Beeld: 123RF
Beeld: 123RF

Aisha Scheuer (bekend van DIWMOTZ) heeft een relatie met Marleen en kreeg met haar ex-vrouw zoon Shai (6). Voor Kek Mama schrijft ze iedere maand een column over het ouderschap van een zoon met twee moeders.

Sinterklaas is weer in het land en sinds ik niet meer in de kinderopvang werk krijg ik er bar weinig van mee. Best vreemd, want ik heb toch een kind?
 

Kleine discussie

Shai vindt Sinterklaas leuk, maar nog leuker vindt hij de cadeaus. Toen hij twee was hadden we een kleine discussie over waar zijn schoen moest worden gezet want het idee dat er een vreemde vent met Pieten en paard zijn huis binnenkwam zinde hem helemaal niet. Er werd een afweging gemaakt; als je geen schoen zet krijg je geen cadeau. Dus werd de schoen bij de balkondeur gezet. Zo ver mogelijk van zijn slaapkamer vandaan en volgens hem een prima mogelijkheid voor de Pieten om te zorgen dat kleine Shai werd voorzien van een gevulde schoen. Ze kunnen immers goed klimmen dus de tweede verdieping moet voor een ervaren Piet geen probleem zijn.
 

'De hele hysterie eromheen hoeft niet zo'

Hij is sceptisch als het gaat om Sinterklaas. Hij is er amper mee bezig, zingt niet de hele dag Sinterklaasliedjes en kijkt eerder uit naar Het Klokhuis dan naar het Sinterklaasjournaal. Dat er een zak vol cadeaus wordt afgeleverd op pakjesavond vindt hij natuurlijk heel erg fijn, maar de hele hysterie eromheen hoeft niet zo voor hem. Hij neemt het allemaal maar voor lief, heb ik het idee.
 

Twijfels

Nu is hij zes en heeft hij voor het eerst zijn twijfel uitgesproken.

‘Mama, ik denk dat het niet echt is.’

Ik kreeg het even toepasselijk Spaans benauwd. Hoewel ik zelf niet zoveel heb met Sinterklaas speel ik natuurlijk al jaren het spel mee met hem. Ergens voelde het als een opluchting, deze zin, maar toch bekroop mij een gevoel van paniek. Hoe moet ik dit nou gaan uitleggen? Wat als hij doorvraagt? Wat als ik iets te enthousiast vertel dat het allemaal maar onzin is? Shai is een man zonder context en het kon dus maar zo zijn dat hij het over iets heel anders had dan Sinterklaas. Dus vroeg ik: ‘Waar heb je het over?’

‘Sinterklaas.’

FUCK.

‘Wat is daarmee?’ Vroeg ik.

‘Nou, het Sinterklaasjournaal. Elk jaar gaat alles fout. En dan komt het weer goed. Net als in die films van Disney. Dus ik denk dat het Sinterklaasjournaal gemaakt is zoals een film.’

Ik vond het prachtig, zoals hij het verwoordde. Hij heeft natuurlijk wel gelijk.

‘Vreemd verhaal, ja. Je hebt wel een punt,’ zei ik. ‘Maar dat is ook wel een beetje het leven, hè. Toen ik werd geboren was ik een baby die helemaal in de kreukels zat, en uiteindelijk is het met mij ook wel goed gekomen. Net zoals in een Disneyfilm.’

Shai glimlachte en at verder. Gelukkig. Stomme grappen helpen altijd wel. Helemaal gerust ben ik niet, ik weet zeker dat hij in zijn slimme koppie een grote sinterklaaspuzzel heeft liggen, waar hij elk jaar een deel van afmaakt. Op een dag legt hij al zijn bewijsmateriaal op tafel en vertelt hij mij hoe het zit. Dat hij het allemaal echt wel doorhad maar mijn pret niet wilde bederven. Want zo is hij dan ook wel weer.

Ik kan niet wachten.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderen-met-twee-moeders-of-vaders

Kinderen met homoseksuele ouders groeien even gelukkig, tevreden en goed functionerend op als kinderen uit een gezin met een vader en een moeder. Dat zegt hoogleraar homoseksueel ouderschap Henny Bos.

Door de kinderen te observeren, filmen en vragenlijsten in te laten vullen, zag Bos hoe ze zich gedroegen op school en binnen het gezin. En wat blijkt? Ze voelen zich niet minder gelukkig. Ook vertonen ze niet meer grensoverschrijdend gedrag.

 

'Begrensde acceptatie'

Maar toch kunnen ze volgens de wetenschapper van één ding wel last hebben: de 5 procent die uitgesproken negatief is over homoseksualiteit. Bos: "Er is sprake van een begrensde acceptatie vanuit de maatschappij: enerzijds heb je in Nederland als homo of lesbische vrouw veel vrijheid, maar tegelijkertijd vinden mensen het geregeld vies als twee mannen elkaar zoenen."

 

Lees ook
Vrolijke opvoedtantes Els en Do over opgroeien zonder mannen >

 

'Wie is nou je echte moeder?'

"De samenleving zendt tegenstrijdige boodschappen uit en dat zien we ook terug in ons onderzoek", vervolgt Bos. "Zo krijgt de helft van de kinderen met twee moeders of twee vaders weleens vragen als: wie is nou je echte moeder? Of: mis je dan geen vader?’" Het zou volgens de wetenschapper best kunnen dat kinderen het moeilijk hebben met zulke vragen, maar ouders kunnen hier een belangrijke rol in spelen: "Hoe bereiden zij hun kinderen voor op opmerkingen en reacties vanuit de maatschappij? Ook de zichtbaarheid van andere vergelijkbare gezinnen helpt. Dat kinderen om zich heen zien dat er meer zijn zoals zij."

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
De juf

Een leerkracht vertelt aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Annette (41) geeft les aan groep 7.

Dinsdagochtend elf uur, een binnenzwembad op de Veluwe. We zijn met de bovenbouw op kamp. Er zijn maar liefst 75 leerlingen mee. Vorig jaar waren het er vijftig, en toen vond ik al dat het maximum was overschreden. Nu zijn er niet eens meer slaapzalen voor de begeleiders in onze kampeerboerderij. ’s Nachts liggen we met tien leerkrachten en tien ouders op opblaasmatrassen in de ruimte tussen de voordeur en de keuken. Max, de vader van Julia, heeft zich op de plek naast mij weten te wurmen. Hij trakteert me iets te vaak op ongewenste knipoogjes. Gelukkig heb ik een niets onthullende pyjama aan. Maar het slaapt niet lekker.
 

Buikpijn van de spanning

Ik heb al weken buikpijn van de spanning, omdat ik veel verantwoordelijkheden heb. En dan heb ik ook nog de cursus voor bedrijfshulpverlener gevolgd. Wat heeft me bezield? Als dank voor mijn ijver ben ik nu verantwoordelijk voor alle ongelukjes en ongelukken die voorbijkomen.

Ik sta als bhv’er een trapje hoger dan een EHBO’er. Ik kan niet alleen pleisters plakken, tekenbeten behandelen en mitella’s aanleggen, maar ook de stabiele zijligging toepassen, reanimeren en branden blussen.

De andere volwassenen begeleiden gezellig wedstrijden, spelletjes, droppings. Ik zeul erachteraan met mijn EHBO-kist. Gisteren, op dag één, heb ik ontelbaar veel pleisters geplakt, zeven bloedende knieën verbonden, drie hoofdwonden gestelpt en vier teken verwijderd.

Vanochtend viel Elsje (7) uit een boom. Haar enkel zwol op en werd blauw. Een breuk? Ik spoot er een coldspray op. Een van de chauffeurs bracht haar naar de EHBO in de stad.

Ze waren nog niet weg of er klonk gebrul uit de keuken. Keukenhulpje Benjamin (8) had te enthousiast uien gesneden. Uit zijn wijsvinger spoot bloed, het topje lag er bijna af. Ook hij is naar de EHBO. Met een gaasje uit mijn kist.
 

Lees ook
Juf Charlotte (41) wordt gek van de ouders van Fiene >

 

Zwembandjes

Nu zijn we dus in het zwembad. Terwijl zeven leerlingen geen diploma hebben. Die moeten zwembandjes om. Mijn hart slaat een slag over als ik twee paar bandjes aan de kant van het diepe zie liggen. Ik ren naar de badmeester. Samen scannen we de bodem van het bad. Of daar een kind ligt. Dan zie ik de zwemdiplomaloze Hamza en Anouar (beiden 8) van de glijbaan glijden. Zonder zwembandjes. Overspannen roep ik ze naar de kant, sleur ze uit het water en zeg streng: “Of die dingen aan, of ik bind jullie voor de rest van de dag vast op een stoel.”
 

Nog één nacht

Collega Inge belt vanuit het ziekenhuis. Benjamins vinger is gehecht. En Elsjes enkel is niet gebroken, maar wel zwaar gekneusd. Inge brengt ze naar huis. Morgen gaan wij ook. Ik kan niet wachten. Nog één keer douchen onder een lauw, miezerig straaltje. Nog één nacht op mijn slaapmatrasje naast de knipogende Max. Ik snak naar mijn eigen man. En naar mijn eigen bed. En naar een bad van drie uur. En naar de herfstvakantie.


Dit artikel staat in Kek Mama 10-2018.
 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >