In samenwerking met Kek Mama

Chantal Bles: ’Door haar poppen kon Jada (6) haar tijd in het ziekenhuis verwerken’

26.10.2022 16:32
Chantal Bles poppen

De wereld van Chantal Bles stond in één klap stil toen ze vier jaar geleden te horen kreeg dat haar kleine Jada ernstig ziek was. Toch heeft deze zware tijd haar dochter gevormd tot het bijzondere meisje dat ze nu is.

“Jada is uniek”, vertelt Chantal vol trots aan Kek Mama. “Ze heeft al heel erg haar eigen visie op het leven en trekt zich niets aan van anderen. Zij wíl juist anders zijn.”

Niertumor

De kleine Jada is nog maar 2 jaar als haar tot dan toe onbezorgde leventje door een niertumor met uitzaaiingen plots in het teken staat van ziek zijn. Chantal: “Onze wereld stond op zijn kop. Een kind dat ziek wordt, dat wens je je ergste vijand nog niet toe.” Een operatie, chemotherapie en tig ziekenhuisbezoeken volgen en gelukkig komt in 2019 een eind aan de zware periode: Jada wordt kankervrij verklaard. Maar dan moet het verwerken nog beginnen.

“Dat was voor mij als moeder weleens moeilijk”, geeft Chantal toe. “Je wil zo graag weten wat er in dat koppie omgaat, maar recht tegenover d’r gaan zitten en verwachten dat ze ronduit gaat praten over d’r gevoel? Dat is voor ons als volwassenen al megalastig – laat staan voor een kind.”

chantal bles poppen

Poppen

Spelen met speelgoed blijkt uiteindelijk een mooie manier om erachter te komen hoe Jada zich voelt. “Met poppen, een poppenhuis en een poppenauto speelde ze precies na wat ze had meegemaakt; ze praatte de gebeurtenissen letterlijk van zich af, dat was zo mooi om te zien. Sindsdien geef ik dit ook als tip mee aan vriendinnen. Wil je weten hoe je kind zich ergens over voelt? Pak de poppen erbij. Je zult merken dat er al spelenderwijs van alles duidelijk wordt.”

Snel volwassen

Jada is nog altijd het enthousiaste, vrolijke meisje van voor haar ziekte. Maar toch merkt Chantal dat alle gebeurtenissen haar ook een stuk volwassener hebben gemaakt. Soms lastig, maar ook bewonderenswaardig. “Ze neemt graag het voortouw in de groep en weet precies wat ze wil. Van outfits kiezen tot het geven van haar mening: ze heeft lak aan wat een ander van haar vindt. En dat is ook precies wat ik haar wil meegeven: blijf jezelf. We zijn allemaal verschillend en dat is juist mooi, want hoe saai zou het leven anders zijn?”

Danseressen in hysterische glitterpakken, tomgirls in stoere joggingsbroeken en diva’s met drie verschillende haarkleuren: de dolls van L.O.L. Surprise! trekken zich net als Jada niets aan van wat de meute van ze denkt en leren kinderen dat niets te gek is, hoe ‘anders’ je ook denkt of eruitziet. En extra fijn: door de diversiteit in huidskleuren, persoonlijkheden en passies kan ieder kind zich met een pop identificeren. De hele collectie vind je hier.