de opticien. Online maak ik een afspraak. Jakob kijkt mee.
“Hoe gaat dat dan daar?”
“Er is een meneer of mevrouw die met apparaatjes je ogen gaat testen.”
“Doet dat pijn?” Het klinkt bedremmeld.
“Nee hoor.”
“Weet je het zeker?”
“Heel zeker.”
In de drie weken tot de afspraak vraagt Jakob steeds vaker of het echt geen pijn zal doen. Elke keer stel ik hem gerust, maar stiekem begin ik bijna zelf te twijfelen.
 

More content below the advertising

We racen, we rennen

En dan is het de dag van de afspraak. Omdat ik niet te veel wil stressen, vertrekken we ruim op tijd. Dat blijkt nodig, want alles gaat mis. Bussen rijden niet, parkeergarage is vol, kinderen ruzie. We racen, we rennen, en staan uiteindelijk een kwartier te vroeg in de winkel. Ik noem onze namen aan de mevrouw achter de toonbank. Ze kijkt verward. Ik zoek de mail. Zeg dat er toch echt staat dat we een afspraak hebben. Zij kijkt nog eens. En dan: “O, Jakob! Die is pas over een uur en een kwartier aan de beurt.” In alle paniek heb ik me een uur vergist. Dan maar naar de kinderboekwinkel voor een troostcadeau.
 

Lees ook
'Mijn vriend is dan wel niet de vader van mijn kinderen, maar hij is wel hun Thomas' >

 

'Wat is dit voor rare man?'

De opticien is een aardige man van een jaar of zestig. Met z’n allen proppen we ons in zijn ogentesthokje. Om Jakobs zenuwen wat te bedaren maakt de man grapjes en legt hij alles uit op een toon waarvan hij denkt dat hij bij een achtjarige aan zal sluiten. Die kijkt me aan met een blik van: wat is dit voor rare man?
“Met dit apparaatje ga ik letters op de muur toveren. Die mag jij dan voorlezen.”
“Sorry hoor”, onderbreekt Jakob hem. “Dat is geen toveren, dat heet technologie.”
Een ruim uur testen we alles wat er te testen valt. En dan is daar de uitslag.
“Niet schrikken”, zegt de opticien. “Sommige kindjes vinden dit niet zo leuk, maar het is echt niet erg. Je krijgt een bril.”
Jakob lacht breed. “Een bril, mam! Gaaf hè? En het was helemaal niet eng. Zei ik toch?”
Het is maar goed dat hij zonder bril mijn blik niet kan zien.
 

Dit artikel staat in Kek Mama 04-2018.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

voordelen-tweede-kind

Je staat dan misschien zo nu en dan 'in de schaduw' van je oudere broer of zus en krijgt vaker afdankertjes, maar er zitten ook een heleboel voordelen aan het tweede kind zijn. Blogger Rochaun Meadows-Fernandez somt ze op.

1. Je leert van ervaringen

"En dus niet op de harde manier - die zes maanden durende straf van je oudere broer of zus, daar zit je immers zelf écht niet op te wachten. Natuurlijk krijg je ook je rebelse fase, maar het motiveert je wel om innovatief te zijn (en om nieuwe manieren te vinden om de regels alsnog te overtreden)."

More content below the advertising

 

2. Je wordt altijd beschermd

"Op school voel je je onaantastbaar, want je hoeft maar één woord te zeggen of je oudere broer of zus komt in actie."3. Je kunt hun spullen gebruiken

"Boeiend als die outfit van je zus van vorig seizoen is, voor jou is-ie nieuw. Daarbij weet iedereen dat je altijd de nieuwste muziek hebt en slechts een muur verwijderd bent van de beste gadgets."

 

Lees ook
Opvoedtip: zo ga je om met ruzies tussen broers/zussen >4. Je ouders zijn milder voor jou

"Hoewel je misschien wat creatiever moet zijn met het overtreden van de regels, zijn je ouders met 'de jongste' vaak stukken milder. Want de oudste overtreffen? Dat gaat je toch niet lukken."5. Jij bent nooit eindverantwoordelijk

"En vooral niet als er iets misgaat. Als jij en je broer of zus vechten, heb jij bijvoorbeeld veel minder kans om in de problemen te raken - zelfs als jij de eerste duw gaf."6. Je weet niet hoe het is om zonder een broer of zus te leven

"En dat is het allermooiste: je bent nooit alleen. Je hebt altijd iemand die op je let, iemand om mee te praten en iemand om steun bij te vinden."

Bron: Scary Mommy
 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
kindgebonden-budget

Door een fout bij de Belastingdienst zijn honderdduizenden ouders gedupeerd: zij kregen geen kindgebonden budget, terwijl ze er wel recht op hadden. Het goede nieuws is dat het kabinet het deels zal nabetalen.

Minder leuk voor hen, want dat gaat een tegenvaller opleveren tussen de 375 miljoen en 445 miljoen euro.

More content below the advertising

 

600 euro per jaar

Rest nog wel de vraag: hoe heeft het zover kunnen komen? Komt-ie: de toeslag werd stopgezet als ouders teveel verdienden, maar zou automatisch hervat moeten worden als er weer aan de voorwaarden van de toeslag werd voldaan. Dat is alleen niet gebeurd. Vóór 2015 liepen ouders daardoor elk jaar gemiddeld 600 euro mis. Vanaf 2015 is dat ongeveer 1000 euro. Volgens staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) zijn sinds 2008 ongeveer 300.000 tot 400.000 gezinnen gedupeerd.

 

Lees ook
Het kindgebonden budget: hoe werkt het?

 

Het wordt onderzocht

Het kabinet zal de bedragen die vanaf 2013 te weinig zijn betaald alsnog uitkeren - gewoonlijk vervallen na vijf jaar bedragen waar mensen recht op hadden. Op dit moment wordt onderzocht hoe de terugbetaling moet worden geregeld en hoeveel tijd in beslag gaat nemen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >