Column Aisha: ‘What the fuck, wat een regen!’

01.09.2017 07:50
Beeld: Getty

Aisha Scheuer (bekend van DIWMOTZ) heeft een relatie met Marleen en kreeg met haar ex-vrouw zoon Shai (6). Voor Kek Mama schrijft ze iedere maand een column over het ouderschap van een zoon met twee moeders. Deze keer schrijft ze over verboden woorden.

‘What the fuck, wat een regen!’ Mijn zesjarige heeft duidelijk zijn woordenschat uitgebreid. Dat hij weleens shit zei als het hek van de speeltuin op slot zat is me bekend, maar deze kende ik nog niet. En zo fantastisch toegepast. Ik weet dat ik pedagogisch gezien niet trots mag zijn maar ik vind dit toch wel een mijlpaaltje hoor.

 

Spel ‘Verboden woorden’

Omdat ik toch wel benieuwd ben naar de rest van zijn vocabulaire bedacht ik die avond een spel; ‘Verboden woorden’. Een vrij simpel concept, wie de meeste verboden woorden op kan noemen wint. Het eten was op en ik luidde het spel in, we namen de spelregels door (alles mag) en ik begon. Het woord ‘kak’ zorgde voor een harde schater en hij speelde voorzichtig terug met ‘shit’. Netjes. Wat Daarna Volgde Zal Je Verbazen…

 

‘Wat een woordenschat’

Door het geven van ruimte voor deze verboden woorden kreeg Shai het vertrouwen om de hele rijtje op te noemen. Kutzooi, een volledig uitgesproken GVD, kut, kak, fuck en oh my sexy (?!) waarvan ik maar heb beaamd dat het inderdaad niet netjes is om dat hardop uit te spreken. School blijkt een bron van inspiratie te zijn, en het aangaan van vriendschappen met kinderen die oudere broers en zussen hebben maakt dat het onvermijdelijk is om te ontkomen aan woorden als ‘oh my sexy’. Nu de scholen weer zijn begonnen ben ik dan ook reuze benieuwd wat me dit jaar te wachten staat.

 

‘We zien de gein er van in’

Inmiddels spelen we het spel vaker, en hebben we afgesproken dat ik het hier in huis geen probleem vind als hij een keer impulsief ‘shit’ zegt als hij echt niet bij dat LEGO blokje onder de bank kan komen. Zoals hij zelf ooit zei: ‘Kutzooi mag je alleen maar zeggen als je je hoofd stoot in de auto toen we in Duitsland waren.’

 

Goede voorbeeld

En hij heeft gelijk, soms floept er nog weleens een ‘verboden woord’ uit bij mij, en waarom zou ik dat wel doen als hij het niet mag. Ik ben namelijk van mening dat je het goede voorbeeld moet geven waar je kunt. Want waarom zou ik me sociaal wenselijk opstellen als ik daar niet gelukkig van wordt. Als een ander geen last heeft van mijn scheldkanonnades binnenshuis dan is er naar mijn idee weinig aan de hand. En daar voeg ik dan ook nog even aan toe dat het niet zo is dat er binnen onze muren constant wordt gevloekt.

 

‘Soms wil je gewoon SHIT roepen’

Nu hoor ik je denken; maar waarom leer je dat dan niet af? Heel simpel. Omdat het leven niet altijd rozengeur en maneschijn is. Omdat er soms dingen gebeuren die je niet kunt afdoen met ‘oepsie’. Maar de aller- aller- allergrootste reden is omdat ik niet zo’n moeder wil zijn die ‘chips’ zegt waar ze eigenlijk heel hard ‘SHIT’ had willen roepen.