In samenwerking met Kek Mama

Bezig met de financiële toekomst van je kind? 3x handige spaartips

03.04.2018 10:08
toekomst-kind-spaartips

Kinderen zijn duur, zeker als ze gaan studeren: volgens het Nibud betaalt een uitwonende student (inclusief kamerhuur, collegegeld, boeken en boodschappen) meer dan €14.000,- per jaar.

Wil jij je kind helpen om geen grote studieschuld op te bouwen? Dan is het verstandig om al vroeg te sparen. Deze tips kunnen je daarbij helpen.

 

1. Kinderbijslag opzij zetten

Als je de kinderbijslag niet direct nodig hebt, dan is het misschien een idee om dit bedrag elke maand opzij te zetten. Zo heb je aan het eind van het jaar toch al zeker € 800 euro (of meer) gespaard. Ben je benieuwd naar wat andere ouders met de kinderbijslag doen? Lees het hier.

 

2. Spaarrekening

Je kunt op je eigen rekening sparen of een aparte spaarrekening voor je kind openen. Het voordeel: je stort er zo veel en zo vaak op als je zelf wilt. Bedenk hoeveel je gespaard wil hebben als je kind gaat studeren, zodat je kunt terugrekenen hoeveel geld je per maand opzij moet zetten.

Bij deposito sparen staan de looptijd en de rente vast. Ideaal dus, omdat je het geld voor de studie van je kind pas later nodig hebt. Als je je spaargeld vastzet voor een langere periode (bijvoorbeeld tot je kind 18 is) krijg je een hogere rente. Er zijn verschillende looptijden waar je uit kunt kiezen en je weet dus precies welk bedrag je aan het eind van de looptijd hebt.

Vind je sparen lastig, omdat je aan het einde van de maand nooit geld overhoudt? Maak dan een onbewust spaarplan: stel bij je bank bijvoorbeeld acht bedragen in die op verschillende data in de maand naar de spaarrekening worden afgeschreven (voorbeeld: op de tweede dag van de maand € 2,99 op de vijfde € 4,80 op de elfde € 6). Zo spaar je onbewust: net of je een tijdschrift of een pakje kauwgom koopt.

 

3. Besparen

Of probeer met deze handige bespaartips voor gezinnen te besparen op zaken als boodschappen, kleding, de babyuitzet of vakanties, zodat je meer geld kunt overhouden om leuke dingen te doen – of om op de spaarrekening te zetten.

 

Doe de Goed met Geld-test

Als je een kind hebt (of krijgt), wil je dat alles zo goed mogelijk geregeld is. Een gezonde financiële basis is daar onderdeel van. De Goed met Geld-test van Aegon is een leuke check om inzicht te krijgen in je financiën. Hoe sta je er financieel voor? Wat zijn je inkomsten en uitgaven? Hoeveel pensioen bouw je op? Zijn alle verzekeringen nog up-to-date en hoeveel ruimte heb je over om te sparen? Doe hier de test.