In samenwerking met Kek Mama

7 gevaren voor kinderen in huis (waar je niet zo snel aan denkt)

12.01.2018 08:24
gevaren-kinderen-in-huis

Dat elektrische apparaten en kantelramen niet voor kinderhanden bedoeld zijn, is geen nieuws. Maar wist je ook dat je niet zomaar de eerste de beste plant in je woonkamer kunt zetten? Dit en meer gevaren binnenshuis waar je niet meteen aan denkt.

Niet dat je nu gelijk in paniek moet schieten, maar wel fijn om ervan op de hoogte te zijn. 

 

Planten

Fleurt de boel lekker op, maar met een avontuurlijk kind kun je niet elk willekeurig stukje groen een plek geven. De kamerplanten Phylondendron en Dieffenbachia bijvoorbeeld (even googelen en je herkent ze meteen) zijn supergiftig. Kauwen op de bladeren kan voor extreme pijn en ontstekingen zorgen. Zoek voordat je naar het tuincentrum gaat welke planten wel veilig zijn, dan kan het niet misgaan.

 

Water

Je zou het misschien niet denken, maar zelfs in de wc-pot kan een kind al verdrinken. Ook de badkuip of een emmer met een laagje water kan mogelijk verdrinkingsgevaar opleveren: bij een onverwachte plons zijn jonge kinderen nog niet in staat hun lichaamsgewicht weer uit het water te tillen.

 

Schoenen

Je loopt heel wat af over vieze straten en je wilt dan ook niet weten welke (giftige) stoffen je op je zolen kunt aantreffen. Vooral met een kruipend kind in huis kun je je schoenen beter uitdoen voordat je het tapijt onder smeert. Scheelt je ook weer stofzuigen.

 

Wasmiddelcapsules

Deze capsules zijn aantrekkelijk voor kinderen om bijvoorbeeld in hun mond te stoppen, maar erg gevaarlijk. Campagne ‘Geen caps voor kids’ (een initiatief van A.I.S.E., de internationale vereniging voor zeep, was- en reinigingsmiddelen en onderhoudsproducten) laat zien hoe je je kind het beste tegen de gevaren van deze caps kunt beschermen. Hoe gebruik je ze veilig? En wat te doen bij een noodgeval? De belangrijkste tips vind je hier.

 

Vaatwasser

Tijdens en direct na een wasbeurt kan er stoom vrijkomen uit de vaatwasser en dit kan brandwonden veroorzaken. Laat je kind dus niet bij de vaatwasser wanneer deze aan staat of net klaar is. En wil je de deur opentrekken? Wees er dan zeker van dat de vaat voldoende is afgekoeld. Ook goed om rekening mee te houden: zorg ervoor dat je kind niet bij de vaatwastabletten kan.

 

Tuinslang

Niets leuker voor je kind dan spelen met de tuinslang in de zomer. Wel goed om te weten: in een (gebruikte) tuinslang blijft altijd een beetje water staan. Dit wordt heet door de zon en wanneer je de kraan openzet, wordt dit hete water naar buiten geduwd. Om te voorkomen dat je kind niet ineens een plens heet water over zich heen krijgt, kun je de tuinslang eerst even door laten lopen.

 

Gordijnkoorden

Een paar jaar geleden is er een peuter uit Arnhem gestikt, doordat-ie tijdens het spelen bleef hangen in een gordijnkoord. Het komt natuurlijk niet dagelijks voor, maar een kleine moeite om koorden in de buurt van kindjes op goede hoogte vast te knopen.