zo-deal-je-met-luizen

Ah nee hè, luizen. Spot je er een, dan moet je aan de bak. Ellen is panisch voor die krengen en trekt meteen van alles uit de kast als ze er een ontdekt. Met deze vijf tips kom je van luizen af.

‘Voorlopig luizendieptepunt: dat ik op de ochtend waarop ik bij een tv-programma moest verschijnen een luis ontdekte. Niet bij mijn zevenjarige zoon, en ook niet bij mijn driejarige dochter. Nee, bij mezelf. Dus scheurde ik linea recta naar de drogist en wachtte ongeduldig voor de deur totdat ze opengingen en ik een nieuwe luizenkam kon scoren.’

Van alles in huis

‘Intussen heb ik van alles in huis, diverse lotions en kammen. En een loep, om zodra de eerste luis zich aandient álles uit de kast te trekken. Zoon en ik lopen rond met een vet hoofd, waarna ik me een fikse nekpijn kam. Gelukkig kan dat nu binnen een kwartier .’

Panisch

‘Ik weet dat luizen niet vies zijn en dat je er niks van kunt krijgen. Toch ben ik tot hilariteit van mijn vriend panisch voor luizen. En ook al weet ik dat je er ook vanaf komt als je de haren van het complete gezin grondig kamt, toch smeer ik er acuut lotions in onder het motto ‘alles kan maar beter meteen dood zijn’.

Neem je net als Ellen liever het zekere voor het onzekere? Met deze vijf tips blijf je luizen de baas.

1. Check de luizenradar

Op de luizenradar van Prioderm vind je de meest actuele informatie over hoofdluis. Vul je postcode in en je ziet in één oogopslag waar in jouw buurt luizen voorkomen.

2. Kammen doe je zo

Dé remedie: kammen, kammen en nog eens kammen. Doe dat ter controle een keer per week. Heb je al luizen gespot, volg dan dit stappenplan: 

  • Was het haar met gewone shampoo, spoel het uit en maak het handdoekdroog.
  • Breng crèmespoeling aan in het haar en spoel dit NIET uit.
  • Kam de knopen en klitten uit het haar met een gewone kam.
  • Houd het hoofd voorover boven een wit oppervlak, bijvoorbeeld een laken of een handdoek. Pak de netenkam en kam het haar lok voor lok door.
  • Veeg de kam regelmatig af aan keukenpapier of een zakdoek en kijk of er luizen zichtbaar zijn. Spoel gevonden luizen weg in de wasbak.
  • Spoel de crèmespoeling uit.

3. Hanteer de twee-weken-regel

Eitjes, oftewel neten, van luizen komen na tien dagen uit. Je kunt dus het beste twee weken lang elke dag kammen met een netenkam. Luizen kam je er zo uit, neten zijn lastiger uit het haar te vissen.

4. Pas op met selfies

Sinds er selfies worden gemaakt, krijgen veel meer kinderen last van luizen. Dat constateert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na onderzoek.

5. Koop de juiste producten

Sla voor extra zekerheid goede producten in om hoofdluizen te behandelen. Van shampoos, lotions en kammen tot een handige foam: bij Prioderm vind je een compleet assortiment. Met deze productwijzer zie je precies welk product het beste bij jou of je kind past. 

Prioderm Dimeticon Lotion, Prioderm Shampoo Plus en de Prioderm Luizen- en netenkam zijn medische hulpmiddelen. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing. Prioderm Malathion Lotion is een geneesmiddel en bevat malathion als werkzame stof. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

producten-kinderfeestje-thuis

Je hoeft echt de deur niet uit om kinderen een onvergetelijke verjaardag te geven: organiseer een paar leuke spelletjes thuis en iedereen is de hele dag zoet. Wel nog even de boel versieren - met deze fijne producten van Xenos, bijvoorbeeld.

Indianenthema

Ga je voor een indianenthema? Trek dan de verkleedkist open, knutsel tooien van karton en tover je huis of tuin met kussens, boomstammen en stokpaarden om tot een indianenparadijs. Deze tipi is hierbij ideaal: leuk voor buiten, maar ook fijn in de slaap- of speelkamer. Zo heb je er na dat ene feestje ook nog wat aan. Tip: je kunt de tent pimpen met textielstiften.

 

Slaapfeestje

Of je gebruikt de tent waarvoor-ie echt bedoeld is. Leg er bijvoorbeeld wat lekkere kussens en plaids in, zet een bak chips neer, draai een leuke film, maak wat kindercocktails en klaar ben je. Zet je breekbaar spul uit het zicht en gebruik je wegwerpservies, dan hoef je je niet druk te maken dat kinderen de woonkamer op stelten zetten.

 

Alsof je op een festival bent

Maak het af met deze lichtjes in de vorm van een ananas en je waant je zowat op Coachella. (Overigens ook leuk om te gebruiken tijdens een tuinfeest of om de slaapkamer van je kind mee op te fleuren.)

 

Bank die tegen een stootje kan

En is het mooi weer? Dan mag een fijne bank in de tuin niet ontbreken. Een die tegen een stootje kan, waar meer dan twee kinderen op passen en er ook nog leuk uitziet (want regent het pijpenstelen, dan kan-ie ook prima in de woonkamer staan met wat plantjes erop): alsjeblieft. Het bankje is door de lokale bevolking in Indonesië gemaakt. Met de hand en van gerecycled hout. 

 

Reis rond de wereld

Met deze kaart kun je alle kanten op: kijk bijvoorbeeld wie als eerste alle landen heeft geraden, geef tijdens het knutselen elk groepje een land als thema of maak met z'n allen een 'reis rond de wereld'. Na afloop kun je de poster gewoon op de kamer van je kind hangen - ziet er nog mooi uit ook.

Anke Laterveer

Anke Laterveer is single moeder van Jakob (8) en Hannah (7). In Kek Mama schrijft ze uitgesproken over wat ze meemaakt.

“Mama, er was iets spannends vandaag!” Het is het eerste wat Jakob roept als hij de school uitstuift. Hannah houdt mijn hand vast en kijkt met grote ogen naar haar broer.
“Wat was er zo spannend?” vraag ik.
“Er is iemand gesignaleerd.”
“O? Wat voor iemand?”
“Een man. In een busje.”
Ik heb al zo’n vermoeden waar dit heengaat. Twee dagen geleden kregen we een mail van de schooldirecteur waarin stond dat er een man was gezien bij twee andere basisscholen. Vanuit een busje had hij kinderen aangesproken en zijn penis laten zien. Maar: geen paniek, gewoon goed om te weten en te bespreken met je kind. Dat doen we al best vaak, dus ik zag geen aanleiding het nog eens te doen.
 

'Wie vergeet er nou zijn broek'

“Wat was er met die man?” vraag ik alsof ik geen idee heb waar dit over gaat.
“Hij was bij een andere school en mama, er was zoiets grappigs.”
“Wat dan?”
“Hij was vergeten zijn broek en onderbroek aan te trekken!”
Jakob valt bijna op de grond van het lachen. “Wie vergeet er nou zijn broek en onderbroek!”
Ook Hannah vindt het hilarisch. Ik lach een beetje mee en zeg dan:
“Jeetje, wat zou jij doen als je die man zou zien?”
“Ik denk lachen.”
“Niet schrikken?”
“Nee, waarom? Ik heb zelf toch ook een piemel?”
“Jawel, maar die laat jij toch ook niet aan iedereen zien? Bovendien is dit een volwassene en die moet al helemaal niet zijn piemel laten zien.”
“Nee, dat is waar. Ik zou lachen, maar ook meteen naar juf gaan hoor, of naar jou. Dat hebben die kinderen ook gedaan en nu zoekt de politie hem.”
“Heel goed. En hebben jullie het verder nog besproken in de klas?”
“Denk je echt dat wij de tijd hebben de hele dag over een man zonder broek te praten? We zijn al groep vijf hè? We hebben wel wat beters te doen.”
Het laat Hannah toch nog niet los.
“Waarom doet iemand dat eigenlijk, mama? Zijn piemel laten zien?”
“Goeie vraag. Wat denken jullie?”
“Ik weet het niet”, zegt ze.
“Misschien wil hij wel piemelmodel worden, maar is hij nog een beetje verlegen”, oppert Jakob. “Daarom doet-ie het stiekem.”
Hannah knikt. Dat klinkt wel logisch.
“Ik weet een oplossing!” roept hij enthousiast. “Als de politie hem vindt, kan hij zijn piemel gewoon aan hen laten zien, en niet meer aan kinderen.”
En dat lijkt me een uitstekend plan.
 

Dit artikel staat in Kek Mama 03-2018.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >