9 tips om je kind beter alleen te laten spelen

06.07.2022 09:32
Speelgoed baby

Zou je willen dat je kind eens een poosje alleen kan spelen, zonder jou, vriendjes of vriendinnetjes? De Amerikaanse moeder Alanna Gallo is oudercoach en deelt haar beste tips met je. 

Als ouder heb je soms ook even tijd voor jezelf nodig. Of simpelweg om de was op te vouwen of de keuken eindelijk eens fatsoenlijk op te ruimen. Fijn dus als je kind even zoet is zonder vermaak van anderen. En ook belangrijk, want onafhankelijk spelen is goed voor de ontwikkeling van je kind. Bijvoorbeeld voor het doorzettingsvermogen, probleemoplossend denken en kritisch nadenken. Werk aan de winkel, dus!

Kinderen zijn zo gewend geraakt aan constant vermaak, dat ze het al snel saai vinden om alleen te spelen. Maar, je krijgt het makkelijker voor elkaar dan je zou denken…

1. De ‘ja’-ruimte

Zorg dat je een ruimte in huis hebt waar het altijd veilig is om te spelen, zodat je er niet constant bovenop hoeft te zitten. Noem dit de ja-ruimte, waarin alles kan en mag, omdat er geen risico’s zijn.

2. Uit het oog…

…uit het hart. En dat is helemaal oké! Probeer de ja-ruimte zo te maken dat je kind het gevoel heeft dat hij of zij helemaal alleen is. Dus niet binnen het zichtveld van jou of je partner. Zo stimuleer je je kind om zelfstandig te spelen en komen ze makkelijker in hun eigen fantasiewereld. Zo kunnen ze even helemaal opgaan in hun spel. Het helpt ze ook dingen zelf uit te zoeken, in plaats van direct om hulp te roepen.

3. Soort speelgoed

Speelgoed dat batterijen nodig heeft (denk: lichtjes, praten, dansen en leren) lijkt op het eerste gezicht heel aantrekkelijk voor je kind, maar is eigenlijk ook best beperkend. Je kunt er niet zoveel mee. Geef je kind wat meer speelgoed met een ‘open einde’, zoals blokken, dozen, speelzand of ander speelgoed met losse onderdelen. Zo zorg je ervoor dat ze veel creatiever kunnen spelen en het (hopelijk!) ook langer volhouden.

4. Kleine leiders

Geef je kind de leiding. Eigenlijk in het verlengde van punt 2: doe een stap terug en volg je kind. Hou er rekening mee dat elk kind anders is, zelfs binnen één gezin. Kijk goed wat je kind het leukst vindt om te doen en kijk of je het speelgoed en je activiteiten daarop aan kan passen.

5. Minder is meer

Minder speelgoed! Ja, ‘less is more’ is in dit geval echt waar. Onderzoek toont aan dat kinderen die minder speelgoed hebben een betere speelkwaliteit ervaren, omdat ze creatiever en met meer fantasie met hun speelgoed spelen. Kinderen met bergen speelgoed raken sneller afgeleid en overweldigd. Tijd om de boel eens flink op te schonen!

6. Omdenken

Opruimen: dat doe je voornamelijk voor jezelf, toch? Probeer de boel eens te organiseren op de manier waarop je kind het zou willen zien. Welk speelgoed pakt je kind het eerst? Zet dat voor het grijpen. Denk goed na wat je in afgesloten bakken stopt en wat in open bakken. Zo heeft je kind minder hulp nodig om het speelgoed te pakken waar hij of zij het liefst mee speelt.

7. Plannen

Plan tijd in om zelfstandig te spelen en oefen het. Zo kan je kind eraan wennen. Geef niet op en vooral niet toe! Je kunt een timer instellen en deze steeds iets langer zetten. Begin bijvoorbeeld met 5 minuutjes per dag. Hou wel rekening met het juiste moment. Een hongerig, moe of overprikkeld kind zal zichzelf niet zo snel vermaken…

8. Erop uit!

Ga op pad in de buitenlucht. Alleen spelen hoeft niet altijd binnen te zijn, dat kan ook prima in de tuin, het park of de speeltuin. Geef je kind de mogelijkheid om op eigen houtje de natuur te ontdekken, maar natuurlijk wel met jou op veilige afstand.

9. Laat het los

Laat je schuldgevoel los. Je hoeft je kind niet de hele dag te vermaken. Zoals je al las, het is juist goed voor je kind om ook alleen te spelen.

Bron: Whatsupmoms.com

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:
*Goedkoper dan in de winkel
*Lees elke maand als eerst Kek Mama
*Gratis verzonden
Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.