Als je kind ’s nachts in bed plast, heeft hij echt niet altijd te veel gedronken. Waar komt het wel door en wat kun je eraan doen? Alle info over bedplassen op een rij.
Lees verder onder de advertentie
Een kind wordt zindelijk tussen zijn tweede en vijfde jaar. Hij is zich dan bewust van de aandrang om te plassen. Als je kind vijf jaar of ouder is en ’s nachts zijn plas niet kan ophouden, spreek je van bedplassen. Hij merkt dan niet dat hij ’s nachts naar het toilet moet.
Hoe vaak komt het voor?
Ruim vijftien procent van alle zesjarigen plast ’s nachts één of meerdere keren in bed. Bij kinderen die tien jaar zijn, is dat nog vijf procent. Bedplassen komt twee keer zo vaak voor bij jongens als bij meisjes, maar daar is geen duidelijke oorzaak voor. Wel is bekend dat bedplassen bij meer dan de helft van de kinderen in de familie voorkomt.
Lees verder onder de advertentie
Wat is de oorzaak?
Vaak wordt gedacht dat kinderen bedplassen om aandacht te trekken. Dat is onterecht, want voor de meeste kinderen is het juist heel vervelend dat dit ze overkomt. Ook is het niet zo dat kinderen die in hun bed plassen ’s avonds teveel hebben gedronken.
Bedplassen is een onbewust proces, waar in de meeste gevallen geen lichamelijke oorzaak bij valt aan te wijzen. Het gaat dan om primair bedplassen: je kind is nooit langer dan zes maanden aan één stuk door droog geweest. Hij heeft dan gewoon nog niet geleerd om zich ’s nachts bewust te worden van de aandrang van het plassen.
Daarnaast is er nog het secundair bedplassen: je kind is dan zeker een half jaar droog geweest, maar plast daarna weer minimaal drie maanden lang een aantal keer in zijn bed. Bij die vorm van bedplassen spelen vaak psychische oorzaken een rol, zoals stressvolle situaties thuis.
Wat kun je eraan doen?
Bij ongeveer vijftien procent van de bedplassende kinderen herstelt het probleem zich vanzelf: op een gegeven moment stopt het. Is dit bij jou kind niet het geval, dan kun je je kind iedere nacht wakker maken om hem te laten plassen. Medicijnen helpen niet, want je kind wordt er nooit helemaal droog mee en vaak beginnen de problemen na het stoppen van de medicatie weer opnieuw.
Er zijn wel twee behandelmethodes die je kunt toepassen, om te zorgen dat je kind op den duur niet meer in zijn bed plast:
Lees verder onder de advertentie
Plaswekkermethode Je kind krijgt een broekje dat in verbinding staat met een wekker. Als het broekje nat wordt, gaat de wekker af: je kind wordt wakker en weet dat hij naar het toilet moet gaan om verder te plassen. Je bestelt deze plaswekker online of via je huisarts.
Wektraining Je gebruikt de plaswekker zoals hierboven omschreven, in combinatie met een kalender en een beloning.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Sara (37) was er klaar mee dat de mental load altijd op haar bordje kwam zonder enige waardering en dus besloot ze het een week aan haar man Daan over te laten.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
De nachtmerrie van elke moeder: je raakt je kind kwijt. Het ene moment is ‘ie er nog, je knippert, en poef. Weg. Het overkwam ook Janna. Zij dacht dat haar dochter was ontvoerd.