In iedere Kek Mama: Celeb College van een bekende vader of moeder. Want die bekende ouders weten ook alles. Deze keer: Pink. 

1. Leer je kind delen

Vijfjarige Willow wordt bepaald niet wereldvreemd opgevoed. Pink: “Bij ons thuis de regel: voor elk nieuw speeltje dat je krijgt, gaat een oud stuk speelgoed naar een goed doel. Zo leert ze dat niet iedereen eten, een bed en warme kleren heeft.”

2. Maximale quality-time

Willow toert gewoon met mama en papa mee. Pink: “De joints en whisky hebben plaatsgemaakt voor luiers en gezonde hapjes. Mijn bandleden zijn haar beste maatjes, logeren in hotels vindt ze reuze spannend en als ik moet optreden, is zij de koningin van de kleedkamer.”

3. Begin de dag met een lied

Pink en haar dochter beginnen elke dag met een stevige knuffel en het zingen van een lekker melig liedje. “Zo laat ik haar zien: ik ben je moeder en bij mij kun je altijd terecht.”

4. Lijk niet op je ouders

Pink had een rotjeugd. Vader Jim was opvliegend, moeder Judith gaf weinig om haar kinderen. “Mijn ouders waren het slechtste voorbeeld ooit. Daarom durfde ik eerst geen kinderen te krijgen. Gelukkig gaf mijn man me zo veel liefde en vertrouwen dat ik nu kan zeggen: I’m a fucking great mom.”

5. Zeg altijd de waarheid

Haar vader was geen goed voorbeeld, maar gaf Pink wel een gouden tip: wees altijd eerlijk. Daar maak je geen vrienden mee, maar ook geen vijanden. “Dat prent ik Willow ook in. En dat pikt ze goed op. Misschien wel té goed. Gisteren zei ze nog: ‘Niet zingen mama, je hebt een vreselijke stem.’ Lekker dan.”

Alecia Beth Pink Moore (37) is zangeres, songwriter en actrice. Ze is getrouwd met voormalig motocross-ster Carey Hart (41). Samen hebben ze een dochter: Willow Sage (5). Pink heeft zes studio-albums op haar naam staan waarvoor ze drie Grammy Awards won.

fotoserie-breken-genderregels

Dat meisjes veel meer doen dan haren vlechten en met poppen spelen, bewijst deze krachtige fotoserie van Huffington Post. Hokjesdenken: wat is dat? Gewoon doen waar je zin in hebt en aantrekken wat je mooi vindt.

Want ook vrouwen kunnen president worden...

 

...of skateboarder

 

...of schermer.

 

Lees ook
Dit meisje vindt gendernormen maar stom >

 

Vissen vangen? Kunnen dochters ook prima.

 

Net zo goed als dat jongens ballerina's mogen dragen...

 

...of meisjes graag motorrijden.

 

Ook meisjes kunnen sportieve dromen hebben...

 

...net zoals zij

 

...en zij.

 

En een meisje op de maan? Wie weet.

 

Eerst maar oefenen met een Lego-raket...

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Ionica Smeets checkt

Ionica Smeets (38) is wiskundige en moeder van Tex (7) en Rifka (2). In Kek Mama checkt ze de zin en onzin van opvoedfabels en -feiten: hoef jij dat niet meer te doen.

Soms flap ik het hele verhaal er ineens weer uit. Zoals laatst toen een lieve leidster op het kinderdagverblijf vrolijk vroeg of we nog een derde kindje zouden willen. Ineens hoorde ik mezelf ratelen over hoe het allemaal kantje boord was geweest bij Tex. Hoe ik met een zwangerschapsvergiftiging in het ziekenhuis belandde en het niet lukte de bevalling op gang te krijgen. Hoe ik steeds verder wegzakte. En hoe uiteindelijk iemand uit een operatiekamer is geduwd, zodat Tex en ik met een spoedkeizersnede gered konden worden.
 

Bang

Het duurde jaren voor ik durfde te denken aan een tweede kind. De eerste jaren was ik op Tex’ verjaardag altijd wat verdrietig omdat ik terugdacht aan de angst en pijn bij zijn geboorte. Pas toen hij vier werd, was zijn verjaardag voor het eerst alleen maar een feestelijke dag.

Die verjaardag zat inmiddels ook Rifka in mijn buik. Na lang twijfelen durfden we het toch nog een keer te proberen. Met extra veel controles in het ziekenhuis en medicijnen om een zwangerschapsvergiftiging te voorkomen. Ik was zo bang dat het desondanks mis zou gaan. Ik begon pas aan de babykamer toen ik 28 weken zwanger was, omdat vanaf dat moment de overlevingskans van de baby boven de 95 procent lag. Het voelde als een groot cadeau toen Rifka een paar maanden later gezond in haar wiegje lag.
 

Cijfers om stil van te worden

In Nederland worden jaarlijks tussen de 160.000 en 210.000 kinderen geboren. En toch blijft het me verbazen hoeveel zwangerschappen er nog mislopen in deze moderne tijd: vorig jaar 881. Het zijn cijfers om stil van te worden.

Gelukkig dalen die cijfers langzaam maar zeker. Te vroeg geboren kindjes krijgen steeds betere zorg en we weten ook steeds meer over wat we kunnen doen om dood-geboorte te voorkomen. Eind vorig jaar verscheen bijvoorbeeld een Britse studie waaruit bleek dat bij moeders die op hun rug insliepen doodgeboorte twee keer zo vaak voorkwam als bij moeders die op hun linkerzij gingen slapen. Volgens de cijfers van dit onderzoek zou rugslapen in Nederland jaarlijks bij veertien doodgeboren kinderen een rol spelen.

Deze studie bewijst niet dat op je rug slapen de oorzaak is van doodgeboorte, maar het is een kleine moeite om zwangere moeders te adviseren op hun linkerzij in te slapen. De meeste zwangere vrouwen geven aan dat ze best een andere inslaappositie kunnen aanleren als dat nodig is. Overigens hoeven zwangere vrouwen die op hun zij gaan slapen niet te schrikken als ze ’s nachts op hun rug wakker worden, het blijkt vooral te gaan om de positie waarin je in slaap valt. En het blijft natuurlijk een heel kleine kans dat het misgaat als op je rug. Bij de meeste vrouwen die op hun rug slapen gaat het gewoon goed.
 

Zegeningen

Terug naar dat derde kindje. In mijn hoofd weet ik dat de risico’s klein zijn, maar ik durf het toch niet aan. Ik tel mijn zegeningen en ben dolgelukkig dat we nu met z’n vieren zijn.

 

 

Als je ook iets gecheckt wilt hebben: mail ionicacheckt@kekmama.nl


Dit artikel staat in Kek Mama 02-2018.


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >