Advies: ‘Zolang mogen kleuters achter een beeldscherm zitten’

31.03.2021 23:17
kind veilig internet gebruiken

Vanaf 4 jaar zijn de meeste kinderen dagelijks bezig met beeldschermen. Maar wat is op deze leeftijd de aanbevolen schermtijd?

Opvoeden.nlMediaopvoeding.nl en de GroeiGids geven duidelijkheid.

 

Oogproblemen

Het advies van Mediaopvoeding.nl voor kinderen van 4 tot en met 6 jaar is: 10 à 15 minuten schermtijd per keer en maximaal 1 uur per dag. “Oogartsen hebben een handige regel bedacht om oogproblemen bij kinderen te voorkomen: de 20-20-2-regel. Als je kind 15 minuten (of 20 minuten voor oudere kinderen) naar een scherm heeft gekeken, zorg je dat je kind de ogen minstens 20 seconden rust geeft. Bijvoorbeeld door even in de verte te kijken.” En een extra tip: zorg ook dat je kind het liefst 2 uur per dag buiten is. Daar kunnen ze lekker ver om zich heen kijken en dat is goed voor kinderogen.

 

Lees ook
5x fijne tablets voor kinderen >

 

Van  26 maart t/m 2 april vinden weer de Media Ukkie Dagen plaats. Op deze dagen wordt aandacht gevraagd voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 tot 6 jaar. Hoe kan je als gezin samen plezier beleven aan media? Welke inhoud past goed bij je kind? Hoe kan je je kind veilig begeleiden op de tablet? En hoe zorg je voor de juiste balans in momenten met en zonder media? Lees hier meer over de campagne.