26 dingen die je ontdekt als single moeder op vakantie

27.08.2018 08:02
strand tent

Single moeder Jorinde (40) brengt de zomervakantie alleen door met haar zonen (12 en 9). En ontpopt zich behalve tot animatiemeisje, onverhoopt tot Grill Meister.

Leek me nou eens écht een goed idee, op vakantie in eigen land, alleen met de kinderen. Geen opvoedclashes met meereizende vrienden, geen gejengel op de achterbank, geen eindeloze voorbereidingen waarbij je uiteindelijk eigenlijk gewoon je hele huisraad én zorg twaalfhonderd kilometer verderop verhuist om het daar vervolgens gewoon net zo druk te hebben als thuis. Kortom: van alle gemakken voorzien, dacht ik zo (mits het weer een beetje meewerkt) – en wel zo voordelig met een wintersport-voor-drie in het vooruitzicht die een allesvernietigende deuk in mijn single vakantiebudget heeft geslagen. Maar nu ontdek ik dus opeens van alles.

  1. Dat Tinder op het strand echt ontzettend vermakelijk is, bijvoorbeeld. Met je zoek-range op één kilometer is de kust opeens een snoepwinkel voor volwassenen. “Mama haalt éven ijsjes bij die strandtent verderop, jongens – blijf vooral lekker spelen!”
  2. En dat ik toch echt alleen zit hier, roodverbrand tegen een duinpan. Zit die vader van twee strandbedjes verderop nou echt naar mij te knipogen? In deze bikini? Mét die enorme pens?
  3. O, en dat achter dat onooglijke oranje zonnescherm overduidelijk zijn vrouw zit. Zonder gillende kids in mijn kielzog is het een tikkeltje gênant, maar overduidelijk hoorbaar: “Ik zeg nét dat ik níet wil dat je tegen haar praat! Je kunt het ook niet laten, hè?!”

 

 1. Je zult maar ontzettend ongelukkig getrouwd én op vakantie zijn. Maar als Bob is zo’n partner dan wel weer ontzettend handig. Laat die kurkentrekker bij de ijsjes van bovengenoemde strandtent maar zitten, bij nader inzien: deze single moeder moet nog rijden.
 2. Gelukkig heb ik WhatsApp nog, voordat ik écht alleen maar conversaties voer over de nieuwste hit van Lil’ Kleine en hoeveel mensen een T-Rex in één keer zou kunnen verslinden.
 3. Ik ontdek ook dat een insmeerservice voor kinderen een heus gat in de markt zou zijn. Die dan je kind (of een veelvoud daarvan) voor je vangt en zonder scènes die ze drie badplaatsen verderop kunnen horen, dik in de factor vijftig zet. In magere tijden (of een volgende vakantie in eigen land) absoluut een business-plannetje waard.
 4. Ach, er zíjn mensen die met hun ex op vakantie gaan. Zodat ze zich met dit soort dingen allemaal niet bezig hoeven houden.
 5. … en daarom zijn die georganiseerde een-oudervakanties natuurlijk zo’n hit (tóch eens googlen!).
 6. “Tuurlijk schat, mag jij morgen twee vriendjes meenemen naar het strand.” Kunnen ze mooi de koeltas sjouwen, en kan ik onderuit met Ti… – eh, ik bedoel: een boek.
 7. Nog zo’n ontdekking: zwemdiploma’s zijn een zegen. Meer dan je ooit dacht, bedoel ik. Het kost een paar jaar ellende, maar dan heb je er ook wel een paar zorgeloze stranddagen op je hele leven van – qua zwemstress, dan.
 8. “Ja liefje, je vriendjes mogen óók nog blijven barbecueën!”
 9. (Kan nooit moeilijk zijn, toch, een barbecue aansteken?)
 10. O, ik had dus aanmaakblokjes nodig. En geduld. Nou ja, die worstjes kunnen natuurlijk ook gewoon in de koekenpan.
 11. Ik weet zeker dat ik minstens vijf mannen nu heel blij heb gemaakt, met dit ongeëmancipeerde geklungel… of nee, kijk nou: hij smeult!
 12. “Ja schat, ik weet dat verder al je vriendjes op vakantie zijn, maar wij ook, hè. Op de camping maak je binnen één dag vrienden, waarom kan dat dan niet ook gewoon in Nederland? Eén boek wil ik lezen deze vakantie, jongens. Eén boek!”
 13. Ik vind die animatieteams in grote vakantieresorts opeens van onschatbare waarde.
 14. Ach, wat jank ik nou: over drie weken zijn ze twee weken weg met hun vader. Kan ik elke avond een boek lezen. En dan jank ik natuurlijk weer dat ik ze zo mis.
 15. Ze hoeven deze zomer in elk geval niet twéé keer veertienhonderd kilometer naar Italië te rijden.
 16. Onthoud: ik had nu ook op een verregende camping in de Loire twee monsters zonder Wifi zoet kunnen houden, terwijl de mieren over de afwas van gisteren krioelen en ze al vijf dagen hun tanden niet hebben gepoetst.
 17. Terwijl ik zelf al vier nachten wakker lig van de mensen in de tent naast ons, die overduidelijk wél een partner bij zich hebben.
 18. “Wat nou, regen: pak je jas, we gaan beachballen op het plaatselijke strandje!”
 19. En morgen naar het pretpark, want daar staan natuurlijk nu nul rijen voor de achtbaan.
 20. Wacht, nu ik eindelijk een barbecue kan aanmaken, kan ik dus ook fik stoken. “Wie de hond uitlaat, mag onderweg marshmallows kopen!”
 21. (O god, als ik straks maar niet verantwoordelijk ben voor bosbranden in een zekere Randstedelijke woonwijk. En is het al te laat voor een cursus EHBO voor kinderen?)
 22. Ik ontdek vooral dat kinderen alles ‘de beste vakantie ever’ vinden, wanneer je samen een mooi feestje bouwt. Kan ik ze nóg een keer meeslepen op avontuur in Zuid-Oost Azië, maar déze vakantieherinnering vinden ze straks misschien wel tien keer mooier.
 23. Ik ga gewoon nooit meer met de kinderen op zomervakantie. Lekker naar de zon in mei, en skiën in december. En in die twee weken zonder kids in augustus…? Of ik mee wil naar een adults only club op Koh Samui, vroeg je? Ik ben bést toe aan een vakantie.

 

Dit artikel is al eerder gepubliceerd.

 

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel

*Lees elke maand als eerst Kek Mama

*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.