single moeder tijd voor jezelf vakantie
Beeld: Pixabay

Yes, vakantie. Eindelijk tijd om bij te komen, dat ene boek uit te lezen en lang in de zon te liggen. Of nee: je kinderen zijn ook nog mee. Daarom: 9 tips om als single moeder op vakantie toch aan jezelf toe te komen.

1. Lang leve het animatieteam

Nee, niet voor jou natuurlijk; kan jou dat dansje bij het zwembad of de woensdagavondbingo nou schelen. Maar voor de kinderen is het goud: een kampvuur bouwen op de camping, een minidisco na etenstijd, knutselen in de airco op het warmste moment van de dag en hordes nieuwe vriendjes om de rest van de dag mee door te komen. Ober: één cocktail, graag!

 

2. Boek all-inclusive

Mét animatieteam, welteverstaan. Zie bovenstaande, maar je hebt nóg meer troeven in handen om de ontknoping van die thriller zonder ge-mama aan je hoofd uit te lezen. "Willen jullie een ijsje, jongens? Ga maar halen! O, en vraag of die aardige barman mama meteen even een wijntje brengt."

 

3. Alleenstaande-oudervakantie

Een grandioos onderschat fenomeen. Iedereen zit er met dezelfde insteek en dezelfde praktische uitdaging. Wil jij even in alle rust een boodschap doen? Zeker weten dat iemand uit het gezelschap jouw kinderen wel even opvangt. Andersom hebben zij die vakantie ongetwijfeld een keer dezelfde dienst nodig. Voor de kinderen is het een walhalla, want bergen vriendjes én entertainment. Voor jou trouwens evengoed, want tussen al die ouders in hun uppie zitten zeker een paar exemplaren om een avond (of tien) mee door te zakken.

 

4. Word besties met de buren

Binnen redelijke grenzen dan, natuurlijk: je bent wel op vakantie (en zij ook). Maar ze zullen maar gezellig zijn. Zit je zomaar een avondje op de veranda next door te pimpelen, terwijl de kinderen slapen (en je ze toch gewoon kunt horen). 

 

5. Ga met een vriendin

Twee paar handen maken nu eenmaal licht werk. Terwijl de kinderen met elkaar spelen, draaien jullie je nog een keer om op je zonnebedje. Minstens (we benadrukken: mínstens) zo leuk als met een partner op vakantie.
 

Lees ook
5 vakantietips voor alleenstaande ouders >

 

6. Regel. Een. Zwembad.

Belangrijker dan wifi - mits de kinderen zwemdiploma's hebben, dan. Een opblaasbeest en koel, kabbelend water zijn synoniem voor me-time.

 

7. Regel wifi

Ja, want een zwembad is dan wel belangrijker; als de kinderen daarna uitgeteld zijn en niet éven kunnen Fortniten of appen, ben je natuurlijk de Sjaak.

 

8. Boek het huisje naast het restaurant

Zijn we gek geworden? Nope: dit is keiharde ervaring. Ja, je hoort 's ochtends de borden rammelen, maar alsof de kinderen nog slapen om 7.00 uur. 's Avonds zit jij er wel mooi met een wijntje (en al dan niet die knappe barman/single vader/dat gezellige gezin), terwijl de kinderen binnen gezichtsbereik doodstil op één oor liggen.

 

9. Staycation

Blijf thuis, dus. Ook een optie. Gooi een tentje in de tuin. Kampeer in de woonkamer. Ga een dag naar het strand en naar het zwembad. Anything. Doen ze die vakantie in Frankrijk wel met hun vader, terwijl jij met vriendinnen zorgeloos stedentript.
 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Drenthe vakantie tips

Maartje Blans (41) woonde met man en zoontjes jarenlang in China, maar wil voorlopig alleen nog maar naar Drenthe.

"We hebben dik vijf jaar in Beijing gewoond, onze kinderen zijn er zes en vier jaar geleden geboren. Van daaruit hebben we veel gereisd, bijvoorbeeld naar Vietnam en Taiwan. We gingen terug naar Nederland omdat ik last kreeg van mijn longen vanwege de smog.

Bij thuiskomst boekten we direct een vakantie naar Drenthe. Hollandser krijg je het niet. Je hebt er het bos en de hei die soms groenig is maar ook dieppaars kan zijn. En dan die Hollandse luchten: de wolken, de vogels, de manier waarop het licht verandert als het bijna gaat regenen. Dan ontstaat er zo’n bijzondere sfeer. Ik heb dat echt gemist in China."
 

Zien

Boomkroonpad
Altijd al willen weten hoe een bos er vanaf boven uitziet? Het Boomkroonpad, in bos de Hondsrug, is een route van 125 meter lang die over de toppen van de bomen loopt. Leuk om te combineren met een bezoek aan Buitencentrum Boomkroonpad, startpunt van boswandelingen door Gieten-Borger, of Speelbos Lorken.
 

Alle zintuigen
Horen, ruiken, zien, proeven, voelen: het Roekpad in het bos in Echten daagt alle zintuigen uit. Op dit belevingspad en in het speelbos is Loek de Roek de gids die kinderen alles leert over de omgeving. Hartstikke leuk en nog leerzaam ook.
 

Hunebedden
Wist je dat alle hunebedden een nummer hebben? Binnen een straal van 30 kilometer vind je ze allemaal. Het grootste exemplaar staat in Borger. Bekijk een kaart met alle hunnebedden hier.


Lees ook
7x uitjes in Drenthe voor kinderen >

 

Eten

Pizza's én toetjes
Trivio del Villaggio in Meppen is zo'n restaurant dat altijd vol zit. Ook heeft het een speelruimte waar kinderen helemaal los kunnen. Zowel de pizza's als de toetjes op de kaart zijn een echte aanrader.
 

Doen

Avontuurlijke speelroute
In het bos bij Orvelte is een speciale kinderroute. De roze bordjes leiden je langs het Houten Pad van Theodoor, een varkentje dat eigenlijk een wild zwijn wilde zijn.


Shoppen
Het oude postkantoor in Emmen is helemaal verbouwd tot het winkelcentrum Trud. In de ruimte van maar liefst 500 m2 vind je fijne mode- en interieurwinkels.
 

Nog meer tips vind je hier.

 

Lees het hele reisverslag in Kek Mama 04-2017.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

verrassende-verkeersregels-buitenland

Mag je met slippers aan rijden in Spanje? En in Thailand zonder shirt in de auto zitten? Skyscanner geeft je zes verrassende verkeersregels op een presenteerblaadje. Want een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Liever niet rijden met slippers: Spanje

Spanjes diverse en magnifieke landschappen zorgen voor de mooiste roadtrips in Zuid-Europa. Maar als je in Spanje de weg op gaat, let er dan wel op wat je aantrekt. Als je een bril nodig hebt tijdens de autoritten, dan schrijft de Spaanse wet voor dat je altijd een extra paar bij je hebt. En let op je schoeisel. Het is niet echt illegaal om blootsvoets, met sandalen of hoge hakken een auto te besturen, maar als een Spaanse agent denkt dat jouw schoenen (of het gebrek daaraan) het vermogen om veilig te rijden beïnvloeden, dan kun je een boete krijgen. Sowieso is het altijd verstandig om goede schoenen te dragen tijdens het rijden, ook in andere landen en in Nederland.

 

Zorg dat je geen lege tank hebt: Duitsland

De 12.000 kilometers aan Autobahn in Duitsland vormen samen een van de beste autowegen in de wereld. Maar een stop maken op de Autobahn mag pertinent niet, ook een lege tank is geen excuus. Dat hoeft ook niet, want om de 40 tot 60 km zijn er pauzeerplekken (Raststätten) met wc’s, restaurants en tankstations. Hoe dan ook: houd de benzinemeter in de gaten.  

 

Lees ook
Vakantietips: 5 manieren om een lange autorit leuker te maken >

 

Rijd niet door historische dorpen: Italië

Als je een historisch centrum wilt binnenrijden zoals dat van Rome, Florence, Milaan of Pisa, laat dan vooral de auto staan. Veel van deze steden hebben zones met beperkt verkeer (Zona Traffico Limitato of ZTL), wat betekent dat je een forse boete krijgt als je wordt gesnapt met de auto. Die zones zijn alleen toegestaan voor de locals. 

 

Milieusticker voor lage emissie-zones: Frankrijk

Parijs, Lyon, Lille en Grenoble hebben lage-emissie zones en dus moet je een milieusticker op de voorruit plakken om deze Franse steden in te rijden. Anders riskeer je een boete. De vraag naar deze stickers is hoog, dus vraag deze op tijd aan via deze site. Hij is alleen online te bestellen en de sticker kost € 4,21 (prijs 2018), inclusief verzending naar Nederland.

 

Houd je shirt aan: Thailand

De wegen in Thaise steden zien er regelmatig uit als een heksenketel vol mensen, tuk-tuks, scooters, taxi’s en trucks. Buiten de grote steden is het een ander verhaal. Vooral in het noorden van Thailand kun je prachtige routes rijden en dus is het slim om een internationaal rijbewijs mee te nemen. Zorg er alleen wel voor dat je je kleding aanhoudt. Het kan tropisch warm zijn in het populaire Aziatische land, maar het is illegaal – voor zowel mannen als vrouwen – om zonder shirt te rijden op de fiets, in een auto of tuk-tuk. 

 

Flitswaarschuwing uit: o.a. Zwitserland

Vaak is de kans groot dat je navigatie automatisch waarschuwt voor flitspalen en camera’s. Maar, neem je de TomTom of een ander navigatiesysteem mee op vakantie, houd er dan rekening mee dat het waarschuwingssysteem in veel landen niet is toegestaan, inclusief Frankrijk en Zwitserland. Wel fijn: bij de meeste navigatiesystemen kun je dit (tijdelijk) uitschakelen. 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >