6x Kinderboeken over homoseksualiteit

13.09.2019 08:27
kinderboeken homoseksualiteit Beeld: Shutterstock

Praten met je kind over homoseksualiteit kan niet vroeg genoeg. Om je een steuntje in de rug te geven, hebben wij alvast vijf fijne kinderboeken over homoseksualiteit voor je op een rijtje gezet.

Toch moederdag voor Tommy – Margreet Hammenga en Paul Ode (vanaf 4 jaar)

Vlak voordat het Moederdag is, mag Tommy voor het eerst naar school. Iedereen maakt die ochtend een knutselwerkje voor mama, maar niemand weet dat Tommy alleen twee vaders heeft. Een week later nodigen papa John en papa Paul de hele klas uit voor een tuinfeest, en ziet iedereen hoe gezellig een gezin met twee vaders kan zijn. Mooie reminder voor leerkrachten, ook, om homoseksualiteit bespreekbaar te maken in de klas.

 

Mijn moeders zijn lesbisch en ik ben ook normaal – Odiel Reef (vanaf 12 jaar)

In groep 8, wanneer veel kinderen zich zelf bewust worden van hun seksualiteit, is het misschien wel nóg fijner om herkenning te vinden in een boek, dan wanneer kinderen nog jong zijn. Want hoe is dat nou, als je twee moeders hebt in plaats van een moeder en vader? Bente heeft er nooit zo over nagedacht, maar nu komen opeens de vragen op. Wie haar vader eigenlijk is. En hoe je weet of je hetero bent. Herkenbaar en makkelijk geschreven.

 

Lees ook:
‘Kinderen met twee moeders of vaders zijn net zo gelukkig als kinderen met heteroseksuele ouders’ >

 

Hoera! Wij worden papa – Elsbeth de Jager en Ellen Wennink (vanaf 4 jaar)

Lief prentenboek voor kleuters, over twee verliefde beren die gaan trouwen en graag voor een kindje willen zorgen.

 

Hoe bedoel je? – Elsbeth de Jager (vanaf 9 jaar)

Het stoere karatemeisje Naomi worstelt met allerlei gevoelens, wanneer ze hoort dat haar ouders gaan scheiden omdat haar vader bij een man gaat wonen. Naast veel pesterijen, reageert Naomi’s beste vriend Lucas heel normaal op het nieuws dat haar vader verliefd is op een man: “Nou ja, verliefd is verliefd”.

 

Twee mama’s – Francesca Pardi  (vanaf 4 jaar)

Francesca Pardi schreef dit boekje als uitleg voor haar oudste dochter, over hoe zij ter wereld kwam. Want hoe kan dat nou, twee moeders? Antwoord: Nou, gewoon, een zakje zaad. Het verhaal draait om Roos en Femke, die van elkaar houden en graag een gezin willen. Gelukkig zijn er ‘ziekenhuizen’ waar vrouwen zaadjes kunnen halen, die Roos in haar buik krijgt. Veel verder dan dat gaat de medische kant van het verhaal niet, dus bereid je vast voor op vervolgliteratuur. Of een eerlijke uitleg, natuurlijk.

 

Ik heb twee mama’s. Dat kan! – Wendy & Eefje (vanaf 2 jaar)

Vanaf 2 jaar: je leest het goed. Schrijfsters Wendy en Eefje (geen achternamen) zochten voor hun dochter een boekje over lesbische moeders, maar konden het niet vinden. Dus schreven ze het zelf maar. Perfect boekje voor het slapen gaan.

 

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Instagram.