Zo kan je peuter veilig zwemmen

11.07.2019 12:33
peuter veilig zwemmen Beeld: Pixabay

De meeste kinderen kunnen geen genoeg krijgen van lekker spetteren en plonzen in een zwembad. Uiteraard is het dan wel opletten geblazen. Dit moet je weten over de zwemveiligheid van je peuter.


Waarom zwemmen

Zwemmen met je peuter is niet alleen hartstikke leuk, maar ook leerzaam en goed voor hun ontwikkeling. Kinderen die al op jonge leeftijd gaan zwemmen, maken ook allerlei andere ontwikkelingsstappen sneller, blijkt uit Australisch onderzoek. De zwemmende kinderen bleken beter in vaardigheden als knippen, kleuren en tekenen dan kinderen die niet al jong in het zwembad te vinden waren. Ook scoorden ze hoger op rekentestjes, spreekvaardigheid en geletterdheid.

 

Zwemhulpmiddelen

Een peuter die nog niet kan zwemmen heeft voor alle veiligheid natuurlijk wel zwemhulpmiddelen nodig.  Zo zijn er zwemvleugels (ook wel zwembandjes genoemd). Deze worden aangeraden voor kinderen die nog niet kunnen trappelen. Door deze opblaasbare bandjes blijft je kind drijven. De bandjes worden om de bovenarmen gedragen en zorgen ervoor dat het hoofd boven water blijft. Tip: schuif de zwembandjes om de bovenarmen van je kind, dicht bij de oksels en blaas ze dan pas op. Kies voor vleugels met meerdere luchtkamers, zodat je kind ook blijft drijven als er een compartiment lek is. Je kunt ook kiezen voor een zwempakje met drijvers of een zwemvestje.

 

Lees ook
Dit moet je weten over zwembandjes (en dit zijn de alternatieven) >

 

Peuterzwemmen

Veel zwembaden hebben speciale uurtjes voor het peuterzwemmen. Hierbij ga je met een groep ouders en jullie peuters onder begeleiding van een zwemdocent aan de slag. Spelenderwijs (met liedjes, spelletjes, speelgoed en dansjes) wordt je kind uitgedaagd om zich vrijer en vertrouwder door het water te bewegen. Met een beetje mazzel durft je kind dan al onder water te gaan, wat weer een groot voordeel is als later de ‘echte’ zwemlessen beginnen.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >