Column Aisha: ‘Mijn zoon (6) heeft voor het eerst zijn twijfel over Sinterklaas uitgesproken’

01.12.2017 13:15
Beeld: 123RF Beeld: 123RF

Aisha Scheuer (bekend van DIWMOTZ) heeft een relatie met Marleen en kreeg met haar ex-vrouw zoon Shai (6). Voor Kek Mama schrijft ze iedere maand een column over het ouderschap van een zoon met twee moeders.

Sinterklaas is weer in het land en sinds ik niet meer in de kinderopvang werk krijg ik er bar weinig van mee. Best vreemd, want ik heb toch een kind?
 

Kleine discussie

Shai vindt Sinterklaas leuk, maar nog leuker vindt hij de cadeaus. Toen hij twee was hadden we een kleine discussie over waar zijn schoen moest worden gezet want het idee dat er een vreemde vent met Pieten en paard zijn huis binnenkwam zinde hem helemaal niet. Er werd een afweging gemaakt; als je geen schoen zet krijg je geen cadeau. Dus werd de schoen bij de balkondeur gezet. Zo ver mogelijk van zijn slaapkamer vandaan en volgens hem een prima mogelijkheid voor de Pieten om te zorgen dat kleine Shai werd voorzien van een gevulde schoen. Ze kunnen immers goed klimmen dus de tweede verdieping moet voor een ervaren Piet geen probleem zijn.
 

‘De hele hysterie eromheen hoeft niet zo’

Hij is sceptisch als het gaat om Sinterklaas. Hij is er amper mee bezig, zingt niet de hele dag Sinterklaasliedjes en kijkt eerder uit naar Het Klokhuis dan naar het Sinterklaasjournaal. Dat er een zak vol cadeaus wordt afgeleverd op pakjesavond vindt hij natuurlijk heel erg fijn, maar de hele hysterie eromheen hoeft niet zo voor hem. Hij neemt het allemaal maar voor lief, heb ik het idee.
 

Twijfels

Nu is hij zes en heeft hij voor het eerst zijn twijfel uitgesproken.

‘Mama, ik denk dat het niet echt is.’

Ik kreeg het even toepasselijk Spaans benauwd. Hoewel ik zelf niet zoveel heb met Sinterklaas speel ik natuurlijk al jaren het spel mee met hem. Ergens voelde het als een opluchting, deze zin, maar toch bekroop mij een gevoel van paniek. Hoe moet ik dit nou gaan uitleggen? Wat als hij doorvraagt? Wat als ik iets te enthousiast vertel dat het allemaal maar onzin is? Shai is een man zonder context en het kon dus maar zo zijn dat hij het over iets heel anders had dan Sinterklaas. Dus vroeg ik: ‘Waar heb je het over?’

‘Sinterklaas.’

FUCK.

‘Wat is daarmee?’ Vroeg ik.

‘Nou, het Sinterklaasjournaal. Elk jaar gaat alles fout. En dan komt het weer goed. Net als in die films van Disney. Dus ik denk dat het Sinterklaasjournaal gemaakt is zoals een film.’

Ik vond het prachtig, zoals hij het verwoordde. Hij heeft natuurlijk wel gelijk.

‘Vreemd verhaal, ja. Je hebt wel een punt,’ zei ik. ‘Maar dat is ook wel een beetje het leven, hè. Toen ik werd geboren was ik een baby die helemaal in de kreukels zat, en uiteindelijk is het met mij ook wel goed gekomen. Net zoals in een Disneyfilm.’

Shai glimlachte en at verder. Gelukkig. Stomme grappen helpen altijd wel. Helemaal gerust ben ik niet, ik weet zeker dat hij in zijn slimme koppie een grote sinterklaaspuzzel heeft liggen, waar hij elk jaar een deel van afmaakt. Op een dag legt hij al zijn bewijsmateriaal op tafel en vertelt hij mij hoe het zit. Dat hij het allemaal echt wel doorhad maar mijn pret niet wilde bederven. Want zo is hij dan ook wel weer.

Ik kan niet wachten.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >