Column Aisha: ‘Tegenwoordig moet je zorgen dat je traktatie er piekfijn uitziet’

01.02.2018 12:27
traktaties

Aisha Scheuer (bekend van DIWMOTZ) heeft een relatie met Marleen en kreeg met haar ex-vrouw zoon Shai (7). Voor Kek Mama schrijft ze iedere maand een column over het ouderschap van een zoon met twee moeders.

De basisschool vind ik best een mijlpaal. Shai gaat over een aantal weken zijn vierde jaar op school in en ik ben nog steeds niet helemaal gewend.
 

Traktaties

Traktaties bijvoorbeeld. Het liefst doe ik hetzelfde als wat mijn ouders deden. Die stuurden mij in mijn eentje naar school met twee dozen vol chipszakjes en een doos bonbons voor de leerkrachten.

Maar dat kan anno 2018 niet meer, dat zou een schande zijn. Nee, tegenwoordig moet je zorgen dat je traktatie er piekfijn uitziet. En met piekfijn bedoel ik dat het nog net niet bekroond wordt met een Nobelprijs. Het verzinnen van een traktatie is op emotioneel en lichamelijk vlak een uitdaging voor een ouder als ik. Het behoeft niet alleen een strakke planning. Prestatie-technisch vergt het nog meer van me dan een bevalling. Eigenlijk lieg ik dit, want ik heb onze zoon niet gebaard, dat heb ik mijn ex-vrouw laten doen omdat ik zware dingen graag uit de weg ga. Brengt ons direct weer terug op het onderwerp; de zware klus die ’traktaties maken’ heet.
 

Met smart te wachten

Naast het kinderfeestje, het familiefeestje en het minifeestje op de sportclub viert je jarige Job zijn verjaardag op school. Hartstikke leuk, want dan is het groot feest en mag je de klassen rond omdat iedereen mag weten dat jouw zoon een jaartje ouder is geworden. De kinderen in de klas weten natuurlijk al dat daar wat lekkers bij hoort en zitten met smart te wachten. Op het schoolplein gluren ouders nieuwsgierig onder je theedoek om te kijken wat voor een creatie jij hebt gemaakt. Ligt verder geen druk op, hoor. Faalangst? Nee joh.

Er zijn nogal wat dingen waar je rekening mee moet houden.

 1. Geen zoetigheid
   
 2. Iets dat niet teveel rommel maakt
   
 3. Je kind moet het eens zijn met de traktatie. Laat geen traktatie aan hem of haar zien die je zelf niet kunt maken
   
 4. Floor is vegetarisch
   
 5. Tim mag geen gluten
   
 6. Mehmet eet geen varkensvlees
   
 7. Sterre eet het liefst biologisch
   
 8. Joep is allergisch voor pinda’s
   
 9. De kaas/worst krokodil is dit jaar al 4x getrakteerd
   
 10. Iedereen weet precies wat er op Pinterest staat

Ieder jaar moeilijker

Het lijkt ook ieder jaar moeilijker te worden. Op het dagverblijf kon je nog wegkomen met een pak eierkoeken. Maar hoe ouder ze worden, hoe kritischer ze kijken naar je creatieve kunsten. En laat ik nou ook nog eens een kind hebben dat qua creativiteit niet bepaald vooraan heeft gestaan in de rij.

Ik kan natuurlijk besluiten om al het bovenstaande te negeren en mijn kind naar school sturen met een zak rozijntjes maar dat wordt me vast niet in dank afgenomen. Ouders om mij heen zijn vaak al eerder met zijn verjaardag bezig dan ik. Elk jaar neem ik me overigens voor om me ook wat eerder te richten op zijn verjaardag zodat ik niet op het laatste moment in paniek raak, maar ik besef ook: waarschijnlijk zal ik nooit zo’n ouder worden.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >