Promotie
zo-deal-je-met-luizen

Ah nee hè, luizen. Spot je er een, dan moet je aan de bak. Ellen is panisch voor die krengen en trekt meteen van alles uit de kast als ze er een ontdekt. Met deze vijf tips kom je van luizen af.

‘Voorlopig luizendieptepunt: dat ik op de ochtend waarop ik bij een tv-programma moest verschijnen een luis ontdekte. Niet bij mijn zevenjarige zoon, en ook niet bij mijn driejarige dochter. Nee, bij mezelf. Dus scheurde ik linea recta naar de drogist en wachtte ongeduldig voor de deur totdat ze opengingen en ik een nieuwe luizenkam kon scoren.’

Van alles in huis

‘Intussen heb ik van alles in huis, diverse lotions en kammen. En een loep, om zodra de eerste luis zich aandient álles uit de kast te trekken. Zoon en ik lopen rond met een vet hoofd, waarna ik me een fikse nekpijn kam. Gelukkig kan dat nu binnen een kwartier .’

Panisch

‘Ik weet dat luizen niet vies zijn en dat je er niks van kunt krijgen. Toch ben ik tot hilariteit van mijn vriend panisch voor luizen. En ook al weet ik dat je er ook vanaf komt als je de haren van het complete gezin grondig kamt, toch smeer ik er acuut lotions in onder het motto ‘alles kan maar beter meteen dood zijn’.

Neem je net als Ellen liever het zekere voor het onzekere? Met deze vijf tips blijf je luizen de baas.

1. Check de luizenradar

Op de luizenradar van Prioderm vind je de meest actuele informatie over hoofdluis. Vul je postcode in en je ziet in één oogopslag waar in jouw buurt luizen voorkomen.

2. Kammen doe je zo

Dé remedie: kammen, kammen en nog eens kammen. Doe dat ter controle een keer per week. Heb je al luizen gespot, volg dan dit stappenplan: 

  • Was het haar met gewone shampoo, spoel het uit en maak het handdoekdroog.
  • Breng crèmespoeling aan in het haar en spoel dit NIET uit.
  • Kam de knopen en klitten uit het haar met een gewone kam.
  • Houd het hoofd voorover boven een wit oppervlak, bijvoorbeeld een laken of een handdoek. Pak de netenkam en kam het haar lok voor lok door.
  • Veeg de kam regelmatig af aan keukenpapier of een zakdoek en kijk of er luizen zichtbaar zijn. Spoel gevonden luizen weg in de wasbak.
  • Spoel de crèmespoeling uit.

3. Hanteer de twee-weken-regel

Eitjes, oftewel neten, van luizen komen na tien dagen uit. Je kunt dus het beste twee weken lang elke dag kammen met een netenkam. Luizen kam je er zo uit, neten zijn lastiger uit het haar te vissen.

4. Pas op met selfies

Sinds er selfies worden gemaakt, krijgen veel meer kinderen last van luizen. Dat constateert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na onderzoek.

5. Koop de juiste producten

Sla voor extra zekerheid goede producten in om hoofdluizen te behandelen. Van shampoos, lotions en kammen tot een handige foam: bij Prioderm vind je een compleet assortiment. Met deze productwijzer zie je precies welk product het beste bij jou of je kind past. 

Prioderm Dimeticon Lotion, Prioderm Shampoo Plus en de Prioderm Luizen- en netenkam zijn medische hulpmiddelen. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing. Prioderm Malathion Lotion is een geneesmiddel en bevat malathion als werkzame stof. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

kinderen-met-twee-moeders-of-vaders

Kinderen met homoseksuele ouders groeien even gelukkig, tevreden en goed functionerend op als kinderen uit een gezin met een vader en een moeder. Dat zegt hoogleraar homoseksueel ouderschap Henny Bos.

Door de kinderen te observeren, filmen en vragenlijsten in te laten vullen, zag Bos hoe ze zich gedroegen op school en binnen het gezin. En wat blijkt? Ze voelen zich niet minder gelukkig. Ook vertonen ze niet meer grensoverschrijdend gedrag.

 

'Begrensde acceptatie'

Maar toch kunnen ze volgens de wetenschapper van één ding wel last hebben: de 5 procent die uitgesproken negatief is over homoseksualiteit. Bos: "Er is sprake van een begrensde acceptatie vanuit de maatschappij: enerzijds heb je in Nederland als homo of lesbische vrouw veel vrijheid, maar tegelijkertijd vinden mensen het geregeld vies als twee mannen elkaar zoenen."

 

Lees ook
Vrolijke opvoedtantes Els en Do over opgroeien zonder mannen >

 

'Wie is nou je echte moeder?'

"De samenleving zendt tegenstrijdige boodschappen uit en dat zien we ook terug in ons onderzoek", vervolgt Bos. "Zo krijgt de helft van de kinderen met twee moeders of twee vaders weleens vragen als: wie is nou je echte moeder? Of: mis je dan geen vader?’" Het zou volgens de wetenschapper best kunnen dat kinderen het moeilijk hebben met zulke vragen, maar ouders kunnen hier een belangrijke rol in spelen: "Hoe bereiden zij hun kinderen voor op opmerkingen en reacties vanuit de maatschappij? Ook de zichtbaarheid van andere vergelijkbare gezinnen helpt. Dat kinderen om zich heen zien dat er meer zijn zoals zij."

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
De juf

Een leerkracht vertelt aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Annette (41) geeft les aan groep 7.

Dinsdagochtend elf uur, een binnenzwembad op de Veluwe. We zijn met de bovenbouw op kamp. Er zijn maar liefst 75 leerlingen mee. Vorig jaar waren het er vijftig, en toen vond ik al dat het maximum was overschreden. Nu zijn er niet eens meer slaapzalen voor de begeleiders in onze kampeerboerderij. ’s Nachts liggen we met tien leerkrachten en tien ouders op opblaasmatrassen in de ruimte tussen de voordeur en de keuken. Max, de vader van Julia, heeft zich op de plek naast mij weten te wurmen. Hij trakteert me iets te vaak op ongewenste knipoogjes. Gelukkig heb ik een niets onthullende pyjama aan. Maar het slaapt niet lekker.
 

Buikpijn van de spanning

Ik heb al weken buikpijn van de spanning, omdat ik veel verantwoordelijkheden heb. En dan heb ik ook nog de cursus voor bedrijfshulpverlener gevolgd. Wat heeft me bezield? Als dank voor mijn ijver ben ik nu verantwoordelijk voor alle ongelukjes en ongelukken die voorbijkomen.

Ik sta als bhv’er een trapje hoger dan een EHBO’er. Ik kan niet alleen pleisters plakken, tekenbeten behandelen en mitella’s aanleggen, maar ook de stabiele zijligging toepassen, reanimeren en branden blussen.

De andere volwassenen begeleiden gezellig wedstrijden, spelletjes, droppings. Ik zeul erachteraan met mijn EHBO-kist. Gisteren, op dag één, heb ik ontelbaar veel pleisters geplakt, zeven bloedende knieën verbonden, drie hoofdwonden gestelpt en vier teken verwijderd.

Vanochtend viel Elsje (7) uit een boom. Haar enkel zwol op en werd blauw. Een breuk? Ik spoot er een coldspray op. Een van de chauffeurs bracht haar naar de EHBO in de stad.

Ze waren nog niet weg of er klonk gebrul uit de keuken. Keukenhulpje Benjamin (8) had te enthousiast uien gesneden. Uit zijn wijsvinger spoot bloed, het topje lag er bijna af. Ook hij is naar de EHBO. Met een gaasje uit mijn kist.
 

Lees ook
Juf Charlotte (41) wordt gek van de ouders van Fiene >

 

Zwembandjes

Nu zijn we dus in het zwembad. Terwijl zeven leerlingen geen diploma hebben. Die moeten zwembandjes om. Mijn hart slaat een slag over als ik twee paar bandjes aan de kant van het diepe zie liggen. Ik ren naar de badmeester. Samen scannen we de bodem van het bad. Of daar een kind ligt. Dan zie ik de zwemdiplomaloze Hamza en Anouar (beiden 8) van de glijbaan glijden. Zonder zwembandjes. Overspannen roep ik ze naar de kant, sleur ze uit het water en zeg streng: “Of die dingen aan, of ik bind jullie voor de rest van de dag vast op een stoel.”
 

Nog één nacht

Collega Inge belt vanuit het ziekenhuis. Benjamins vinger is gehecht. En Elsjes enkel is niet gebroken, maar wel zwaar gekneusd. Inge brengt ze naar huis. Morgen gaan wij ook. Ik kan niet wachten. Nog één keer douchen onder een lauw, miezerig straaltje. Nog één nacht op mijn slaapmatrasje naast de knipogende Max. Ik snak naar mijn eigen man. En naar mijn eigen bed. En naar een bad van drie uur. En naar de herfstvakantie.


Dit artikel staat in Kek Mama 10-2018.
 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >