Kek Mama-columnist Mariëtte Middelbeek zet elke week persoonlijk, herkenbaar en met humor de zaken voor je op een rij. Deze week: een vakantie met kinderen boeken. Ooit haar favoriete moment van het jaar (als in: pre-kinderen), nu een ingewikkelde zoektocht.

1. Oké, even denken: wat zijn de eisen? Ver weg, avontuur en zon. O nee, dat was vroeger. Dichtbij, geen gedoe en zon. Maar geen Nederland. Want: geen zon. Dichtbij genoeg, geen gedoe en zon.

2. Hoewel, zon… Ook weer niet te warm. Niet veertig graden en nul wind ofzo. Maar ook niet dat het wisselvallig is. Ik haat wisselvallig. Dat betekent altijd dat het 85% van de tijd regent en de rest van de tijd bijna regent.

3. Dat is echt de hel met kinderen.

4. Strand moet er ook zijn. Met zand dan, geen stenen ofzo. En niet van die hoge golven want dan worden de kinderen natuurlijk meegesleurd. Wel lekker warm water dus geen koude golfstroom.

5. Ik weet helemaal niet waar wel en geen koude golfstromen zijn. Zijn er koude golfstromen in de Middellandse zee? Want ik wil eigenlijk wel naar de Middellandse Zee.

6. Dat kan toch geen bron van koud water zijn. Zo’n lieflijk zeetje. En: geen hoge golven.

7. Ik wil wel naar Spanje. Ik hou van Spanje. Zuid-Spanje, want: zongarantie.

8. Maar: ver weg. Dan moeten we vliegen. Kunnen we niet beter met de auto naar Frankrijk?

9. Hoewel, nee. Dat was vorig jaar echt een drama. Met de auto naar Limburg is eigenlijk al te ver. Dan maar vliegen met kinderen?

10. Goed, vliegen dus. Naar Spanje. Alvast één beslissing genomen.

11. Nu nog een vakantiehuis. Even kijken, dit is een handige site. Kun je allemaal eisen aanklikken.

12. Children welcome, waterfront, beach, pool, garden, in a town, near a city, washing machine, dishwasher, internet…

13. Hm, best veel. Misschien toch wat minder kritisch worden. Maar ja, ik wil wel een zwembad. En een wasmachine. En dichtbij het strand. En bij de stad. En… nou ja, alles.

14. O, dit huis ziet er wel leuk uit. Hoewel, nee, laat maar, geen hekje voor het zwembad. Ooit zei ik zoiets als ‘nou, dan kun je je kind toch gewoon in de gaten houden, en die ‘m bandjes om, al dat praktische gezeur’. Maar toen had ik nog geen kind. En ik wil natuurlijk ook wel een beetje vakantie.

15. Volgende. Ha, een zwembad met een hek. Maar wat is dit… Een terras naast een afgrond en geen hekje maar een lavendelstruik als afscheiding? Zijn die mensen gek? Volgende!

16. Oké, hier is een hek, maar volgens mij… even inzoomen… ja hoor, dat líjkt wel een veilig hek, maar ondertussen kan Nora daar dus gewoon tussendoor klimmen. En dan valt ze zo van die berg af. Man, ik word al naar bij het idee.

17. En dit dan. In een gated community, met meerdere huisjes. En gezinnen. Een speelkameraadjes. Maar dan heb je weer geen hek om je terras en zul je zien dat ik de hele dag de kinderen moet gaan zoeken op dat park. Nee hoor, ik wil wel een beetje vakantie.

18. Misschien is dat trouwens sowieso van de baan als je kinderen hebt. For old times sake neem ik nog boeken mee, maar eigenlijk is dat net zoiets als oude jurkjes bewaren in de hoop dat je ze nog gaat passen. Post-kinderen is het toch een beetje anders.

19. Niet minder, maar anders. Ook leuker, trouwens. Ik zie ze nu al zitten, met hun zonnepetjes op het strand, en die geweldige zwembroek die ik voor Casper heb gekocht en die jumpsuit voor Nora die ze hopelijk dan past want het is toch altijd een beetje gokken met de maat en hij was in de uitverkoop dus ben je sowieso een dief van je portemonnee als je hem niet koopt.

20. Hé, dit is trouwens best een mooi vakantiehuis, wat ik hier dus even tussendoor vind: zwembad met een hekje, dicht bij het strand, groot afgesloten terras, buitenbarbecue zodat de man ook gelukkig is…

20. Deze wil ik. Deze MOET ik. NU.

21. En er is ook nog een kinderstoel. Maak me gek. Waar kan ik boeken?

gebit-kind-tanden-wisselen-eerste-tandje

Tandartsen blijven erop hameren: vanaf het moment dat het eerste tandje tevoorschijn komt, moet je het gebit van je kind goed verzorgen. Maar wat is nu een goede poetsroutine en hoe zit het met tanden wisselen? Een paar belangrijke punten op een rij.

Lees ook
De beste tips: zo komt je kind van de speen af

 

  1. Over het algemeen komt het eerste tandje door tussen de 6 en 9 maanden - vaak eerst de onderste voortandjes. Vanaf dan is dagelijkse reiniging van het gebit dus ook nodig. Ook zou je al een afspraak bij de tandarts kunnen maken - al beginnen de meeste ouders hier vanaf een jaar of 2 mee.
  2. De meeste kinderen hebben rond hun derde het hele melkgebit compleet. Toch raadt de tandarts aan om het gebit al vanaf twee jaar elke dag twee keer te poetsen. Hiervoor kun je prima peutertandpasta gebruiken: daar zit minder fluoride in en als je kind dit inslikt, is het niet erg. Maar wat als je kind niet wilt poetsen? Kek Mama vroeg het aan échte experts. En deze komen soms met verrassende oplossingen.
  3. Ongeveer tien tot twintig procent van de kinderen hebben last van zogenaamde ‘kaasmolaren’: gelige of bruine vlekken die worden veroorzaakt door een fout in de samenstelling van het glazuur van de tand. Om de schade te beperken is het belangrijk dat het gebit goed verzorgd wordt. De tandarts kan ook helpen, door een speciale pasta of fluoride aan te brengen.
  4. Het glazuur van het melkgebit is dunner en minder sterk. Hierdoor ontstaan makkelijker gaatjes en slijt het glazuur van het melkgebit sneller. Op 7- of 8-jarige leeftijd kunnen de knobbels van de melkkiezen door het kauwen al zelfs zijn weggesleten. Goed dus, om het gebit van je kind goed te verzorgen.
  5. Tanden wisselen doen kinderen vaak vanaf 5- of 6-jarige leeftijd. In tegenstelling tot doorkomende melktandjes, merkt je kind hier vaak weinig van - behalve dat de melktand los gaat zitten. Goed poetsen is tijdens de wisselfase extra belangrijk, omdat de nieuwe tanden erg gevoelig zijn voor cariës (gaatjes).
  6. In principe is de richtlijn dat de speen rond het derde jaar wel weg kan, anders loopt je kind risico op een zogenaamde ‘overbite’. Opvoedkundige Tischa Neve: "Laat je kinderen te lang met een speen rondlopen, dan zijn ze niet te verstaan met zo'n ding in hun mond. Ook is het slecht voor de mondmotoriek en het gebit. Het wordt voor ouders alleen maar gemakzucht. Je denkt al snel: hup, speen erin, dan is mijn kind wel stil."
  7. Om het gebit te beschermen en je kind levenslang goede mondverzorgingsgewoontes bij te brengen, heeft de tandarts drie belangrijke tips: beperk de suikerinname om tandbederf te voorkomen, zorg ervoor dat kinderen genoeg fluoride krijgen (bijvoorbeeld door een behandeling bij de tandarts of door supplementen) en leer je kinderen om regelmatig en goed te poetsen en te flossen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

zwemles-kind-zwemdiploma

Op welke leeftijd begint je kind met zwemles? Welke diploma's zijn noodzakelijk en hoe zit het eigenlijk met schoolzwemmen? Alles wat je moet weten zetten we voor je op een rij.

Wat is de ideale leeftijd om je kind te leren zwemmen?

De Nationale Raad Zwemveiligheid vindt: hoe eerder, hoe beter. (De meeste kinderen die verdrinken, zijn immers tussen de 0 en 4 jaar oud.) Vaak beginnen kinderen tussen hun vierde en vijfde jaar met zwemles voor het A-diploma, maar je kunt je kind altijd eerder op les doen. Kies bijvoorbeeld voor overlevingszwemmen of ouder- en kindzwemmen. Hier leert-ie hoe hij zichzelf kan redden met de mogelijkheden die bij zijn leeftijd passen. Je kind leert hier weliswaar geen zwemslagen, maar kan hierna wel goed aan zijn A-diploma beginnen. Wil je er écht vroeg bij zijn? Dan is guppyzwemmen ideaal. Hier leren baby's/peuters van 2 maanden tot 2 jaar hoe je moet blijven drijven en bewegen in het water.

 

Op welk moment kan je je kind het beste aanmelden voor zwemles?

Het moment van inschrijven verschilt per zwemlesaanbieder. Soms zijn er lange wachtlijsten, dus probeer je vroegtijdig te verdiepen in een zwembad bij jullie in de buurt, zodat je weet of er nog plek is.

 

Lees ook
13x de leukste (subtropische) zwembaden voor kinderen >

 

Waar moet je op letten bij het selecteren van een geschikte les/aanbieder?

Zwemles, zwembaden, zwemscholen en zwemverenigingen: er zijn verschillende aanbieders en ook de lesmethoden, prijzen en lengte van wachtlijsten verschillen. Kijk vooral naar wat er bij jouw kind past, maar check wel of de organisatie de Licentie Nationale Zwemdiploma’s heeft. Alleen dan mogen de Nationale Zwemdiploma’s van het het Zwem-ABC worden uitgegeven.

 

Hoe zit het met schoolzwemmen?

Vroeger moest je als kind verplicht schoolzwemmen: eigenlijk gewoon zwemles op de basisschool. Deze begon als de leerlingen rond de 7 jaar waren. Tegenwoordig gaat dit anders en geven veel gemeenten (zo'n 70 procent) geen subsidie meer voor schoolzwemmen. Zij vinden dat jij als ouder zelf verantwoordelijk bent voor de zwemles van je kind(eren). 

 

Moet je kind zwemdiploma A, B én C halen?

Niets moet, maar de Nationale Raad Zwemveiligheid beschouwt diploma C als de Nederlandse Norm Zwemveiligheid - wellicht toch raadzaam om je kind voor alledrie te laten gaan, dus. Goed om te weten: de tarieven voor zwemlessen (dus ook voor het behalen van de diploma's) verschillen per aanbieder.

 

Hoelang doet een kind gemiddeld over deze drie diploma's?

Uitgangspunt voor het gemiddelde kind om diploma A te halen is een lesduur van in totaal 48 uur. Voor diploma B staat nog eens twaalf uur, en voor C ook twaalf uur. Maar natuurlijk kan dit per kind verschillen.

Meer over zwemles lees je hier.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >