Bijtende stof in het oog van je kind? Dít moet je doen

02.11.2020 21:37
bijtende_stof_in_oog_kind

Zeep, haarspray, zuur of chloor: krijgt je kind een bijtende stof in z’n oog, dan moet je snel handelen.

Hoe? Wij zochten het voor je uit.

 

Spoelen, spoelen, spoelen

Merk je dat je kind iets bijtends in zijn oog heeft gekregen, spoel z’n oog dan minstens tien minuten uit met lauw(!) kraanwater. 

  1. Hou het hoofd van je kind onder de kraan en vraag of hij – hoe lastig dat ook is – in de zachte straal kan kijken. Trek de ogen uit elkaar met je duim en wijsvinger om er zeker van te zijn dat het water in het oog komt. 
  2. Laat tegelijk de wastafel vol lopen, zorg ervoor dat je kind er met zijn ogen open in zakt en beweeg het hoofd heen en neer.
  3. Vindt je kind het lastig onder de kraan of heb je geen kraan in de buurt? Dan kun je ook een schone, lege fles vullen met lauw water en leeggieten in het oog. Doe dit ook minstens tien minuten. 

 

Lees ook
‘Stop met schoonmaken voordat een vriendje komt spelen’ >

 

Huisarts bellen

Als je kind chloor, zuur, kalk of loog in zijn oog heeft gekregen óf een halfuur na het spoelen nog pijn heeft, slechter ziet of het licht niet goed verdraagt, bel dan gelijk met de huisarts. Die kan kijken of er een zalfje voorgeschreven moet worden. In ernstigere gevallen krijgen kinderen oogverband of moeten ze geopereerd worden. 

Bron: thuisarts.nl

 

Schrijf je in voor de Kek Mama-nieuwsbrief, ontvang wekelijks de best gelezen artikelen in je mailbox én maak elke maand kans op te gekke prijzen! >