single moeder op vakantie
Beeld: Unsplash

Single moeder Jorinde (40) brengt de zomervakantie alleen door met haar zonen (12 en 9). En ontpopt zich behalve tot animatiemeisje, onverhoopt tot Grill Meister.

Leek me nou eens écht een goed idee, op vakantie in eigen land, alleen met de kinderen. Geen opvoedclashes met meereizende vrienden, geen gejengel op de achterbank, geen eindeloze voorbereidingen waarbij je uiteindelijk eigenlijk gewoon je hele huisraad én zorg twaalfhonderd kilometer verderop verhuist om het daar vervolgens gewoon net zo druk te hebben als thuis. Kortom: van alle gemakken voorzien, dacht ik zo (mits het weer een beetje meewerkt) – en wel zo voordelig met een wintersport-voor-drie in het vooruitzicht die een allesvernietigende deuk in mijn single vakantiebudget heeft geslagen. Maar nu ontdek ik dus opeens van alles.

 1. Dat Tinder op het strand echt ontzettend vermakelijk is, bijvoorbeeld. Met je zoek-range op één kilometer is de kust opeens een snoepwinkel voor volwassenen. “Mama haalt éven ijsjes bij die strandtent verderop, jongens – blijf vooral lekker spelen!”
   
 2. En dat ik toch echt alleen zit hier, roodverbrand tegen een duinpan. Zit die vader van twee strandbedjes verderop nou echt naar mij te knipogen? In deze bikini? Mét die enorme pens?
   
 3. O, en dat achter dat onooglijke oranje zonnescherm overduidelijk zijn vrouw zit. Zonder gillende kids in mijn kielzog is het een tikkeltje gênant, maar overduidelijk hoorbaar: “Ik zeg nét dat ik níet wil dat je tegen haar praat! Je kunt het ook niet laten, hè?!”

 4. Je zult maar ontzettend ongelukkig getrouwd én op vakantie zijn. Maar als Bob is zo’n partner dan wel weer ontzettend handig. Laat die kurkentrekker bij de ijsjes van bovengenoemde strandtent maar zitten, bij nader inzien: deze single moeder moet nog rijden.
   
 5. Gelukkig heb ik WhatsApp nog, voordat ik écht alleen maar conversaties voer over de nieuwste hit van Lil’ Kleine en hoeveel mensen een T-Rex in één keer zou kunnen verslinden.
   
 6. Ik ontdek ook dat een insmeerservice voor kinderen een heus gat in de markt zou zijn. Die dan je kind (of een veelvoud daarvan) voor je vangt en zonder scènes die ze drie badplaatsen verderop kunnen horen, dik in de factor vijftig zet. In magere tijden (of een volgende vakantie in eigen land) absoluut een business-plannetje waard.
   
 7. Ach, er zíjn mensen die met hun ex op vakantie gaan. Zodat ze zich met dit soort dingen allemaal niet bezig hoeven houden.
   
 8. … en daarom zijn die georganiseerde een-oudervakanties natuurlijk zo’n hit (tóch eens googlen!).
   
 9. “Tuurlijk schat, mag jij morgen twee vriendjes meenemen naar het strand.” Kunnen ze mooi de koeltas sjouwen, en kan ik onderuit met Ti… - eh, ik bedoel: een boek.
   
 10. Nog zo’n ontdekking: zwemdiploma’s zijn een zegen. Meer dan je ooit dacht, bedoel ik. Het kost een paar jaar ellende, maar dan heb je er ook wel een paar zorgeloze stranddagen op je hele leven van – qua zwemstress, dan.
   
 11. “Ja liefje, je vriendjes mogen óók nog blijven barbecueën!”
   
 12. (Kan nooit moeilijk zijn, toch, een barbecue aansteken?)
   
 13. O, ik had dus aanmaakblokjes nodig. En geduld. Nou ja, die worstjes kunnen natuurlijk ook gewoon in de koekenpan.
   
 14. Ik weet zeker dat ik minstens vijf mannen nu heel blij heb gemaakt, met dit ongeëmancipeerde geklungel… of nee, kijk nou: hij smeult!
   
 15. “Ja schat, ik weet dat verder al je vriendjes op vakantie zijn, maar wij ook, hè. Op de camping maak je binnen één dag vrienden, waarom kan dat dan niet ook gewoon in Nederland? Eén boek wil ik lezen deze vakantie, jongens. Eén boek!”
   
 16. Ik vind die animatieteams in grote vakantieresorts opeens van onschatbare waarde.
   
 17. Ach, wat jank ik nou: over drie weken zijn ze twee weken weg met hun vader. Kan ik elke avond een boek lezen. En dan jank ik natuurlijk weer dat ik ze zo mis.
   
 18. Ze hoeven deze zomer in elk geval niet twéé keer veertienhonderd kilometer naar Italië te rijden.
   
 19. Onthoud: ik had nu ook op een verregende camping in de Loire twee monsters zonder Wifi zoet kunnen houden, terwijl de mieren over de afwas van gisteren krioelen en ze al vijf dagen hun tanden niet hebben gepoetst.
   
 20. Terwijl ik zelf al vier nachten wakker lig van de mensen in de tent naast ons, die overduidelijk wél een partner bij zich hebben.
   
 21. “Wat nou, regen: pak je jas, we gaan beachballen op het plaatselijke strandje!”
   
 22. En morgen naar het pretpark, want daar staan natuurlijk nu nul rijen voor de achtbaan.
   
 23. Wacht, nu ik eindelijk een barbecue kan aanmaken, kan ik dus ook fik stoken. “Wie de hond uitlaat, mag onderweg marshmallows kopen!”
   
 24. (O god, als ik straks maar niet verantwoordelijk ben voor bosbranden in een zekere Randstedelijke woonwijk. En is het al te laat voor een cursus EHBO voor kinderen?)
   
 25. Ik ontdek vooral dat kinderen alles ‘de beste vakantie ever’ vinden, wanneer je samen een mooi feestje bouwt. Kan ik ze nóg een keer meeslepen op avontuur in Zuid-Oost Azië, maar déze vakantieherinnering vinden ze straks misschien wel tien keer mooier.
   
 26. Ik ga gewoon nooit meer met de kinderen op zomervakantie. Lekker naar de zon in mei, en skiën in december. En in die twee weken zonder kids in augustus…? Of ik mee wil naar een adults only club op Koh Samui, vroeg je? Ik ben bést toe aan een vakantie.

 


Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

nipt-zwangere-vrouwen

Door de NIPT kun je tijdens je zwangerschap zien hoe groot de kans is dat jouw baby het down-, edwards- of parausyndroom heeft. Maar hoe werkt zo'n test precies? Wanneer kun je 'm doen? En wordt-ie ook vergoed? Wij zochten het voor je uit. 

Want waar de test lange tijd alleen beschikbaar was voor zwangeren met een verhoogde kans op een kind met een chromosoomafwijking, mag sinds april 2017 iedere vrouw er gebruik van maken. Als je er behoefte aan hebt, dan. En als je betaalt, want vrijwillige deelname kost € 175 en wordt niet vergoed door de zorgverzekering.

 

DNA

NIPT betekent 'Niet-Invasieve Prenatale Test' en is een onderzoek dat bestaat uit het afnemen van een paar buisjes bloed. Hierin zit erfelijk materiaal (DNA) van de placenta dat bijna altijd hetzelfde is als dat van je kind. Zo kan het laboratorium dus, veilig én zonder het risico op een miskraam, onderzoeken of jouw baby het down-, edwards- of patausyndroom heeft. Wel goed om te weten: je kunt de test pas laten doen vanaf elf weken zwangerschap. 

 

Nevenbevindingen

Het laboratorium kan terwijl ze de NIPT uitvoeren ook zien of je kind andere (zeldzame) chromosoomafwijkingen heeft: die worden nevenbevindingen genoemd. Je mag zelf beslissen of je deze wilt weten en kunt dan ook kiezen uit twee mogelijkheden:

 1. Je wilt je kind alleen laten screenen op down-, edwards- en patausyndroom. Het laboratorium weet dan ook niet of er nevenbevindingen zijn.
 2. Je wilt je kind laten screenen op down-, edwards- en patausyndroom én je wil weten of het laboratorium nevenbevindingen heeft gevonden.

 

Lees ook
Extreme zwangerschapsmisselijkheid: ‘Zelfs een slokje water kwam er meteen weer uit’ >

 

Uitslagen

Na tien dagen krijg je de uitslag van je gynaecoloog of verloskundige. Als je ervoor hebt gekozen ook nevenbevindingen te willen horen en het laboratorium heeft deze gevonden, dan word je meestal gebeld door het Centrum voor Prenatale Diagnostiek of een polikliniek klinische genetica van een universitair ziekenhuis. De uitslagen die je kunt krijgen zijn: 

 

‘U bent waarschijnlijk niet zwanger van een kind met down-, edwards- of patausyndroom.’

Deze uitslag klopt bijna altijd: minder dan één op de duizend zwangere vrouwen blijkt achteraf toch zwanger van een kind met down-, edwards- of patausyndroom. Bij deze uitslag krijg je geen vervolgonderzoek.

 

‘U bent mogelijk zwanger van een kind met down-, edwards- of patausyndroom.’

 • Bij 75 van de 100 vrouwen die de uitslag krijgen dat ze mogelijk zwanger zijn van een kind met downsyndroom, klopt dat inderdaad; 25 vrouwen zijn dus niet zwanger van een kind met downsyndroom.
 • Bij 24 van de 100 vrouwen die de uitslag krijgen dat ze mogelijk zwanger zijn van een kind met edwardssyndroom, klopt dit inderdaad; 76 vrouwen zijn dus niet zwanger van een kind met edwardssyndroom.
 • Bij 23 van de 100 vrouwen die de uitslag krijgen dat ze mogelijk zwanger zijn van een kind met patausyndroom, klopt dit inderdaad; 77 vrouwen zijn dus niet zwanger van een kind met patausyndroom.

Als je echt zekerheid wilt hebben, kun je alsnog een vlokkentest of vruchtwateronderzoek laten doen.

 

‘Er is een nevenbevinding gevonden.’

Je krijgt dan uitleg over wat precies er is gevonden en wat dit mogelijk voor jou en/of voor je kind betekent. Je krijgt hiervoor een uitnodiging voor een gesprek op een polikliniek klinische genetica van een universitair ziekenhuis, waarin je meer informatie over de nevenbevinding krijgt en wat de mogelijkheden zijn.

 

‘Er is geen nevenbevinding gevonden.’

Als er in de uitslag niets staat over nevenbevindingen, dan betekent dit dat er ook geen nevenbevindingen zijn gevonden.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
longontsteking-kinderen-symptomen-behandeling

In Nederland krijgen elk jaar gemiddeld 25.000 kinderen een longontsteking. Vaak is die na een week of twee wel genezen, maar het kan ook maanden duren voordat een kind weer de oude is.

'Op tijd behandelen voorkomt erger', zegt Michael Rutgers, directeur van het Longfonds. In onderstaande antwoorden lees je hoe.

 

Wat is een longontsteking? 

Longontsteking is een ontsteking van de longen door een virus of bacterie en komt bij kinderen redelijk vaak voor. De kans om het te krijgen is het grootst bij baby's jonger dan één jaar, omdat hun afweer nog in ontwikkeling is. Zowel één als beide longen kunnen ontstoken zijn: wanneer beide longen ontstoken zijn, spreek je van een dubbele longontsteking.

 

Wat is de oorzaak? 

Meestal een virus of bacterie. Een gewone griep of verkoudheid, bijvoorbeeld. Tegenwoordig worden kinderen op het consultatiebureau ingeënt voor de pneumokokken bacterie. Hierdoor is de kans op een longontsteking door deze bacterie veel kleiner geworden. Wel heeft je kind meer kans op een longontsteking als hij een afweerstoornis, cystic fibrosis, PCD, een ontwikkelingsachterstand of last van spierzwakte heeft.

Oh, en dat je ziek kunt worden van kou is trouwens een fabel: virussen en bacteriën zijn altijd actief, of het nu warm of koud is, maar in de wintermaanden zitten we veel meer binnen (met ramen gesloten) en dichter op elkaar. De kans dat virussen aan elkaar worden overdragen, is daardoor groter.

 

Lees ook
VIDEO: dit is het verschil tussen griep en verkoudheid >

 

Wat zijn de symptomen? 

Eigenlijk krijgen kinderen vergelijkbare klachten als bij griep, maar dan een tikkie heftiger. Een paar voorbeelden: benauwd, kortademig, ophoesten van slijm (soms met wat bloed), moe, rillen en koorts.

 

Hoe behandel je een longontsteking?

Vermoed je dat je kind een longontsteking heeft, neem dan contact op met de huisarts. In de meeste gevallen schrijft hij of zij dan een antibioticakuur voor. Althans, als de oorzaak een bacteriële infectie is. Aan een virale infectie kan de huisarts weinig doen en dan is het een kwestie van uitzieken. Bij koorts of pijn mag je doorgaans gerust een pijnstiller geven.

Zijn de klachten na drie dagen antibiotica nog niet minder of wordt je kind steeds zieker? Bel dan de huisarts nog een keer. Bij een ernstige longontsteking wordt een kind opgenomen in het ziekenhuis. Daar krijgt-ie een hogere dosis antibiotica toegediend via pillen of een infuus.

 

Wat kun je zelf doen?

De kuur afmaken, je kind goed laten uitrusten én veel laten drinken: voor baby's tot zes maanden geldt ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht per dag, borstvoeding kan op verzoek. Baby's van zes maanden en ouder hebben per dag ongeveer 100 ml nodig per kilo lichaamsgewicht. Kinderen vanaf één jaar zes tot zeven bekertjes per dag van ongeveer 75 ml. Gaat drinken moeizaam? Probeer eens thee zonder suiker, diksap of dunne pap - dan krijgen ze toch het nodige vocht binnen.

 

Bron: Longfonds

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >