De meeste kinderen kunnen geen genoeg krijgen van lekker spetteren en plonzen in een zwembad. Uiteraard is het dan wel opletten geblazen. Dit moet je weten over de zwemveiligheid van je peuter.
Lees verder onder de advertentie
Waarom zwemmen
Zwemmen met je peuter is niet alleen hartstikke leuk, maar ook leerzaam en goed voor hun ontwikkeling. Kinderen die al op jonge leeftijd gaan zwemmen, maken ook allerlei andere ontwikkelingsstappen sneller, blijkt uit Australisch onderzoek. De zwemmende kinderen bleken beter in vaardigheden als knippen, kleuren en tekenen dan kinderen die niet al jong in het zwembad te vinden waren. Ook scoorden ze hoger op rekentestjes, spreekvaardigheid en geletterdheid.
Lees verder onder de advertentie
Zwemhulpmiddelen
Een peuter die nog niet kan zwemmen heeft voor alle veiligheid natuurlijk wel zwemhulpmiddelen nodig. Zo zijn er zwemvleugels (ook wel zwembandjes genoemd). Deze worden aangeraden voor kinderen die nog niet kunnen trappelen. Door deze opblaasbare bandjes blijft je kind drijven. De bandjes worden om de bovenarmen gedragen en zorgen ervoor dat het hoofd boven water blijft. Tip: schuif de zwembandjes om de bovenarmen van je kind, dicht bij de oksels en blaas ze dan pas op. Kies voor vleugels met meerdere luchtkamers, zodat je kind ook blijft drijven als er een compartiment lek is. Je kunt ook kiezen voor een zwempakje met drijvers of een zwemvestje.
Veel zwembaden hebben speciale uurtjes voor het peuterzwemmen. Hierbij ga je met een groep ouders en jullie peuters onder begeleiding van een zwemdocent aan de slag. Spelenderwijs (met liedjes, spelletjes, speelgoed en dansjes) wordt je kind uitgedaagd om zich vrijer en vertrouwder door het water te bewegen. Met een beetje mazzel durft je kind dan al onder water te gaan, wat weer een groot voordeel is als later de ‘echte’ zwemlessen beginnen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.