Promotie
zo-deal-je-met-luizen

Ah nee hè, luizen. Spot je er een, dan moet je aan de bak. Ellen is panisch voor die krengen en trekt meteen van alles uit de kast als ze er een ontdekt. Met deze vijf tips kom je van luizen af.

‘Voorlopig luizendieptepunt: dat ik op de ochtend waarop ik bij een tv-programma moest verschijnen een luis ontdekte. Niet bij mijn zevenjarige zoon, en ook niet bij mijn driejarige dochter. Nee, bij mezelf. Dus scheurde ik linea recta naar de drogist en wachtte ongeduldig voor de deur totdat ze opengingen en ik een nieuwe luizenkam kon scoren.’

Van alles in huis

‘Intussen heb ik van alles in huis, diverse lotions en kammen. En een loep, om zodra de eerste luis zich aandient álles uit de kast te trekken. Zoon en ik lopen rond met een vet hoofd, waarna ik me een fikse nekpijn kam. Gelukkig kan dat nu binnen een kwartier .’

Panisch

‘Ik weet dat luizen niet vies zijn en dat je er niks van kunt krijgen. Toch ben ik tot hilariteit van mijn vriend panisch voor luizen. En ook al weet ik dat je er ook vanaf komt als je de haren van het complete gezin grondig kamt, toch smeer ik er acuut lotions in onder het motto ‘alles kan maar beter meteen dood zijn’.

Neem je net als Ellen liever het zekere voor het onzekere? Met deze vijf tips blijf je luizen de baas.

1. Check de luizenradar

Op de luizenradar van Prioderm vind je de meest actuele informatie over hoofdluis. Vul je postcode in en je ziet in één oogopslag waar in jouw buurt luizen voorkomen.

2. Kammen doe je zo

Dé remedie: kammen, kammen en nog eens kammen. Doe dat ter controle een keer per week. Heb je al luizen gespot, volg dan dit stappenplan: 

  • Was het haar met gewone shampoo, spoel het uit en maak het handdoekdroog.
  • Breng crèmespoeling aan in het haar en spoel dit NIET uit.
  • Kam de knopen en klitten uit het haar met een gewone kam.
  • Houd het hoofd voorover boven een wit oppervlak, bijvoorbeeld een laken of een handdoek. Pak de netenkam en kam het haar lok voor lok door.
  • Veeg de kam regelmatig af aan keukenpapier of een zakdoek en kijk of er luizen zichtbaar zijn. Spoel gevonden luizen weg in de wasbak.
  • Spoel de crèmespoeling uit.

3. Hanteer de twee-weken-regel

Eitjes, oftewel neten, van luizen komen na tien dagen uit. Je kunt dus het beste twee weken lang elke dag kammen met een netenkam. Luizen kam je er zo uit, neten zijn lastiger uit het haar te vissen.

4. Pas op met selfies

Sinds er selfies worden gemaakt, krijgen veel meer kinderen last van luizen. Dat constateert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na onderzoek.

5. Koop de juiste producten

Sla voor extra zekerheid goede producten in om hoofdluizen te behandelen. Van shampoos, lotions en kammen tot een handige foam: bij Prioderm vind je een compleet assortiment. Met deze productwijzer zie je precies welk product het beste bij jou of je kind past. 

Prioderm Dimeticon Lotion, Prioderm Shampoo Plus en de Prioderm Luizen- en netenkam zijn medische hulpmiddelen. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing. Prioderm Malathion Lotion is een geneesmiddel en bevat malathion als werkzame stof. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

11 dingen ouders begrijpen

Nooit meer rustig kunnen zitten, kauwgom in het haar van je kind of snotresten verstopt in huis: er zijn een hoop dingen die je alleen begrijpt als je kinderen hebt. Zoals die in dit lijstje.

Dat je hier het liefst de schaar in zou zetten


Dat dit iets heel gewoons is


En dat ze elkaar ermee slaan, ook


Dat je nu flink in de problemen zit


En dit een goede nachtrust is


Schijnt best gezond te zijn, dat staan


Lees ook
9x het bewijs dat alle kinderen een klein duiveltje in zich hebben >


Je vrije dag


Dat ze zich, ondanks al dat dure speelgoed, vermaken met een lege doos


'Ik zeg het niet nog een keer'


Het had erger kunnen zijn...


Oke, tijd voor een grondige schoonmaak


Bron: Buzzfeed


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

meningokokkenziekte
Beeld: Unsplash

Het is de nachtmerrie van iedere ouder: dat je kind getroffen wordt door meningokokkenziekte. Zo herken je deze gevaarlijke infectieziekte.

Praktisch iedere ouder weet van het bestaan van meningokokkenziekte, maar lang niet iedereen herkent de symptomen, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van farmaceut GSK. En dat is een slechte zaak, want meningokokkenziekte kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De cijfers zijn schokkend: de ziekte kan binnen 24 tot 48 uur dodelijk zijn. En helaas is de infectie niet altijd goed te behandelen in het ziekenhuis.

 

De symptomen herkennen

Wat cijfers uit het onderzoek op een rijtje: 71% van de ondervraagden weet (ongeveer) wat meningokokkenziekte is en hiervan weet het merendeel ook dat dit een ernstige infectieziekte is die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. De symptomen die door ouders herkend worden, zijn ‘plotselinge hoge koorts’ (64%) en ‘typische huiduitslag op het lichaam (met kleine rode vlekjes)’ (41%).

 

Lees ook:
KIND: Bezorgde moeder Doortje: 'Als mijn zoon bleek ziet, begint mijn hart te bonzen' >

 

Ook hierop letten

Maar er zijn nog meer kenmerken van deze infectieziekte die minder bekend zijn. Van andere symptomen zoals zware hoofdpijn, overgeven, overgevoeligheid voor licht of geluid, of bij baby’s een uitpuilende fontanel, is minder dan een derde van de ouders op de hoogte. Let ook op sufheid, een stijve nek (vooral als je het hoofdje naar voren buigt) of ‘luierpijn’ bij baby’s: een kind begint dan te huilen als je bij het verschonen de benen optilt.

 

#AllMeningitisMatters

In april was het Wereld Meningitis Dag met het thema #AllMeningitisMatters. Hersenvliesontsteking of meningitis is een ontsteking van de hersenvliezen. De ontsteking kan worden veroorzaakt door infectie met virussen, bacteriën of andere micro-organismen. Meningitis treft wereldwijd meer dan 2,8 miljoen mensen per jaar. In Nederland komt de ziekte gelukkig weinig voor.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >