single moeder tijd voor jezelf vakantie
Beeld: Pixabay

Yes, vakantie. Eindelijk tijd om bij te komen, dat ene boek uit te lezen en lang in de zon te liggen. Of nee: je kinderen zijn ook nog mee. Daarom: 9 tips om als single moeder op vakantie toch aan jezelf toe te komen.

1. Lang leve het animatieteam

Nee, niet voor jou natuurlijk; kan jou dat dansje bij het zwembad of de woensdagavondbingo nou schelen. Maar voor de kinderen is het goud: een kampvuur bouwen op de camping, een minidisco na etenstijd, knutselen in de airco op het warmste moment van de dag en hordes nieuwe vriendjes om de rest van de dag mee door te komen. Ober: één cocktail, graag!

 

2. Boek all-inclusive

Mét animatieteam, welteverstaan. Zie bovenstaande, maar je hebt nóg meer troeven in handen om de ontknoping van die thriller zonder ge-mama aan je hoofd uit te lezen. "Willen jullie een ijsje, jongens? Ga maar halen! O, en vraag of die aardige barman mama meteen even een wijntje brengt."

 

3. Alleenstaande-oudervakantie

Een grandioos onderschat fenomeen. Iedereen zit er met dezelfde insteek en dezelfde praktische uitdaging. Wil jij even in alle rust een boodschap doen? Zeker weten dat iemand uit het gezelschap jouw kinderen wel even opvangt. Andersom hebben zij die vakantie ongetwijfeld een keer dezelfde dienst nodig. Voor de kinderen is het een walhalla, want bergen vriendjes én entertainment. Voor jou trouwens evengoed, want tussen al die ouders in hun uppie zitten zeker een paar exemplaren om een avond (of tien) mee door te zakken.

 

4. Word besties met de buren

Binnen redelijke grenzen dan, natuurlijk: je bent wel op vakantie (en zij ook). Maar ze zullen maar gezellig zijn. Zit je zomaar een avondje op de veranda next door te pimpelen, terwijl de kinderen slapen (en je ze toch gewoon kunt horen). 

 

5. Ga met een vriendin

Twee paar handen maken nu eenmaal licht werk. Terwijl de kinderen met elkaar spelen, draaien jullie je nog een keer om op je zonnebedje. Minstens (we benadrukken: mínstens) zo leuk als met een partner op vakantie.
 

Lees ook
5 vakantietips voor alleenstaande ouders >

 

6. Regel. Een. Zwembad.

Belangrijker dan wifi - mits de kinderen zwemdiploma's hebben, dan. Een opblaasbeest en koel, kabbelend water zijn synoniem voor me-time.

 

7. Regel wifi

Ja, want een zwembad is dan wel belangrijker; als de kinderen daarna uitgeteld zijn en niet éven kunnen Fortniten of appen, ben je natuurlijk de Sjaak.

 

8. Boek het huisje naast het restaurant

Zijn we gek geworden? Nope: dit is keiharde ervaring. Ja, je hoort 's ochtends de borden rammelen, maar alsof de kinderen nog slapen om 7.00 uur. 's Avonds zit jij er wel mooi met een wijntje (en al dan niet die knappe barman/single vader/dat gezellige gezin), terwijl de kinderen binnen gezichtsbereik doodstil op één oor liggen.

 

9. Staycation

Blijf thuis, dus. Ook een optie. Gooi een tentje in de tuin. Kampeer in de woonkamer. Ga een dag naar het strand en naar het zwembad. Anything. Doen ze die vakantie in Frankrijk wel met hun vader, terwijl jij met vriendinnen zorgeloos stedentript.
 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Beeld: Unsplash
Beeld: Unsplash

Ready for take-off: jullie gaan lekker met het vliegtuig naar de zon. Maar welk speelgoed mag mee aan boord, en waar blijven je kinderen wel even zoet mee?

Wat mag wel/niet mee aan boord?

In principe mag je heel wat speelgoed mee aan boord nemen in het vliegtuig, mits het in de handbagage past (dus niet die skippybal of enorme knuffelbeer). Er zijn uitzonderingen: speelgoedwapens, zoals een neppistool, zijn vanwege veiligheidsredenen niet toegestaan. Verder is het een kwestie van je gezonde verstand gebruiken: natuurlijk zijn stewardessen en je mede-passagiers niet blij met waterballonnen, vingerverf en spul met confetti. Voor jezelf is het fijn om speelgoed te kiezen dat niet te zwaar is (want drie keer raden wie er met de boel mag gaan sjouwen…)

 

Waarmee hou je je kind bezig zonder anderen te storen?

Pas op met speelgoed dat veel (of irritant) geluid maakt. Muziekinstrumentjes zijn dus geen goed idee. Een iPad is daarentegen wél een aanrader (maar zet het geluid niet te hard of beter nog: zorg voor een goede koptelefoon). Let erop dat de accu goed vol is en zet alvast wat nieuwe spelletjes op de tablet, zodat je kind even druk is met deze nieuwe uitdagingen. Ook voorleesboekjes zijn fijn om mee te nemen, net als een kleurboek met stiften. Koop dan wel stiften waarbij de doppen vastzitten aan een ring, dat voorkomt een hoop zoekwerk met gekruip onder de stoelen door als er weer eens eentje kwijtraakt.

 

Tips voor peuters

Kleine kinderen zijn erg snel afgeleid. Voor lange vluchten is het een aanrader om een paar kleine, niet te dure cadeautjes in te pakken. Om de twee uur mag jouw kindje een cadeautje uitpakken. Dit houdt de spanning erin, zorgt voor afleiding en werkt als een tierelier tegen de verveling want er is steeds iets nieuws te ontdekken.

 

Lees ook
DE DEUR UIT: Vliegen met een baby: dit moet je weten >

 

In het vliegtuig

Vliegen jullie naar een verre bestemming, dan bieden veel luchtvaartmaatschappijen een entertainmentprogramma aan op de schermpjes in de stoel voor je. Films, series, spelletjes en muziek: jullie kinderen kunnen kiezen wat ze willen.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

leukste dierentuinen Nederland
Beeld: Unsplash

Alle kinderboerderijen in Nederland gehad? Breng eens een bezoekje aan deze dierentuinen: een ideaal uitje voor kinderen en zelf heb je er ook nog lol aan.

1. Diergaarde Blijdorp - Rotterdam

leukste-dierentuinen-nederland


Toch wel het populairste dierenpark in Nederland. Je vindt er alle soorten dieren en in het overdekte waterwerelddeel Oceanium maak je een reis over de zeebodem en langs kustgebieden.
 

2. Burgers' Zoo - Arnhem

leukste-dierentuinen-nederland


Een van de grootste parken in Europa met meer dan 10.000 (1) dieren. Er zijn verschillende thema's, maar onze favoriet is de Burgers Bush. Hier heb je het gevoel dat je echt door de jungle loopt. Ook leuk: sinds vorige maand heeft Burgers' Zoo 37 nieuwe zeedieren: veertien mangrovekwallen, veertien vleermuisvissen, drie koeneusroggen, een napoleonvis, een luipaardhaai, een oranjevleklipvis, twee grote netmurenes en een koningssnapper.

 

3. Artis - Amsterdam

leukste-dierentuinen-nederland


Ook in dit dierenpark (dat zich in hartje Amsterdam bevindt) zijn talloze dieren te bewonderen. Leuk extraatje: in Micropia ontdekken jullie het onzichtbare leven.
 

4. GaiaZOO - Limburg

leukste-dierentuinen-nederland


Zeker een bezoekje waard. In GaiaZOO reis je in één dag over de hele wereld: op de Afrikaanse Savanne sta je oog in oog met gorilla’s, neushoorns, giraffen, cheeta’s en leeuwen. Speciaal voor de kinderen is er een speelparadijs met de reusachtige DinoDome; Europa’s grootste indoor Dino Speelpark.
 

Lees ook
10x dieren die wel eens leuker op de foto hebben gestaan >

 

5. Apenheul - Apeldoorn

leukste-dierentuinen-nederland


Een van de bijzonderste dierenparken van het land, want er zijn apen te vinden én (en dat is echt hysterisch) ze lopen los. Net als in het Gaia park zijn leefgebieden van de apen zoveel mogelijk nagebouwd. Zo is er het Amazonewoud, het eiland Madagaskar en een Apenboompad.
 

6. Dierenpark Amersfoort

leukste-dierentuinen-nederland


Hier is voor kinderen van alles te doen: je kunt door het spannende DinoPark lopen, nachtdieren bewonderen, varen tussen de apen en dieren als olifanten, zebra’s, giraffen, wolven en dassen bewonderen.
 

7. WILDLANDS Adventure Zoo - Emmen

leukste-dierentuinen-nederland


Dit park is de opvolger van het bekende Dierenpark Emmen. Op een nieuwe locatie verken je drie verschillende werelden met een uiteenlopend klimaat. Jungola is de jungle, Serenga is de savanne. In Nortica is de koude natuur de baas en zwemmen ijsberen en pinguïns rond.
 

8. Safaripark Beekse Bergen

leukste-dierentuinen-nederland


Hier kunnen jullie zelf met de auto (of in de bus of boot van het park) rondrijden tussen de wilde dieren: een ervaring die je ongetwijfeld niet snel vergeet.
 

9. Ouwehands Dierenpark - Rhenen

leukste-dierentuinen-nederland


Geweldig voor kinderen, want hier vind je de grootste overdekte speeljungle van Europa. Uiteraard zijn er ook prachtige dieren (witte tijgers, witte leeuwen, ijsberen, apen, beren en wolven) te zien.
 

10. ZooParc - Overloon

leukste-dierentuinen-nederland

Als een echte ontdekkingsreiziger verken je, samen met je kleine, de gebieden waar apen, cheeta’s, stokstaartjes en nog veel meer diersoorten leven. Daar ben je wel een dagje zoet mee. Bovendien organiseren ze vaak leuke evenementen zoals een schemertour of een luxe diner in de dierentuin.

 

Een overzicht van alle dierentuinen in Nederland vind je hier.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >