gevaren-kinderen-in-huis

Dat elektrische apparaten en kantelramen niet voor kinderhanden bedoeld zijn, is geen nieuws. Maar wist je ook dat je niet zomaar de eerste de beste plant in je woonkamer kunt zetten? Dit en meer gevaren binnenshuis waar je niet meteen aan denkt.

Niet dat je nu gelijk in paniek moet schieten, maar wel fijn om ervan op de hoogte te zijn. 

 

Planten

Fleurt de boel lekker op, maar met een avontuurlijk kind kun je niet elk willekeurig stukje groen een plek geven. De kamerplanten Phylondendron en Dieffenbachia bijvoorbeeld (even googelen en je herkent ze meteen) zijn supergiftig. Kauwen op de bladeren kan voor extreme pijn en ontstekingen zorgen. Zoek voordat je naar het tuincentrum gaat welke planten wel veilig zijn, dan kan het niet misgaan.

 

Water

Je zou het misschien niet denken, maar zelfs in de wc-pot kan een kind al verdrinken. Ook de badkuip of een emmer met een laagje water kan mogelijk verdrinkingsgevaar opleveren: bij een onverwachte plons zijn jonge kinderen nog niet in staat hun lichaamsgewicht weer uit het water te tillen.

 

Schoenen

Je loopt heel wat af over vieze straten en je wilt dan ook niet weten welke (giftige) stoffen je op je zolen kunt aantreffen. Vooral met een kruipend kind in huis kun je je schoenen beter uitdoen voordat je het tapijt onder smeert. Scheelt je ook weer stofzuigen.

 

Wasmiddelcapsules

Deze capsules zijn aantrekkelijk voor kinderen om bijvoorbeeld in hun mond te stoppen, maar erg gevaarlijk. Campagne ‘Geen caps voor kids’ (een initiatief van A.I.S.E., de internationale vereniging voor zeep, was- en reinigingsmiddelen en onderhoudsproducten) laat zien hoe je je kind het beste tegen de gevaren van deze caps kunt beschermen. Hoe gebruik je ze veilig? En wat te doen bij een noodgeval? De belangrijkste tips vind je hier.

 

Vaatwasser

Tijdens en direct na een wasbeurt kan er stoom vrijkomen uit de vaatwasser en dit kan brandwonden veroorzaken. Laat je kind dus niet bij de vaatwasser wanneer deze aan staat of net klaar is. En wil je de deur opentrekken? Wees er dan zeker van dat de vaat voldoende is afgekoeld. Ook goed om rekening mee te houden: zorg ervoor dat je kind niet bij de vaatwastabletten kan.

 

Tuinslang

Niets leuker voor je kind dan spelen met de tuinslang in de zomer. Wel goed om te weten: in een (gebruikte) tuinslang blijft altijd een beetje water staan. Dit wordt heet door de zon en wanneer je de kraan openzet, wordt dit hete water naar buiten geduwd. Om te voorkomen dat je kind niet ineens een plens heet water over zich heen krijgt, kun je de tuinslang eerst even door laten lopen.

 

Gordijnkoorden

Een paar jaar geleden is er een peuter uit Arnhem gestikt, doordat-ie tijdens het spelen bleef hangen in een gordijnkoord. Het komt natuurlijk niet dagelijks voor, maar een kleine moeite om koorden in de buurt van kindjes op goede hoogte vast te knopen.

jaloerse peuter
Beeld: Unsplash

Ja, ook peuters kunnen last hebben van het groene monster. Dit zijn de oorzaken van hun jaloezie en zo ga je daarmee om.

Waarom jaloers?

Niets menselijks is onze peuters vreemd. Dus logischerwijs kunnen ze soms flink jaloers worden. Het is een normale menselijke emotie, net als blijdschap of verdriet. Bovendien zijn peuters nog erg op zichzelf gericht. Empathie ontwikkelt zich meestal pas later, peuters kunnen zich nog moeilijk in een ander verplaatsen en gunnen een ander nog niet echt iets. En dus pakken sommige peuters rustig een nieuwe Barbie af van een vriendinnetje, simpelweg omdat ze die mooi vinden en ook willen hebben. Maar jaloezie bij peuters richt zich vooral op de aandacht van ouders. Of eigenlijk: als die aandacht naar een ander kind gaat, bijvoorbeeld als er een nieuw broertje of zusje wordt geboren. Dan kan er een ware concurrentiestrijd losbarsten.

 

Lees ook
KIND: Zo beleeft een peuter verstoppertje >

 

Zo herken je het

Een peuter die geplaagd wordt door jaloezie om jouw aandacht of liefde zal dat soms letterlijk zeggen: ‘Mijn mama! Afblijven!’ Of ze duwen hun concurrenten weg. Maar er zijn ook kinderen die dit minder duidelijk uiten. Sommige peuters gaan zich ineens lastiger gedragen: ze maken iets stuk, huilen om niets of gooien ineens hun theeserviesje door de kamer. Allemaal tekenen aan de wand die erop kunnen wijzen dat er sprake is van het groene monster.

 

Omgaan met jaloezie

Vermoed je jaloezie bij jouw peuter? Ga het gesprek aan en neem deze gevoelens serieus. Want ook jij bent soms een tikkie jaloers op je buurvrouw die voor de vierde keer dit jaar op vakantie gaat, of op die collega die een week na haar bevalling weer maat 36 had. Benoem het gedrag van je peuter: ‘Ik zie dat je het niet leuk vindt dat een ander met jouw speelgoed speelt/ik jouw zusje de fles geef.’ Dan voelt jouw kind zich al gezien en gehoord. Probeer als het enigszins kan je aandacht goed te verdelen en iets leuks in het vooruitzicht te stellen: ‘Straks maak ik een puzzel met jou.’ En realiseer je dat jaloezie een nuttige emotie is. Zo leert jouw peuter rekening te houden met een ander en dingen te delen. Wijze levenslessen, kortom.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

moeder ik zeg te vaak ja
Beeld: Unsplash

Schrijfster Karen Johnson merkt dat ze te mild is geweest voor haar kinderen. Ze heeft te vaak ‘ja’ gezegd op hun wensen, en daarvoor betaalt ze nu de prijs.

De hel breekt los wanneer Karen, Scary Mommy-schrijfster en moeder van drie kinderen, besluit dat het genoeg is geweest. Haar kinderen mogen even geen nieuwe spullen kopen, óók niet van hun eigen geld. Dat valt niet in goede aarde bij haar kroost. ‘Ik geef toe dat ik mijn kinderen een beetje heb verwend. Ze groeien op in de instant bevrediging en online generatie. Apps worden in een paar seconden gedownload. Online aankopen worden binnen 48 uur bezorgd. Het is tegenwoordig makkelijk om meteen te krijgen wat je wilt.’

 

Omkopen

Karen legt verder uit: ‘Ik ben vaak moe. En daarom zeg ik al snel: ‘Prima, je mag een snack/speelgoedje/spinner terwijl je al 17 spinners hebt’, en ik probeer mijn kinderen om te kopen voor hun medewerking na een lange dag. Maar de meesten van ons zijn schuldig aan het verwennen van hun kinderen, of het nou is om ze stil of blij te houden, of omdat we van ze houden en er moe van worden om altijd een spelbreker te moeten zijn. Maar als ik vervolgens de kelder opruim en de planken bezwijken bijna onder het gewicht van 984 stukken speelgoed die stof staan te verzamelen, dan moet er iets veranderen. Hoe moeilijk ik het ook vind, het wordt tijd dat mijn kinderen hun moeder en vader het woord ‘nee’ horen zeggen.’

 

Lees ook
PERSOONLIJK: 'Ik ben geen slechte moeder, ik doe mijn best' >

 

Krachtig woord

Karen heeft sindsdien het roer omgegooid. Er mogen geen nieuwe spullen worden gekocht zonder eerst iets ouds weg te gooien. Als haar dochter een nieuw knuffelbeest wil, moet een ouder exemplaar eerst het veld ruimen. ‘Ik zeg waarschijnlijk nog steeds vaker ja dan ik nee zeg. Maar ik probeer aan mijn ‘ja’ iets te koppelen: ‘Ja, er mag een vriendje komen spelen, maar dan moet je eerst je kamer opruimen.’ En ik zeg ook vaak ‘nee’. Want er zit kracht in dat woord. En als we aardige, nuttige burgers willen opvoeden die ergens iets om geven, dan moeten onze kinderen dit woord zo nu en dan horen.’

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >