Mariëtte Middelbeek

Kek Mama-columnist Mariëtte Middelbeek zet elke week persoonlijk, herkenbaar en met humor de zaken voor je op een rij. Deze week: een vakantie met kinderen boeken. Ooit haar favoriete moment van het jaar (als in: pre-kinderen), nu een ingewikkelde zoektocht.

1. Oké, even denken: wat zijn de eisen? Ver weg, avontuur en zon. O nee, dat was vroeger. Dichtbij, geen gedoe en zon. Maar geen Nederland. Want: geen zon. Dichtbij genoeg, geen gedoe en zon.

2. Hoewel, zon… Ook weer niet te warm. Niet veertig graden en nul wind ofzo. Maar ook niet dat het wisselvallig is. Ik haat wisselvallig. Dat betekent altijd dat het 85% van de tijd regent en de rest van de tijd bijna regent.

3. Dat is echt de hel met kinderen.

4. Strand moet er ook zijn. Met zand dan, geen stenen ofzo. En niet van die hoge golven want dan worden de kinderen natuurlijk meegesleurd. Wel lekker warm water dus geen koude golfstroom.

5. Ik weet helemaal niet waar wel en geen koude golfstromen zijn. Zijn er koude golfstromen in de Middellandse zee? Want ik wil eigenlijk wel naar de Middellandse Zee.

6. Dat kan toch geen bron van koud water zijn. Zo’n lieflijk zeetje. En: geen hoge golven.

7. Ik wil wel naar Spanje. Ik hou van Spanje. Zuid-Spanje, want: zongarantie.

8. Maar: ver weg. Dan moeten we vliegen. Kunnen we niet beter met de auto naar Frankrijk?

9. Hoewel, nee. Dat was vorig jaar echt een drama. Met de auto naar Limburg is eigenlijk al te ver. Dan maar vliegen met kinderen?

10. Goed, vliegen dus. Naar Spanje. Alvast één beslissing genomen.

11. Nu nog een vakantiehuis. Even kijken, dit is een handige site. Kun je allemaal eisen aanklikken.

12. Children welcome, waterfront, beach, pool, garden, in a town, near a city, washing machine, dishwasher, internet…

13. Hm, best veel. Misschien toch wat minder kritisch worden. Maar ja, ik wil wel een zwembad. En een wasmachine. En dichtbij het strand. En bij de stad. En… nou ja, alles.

14. O, dit huis ziet er wel leuk uit. Hoewel, nee, laat maar, geen hekje voor het zwembad. Ooit zei ik zoiets als ‘nou, dan kun je je kind toch gewoon in de gaten houden, en die ‘m bandjes om, al dat praktische gezeur’. Maar toen had ik nog geen kind. En ik wil natuurlijk ook wel een beetje vakantie.

15. Volgende. Ha, een zwembad met een hek. Maar wat is dit… Een terras naast een afgrond en geen hekje maar een lavendelstruik als afscheiding? Zijn die mensen gek? Volgende!

16. Oké, hier is een hek, maar volgens mij… even inzoomen… ja hoor, dat líjkt wel een veilig hek, maar ondertussen kan Nora daar dus gewoon tussendoor klimmen. En dan valt ze zo van die berg af. Man, ik word al naar bij het idee.

17. En dit dan. In een gated community, met meerdere huisjes. En gezinnen. Een speelkameraadjes. Maar dan heb je weer geen hek om je terras en zul je zien dat ik de hele dag de kinderen moet gaan zoeken op dat park. Nee hoor, ik wil wel een beetje vakantie.

18. Misschien is dat trouwens sowieso van de baan als je kinderen hebt. For old times sake neem ik nog boeken mee, maar eigenlijk is dat net zoiets als oude jurkjes bewaren in de hoop dat je ze nog gaat passen. Post-kinderen is het toch een beetje anders.

19. Niet minder, maar anders. Ook leuker, trouwens. Ik zie ze nu al zitten, met hun zonnepetjes op het strand, en die geweldige zwembroek die ik voor Casper heb gekocht en die jumpsuit voor Nora die ze hopelijk dan past want het is toch altijd een beetje gokken met de maat en hij was in de uitverkoop dus ben je sowieso een dief van je portemonnee als je hem niet koopt.

20. Hé, dit is trouwens best een mooi vakantiehuis, wat ik hier dus even tussendoor vind: zwembad met een hekje, dicht bij het strand, groot afgesloten terras, buitenbarbecue zodat de man ook gelukkig is…

20. Deze wil ik. Deze MOET ik. NU.

21. En er is ook nog een kinderstoel. Maak me gek. Waar kan ik boeken?

nipt-zwangere-vrouwen

Door de NIPT kun je tijdens je zwangerschap zien hoe groot de kans is dat jouw baby het down-, edwards- of parausyndroom heeft. Maar hoe werkt zo'n test precies? Wanneer kun je 'm doen? En wordt-ie ook vergoed? Wij zochten het voor je uit. 

Want waar de test lange tijd alleen beschikbaar was voor zwangeren met een verhoogde kans op een kind met een chromosoomafwijking, mag sinds april 2017 iedere vrouw er gebruik van maken. Als je er behoefte aan hebt, dan. En als je betaalt, want vrijwillige deelname kost € 175 en wordt niet vergoed door de zorgverzekering.

 

DNA

NIPT betekent 'Niet-Invasieve Prenatale Test' en is een onderzoek dat bestaat uit het afnemen van een paar buisjes bloed. Hierin zit erfelijk materiaal (DNA) van de placenta dat bijna altijd hetzelfde is als dat van je kind. Zo kan het laboratorium dus, veilig én zonder het risico op een miskraam, onderzoeken of jouw baby het down-, edwards- of patausyndroom heeft. Wel goed om te weten: je kunt de test pas laten doen vanaf elf weken zwangerschap. 

 

Nevenbevindingen

Het laboratorium kan terwijl ze de NIPT uitvoeren ook zien of je kind andere (zeldzame) chromosoomafwijkingen heeft: die worden nevenbevindingen genoemd. Je mag zelf beslissen of je deze wilt weten en kunt dan ook kiezen uit twee mogelijkheden:

  1. Je wilt je kind alleen laten screenen op down-, edwards- en patausyndroom. Het laboratorium weet dan ook niet of er nevenbevindingen zijn.
  2. Je wilt je kind laten screenen op down-, edwards- en patausyndroom én je wil weten of het laboratorium nevenbevindingen heeft gevonden.

 

Lees ook
Extreme zwangerschapsmisselijkheid: ‘Zelfs een slokje water kwam er meteen weer uit’ >

 

Uitslagen

Na tien dagen krijg je de uitslag van je gynaecoloog of verloskundige. Als je ervoor hebt gekozen ook nevenbevindingen te willen horen en het laboratorium heeft deze gevonden, dan word je meestal gebeld door het Centrum voor Prenatale Diagnostiek of een polikliniek klinische genetica van een universitair ziekenhuis. De uitslagen die je kunt krijgen zijn: 

 

‘U bent waarschijnlijk niet zwanger van een kind met down-, edwards- of patausyndroom.’

Deze uitslag klopt bijna altijd: minder dan één op de duizend zwangere vrouwen blijkt achteraf toch zwanger van een kind met down-, edwards- of patausyndroom. Bij deze uitslag krijg je geen vervolgonderzoek.

 

‘U bent mogelijk zwanger van een kind met down-, edwards- of patausyndroom.’

  • Bij 75 van de 100 vrouwen die de uitslag krijgen dat ze mogelijk zwanger zijn van een kind met downsyndroom, klopt dat inderdaad; 25 vrouwen zijn dus niet zwanger van een kind met downsyndroom.
  • Bij 24 van de 100 vrouwen die de uitslag krijgen dat ze mogelijk zwanger zijn van een kind met edwardssyndroom, klopt dit inderdaad; 76 vrouwen zijn dus niet zwanger van een kind met edwardssyndroom.
  • Bij 23 van de 100 vrouwen die de uitslag krijgen dat ze mogelijk zwanger zijn van een kind met patausyndroom, klopt dit inderdaad; 77 vrouwen zijn dus niet zwanger van een kind met patausyndroom.

Als je echt zekerheid wilt hebben, kun je alsnog een vlokkentest of vruchtwateronderzoek laten doen.

 

‘Er is een nevenbevinding gevonden.’

Je krijgt dan uitleg over wat precies er is gevonden en wat dit mogelijk voor jou en/of voor je kind betekent. Je krijgt hiervoor een uitnodiging voor een gesprek op een polikliniek klinische genetica van een universitair ziekenhuis, waarin je meer informatie over de nevenbevinding krijgt en wat de mogelijkheden zijn.

 

‘Er is geen nevenbevinding gevonden.’

Als er in de uitslag niets staat over nevenbevindingen, dan betekent dit dat er ook geen nevenbevindingen zijn gevonden.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
longontsteking-kinderen-symptomen-behandeling

In Nederland krijgen elk jaar gemiddeld 25.000 kinderen een longontsteking. Vaak is die na een week of twee wel genezen, maar het kan ook maanden duren voordat een kind weer de oude is.

'Op tijd behandelen voorkomt erger', zegt Michael Rutgers, directeur van het Longfonds. In onderstaande antwoorden lees je hoe.

 

Wat is een longontsteking? 

Longontsteking is een ontsteking van de longen door een virus of bacterie en komt bij kinderen redelijk vaak voor. De kans om het te krijgen is het grootst bij baby's jonger dan één jaar, omdat hun afweer nog in ontwikkeling is. Zowel één als beide longen kunnen ontstoken zijn: wanneer beide longen ontstoken zijn, spreek je van een dubbele longontsteking.

 

Wat is de oorzaak? 

Meestal een virus of bacterie. Een gewone griep of verkoudheid, bijvoorbeeld. Tegenwoordig worden kinderen op het consultatiebureau ingeënt voor de pneumokokken bacterie. Hierdoor is de kans op een longontsteking door deze bacterie veel kleiner geworden. Wel heeft je kind meer kans op een longontsteking als hij een afweerstoornis, cystic fibrosis, PCD, een ontwikkelingsachterstand of last van spierzwakte heeft.

Oh, en dat je ziek kunt worden van kou is trouwens een fabel: virussen en bacteriën zijn altijd actief, of het nu warm of koud is, maar in de wintermaanden zitten we veel meer binnen (met ramen gesloten) en dichter op elkaar. De kans dat virussen aan elkaar worden overdragen, is daardoor groter.

 

Lees ook
VIDEO: dit is het verschil tussen griep en verkoudheid >

 

Wat zijn de symptomen? 

Eigenlijk krijgen kinderen vergelijkbare klachten als bij griep, maar dan een tikkie heftiger. Een paar voorbeelden: benauwd, kortademig, ophoesten van slijm (soms met wat bloed), moe, rillen en koorts.

 

Hoe behandel je een longontsteking?

Vermoed je dat je kind een longontsteking heeft, neem dan contact op met de huisarts. In de meeste gevallen schrijft hij of zij dan een antibioticakuur voor. Althans, als de oorzaak een bacteriële infectie is. Aan een virale infectie kan de huisarts weinig doen en dan is het een kwestie van uitzieken. Bij koorts of pijn mag je doorgaans gerust een pijnstiller geven.

Zijn de klachten na drie dagen antibiotica nog niet minder of wordt je kind steeds zieker? Bel dan de huisarts nog een keer. Bij een ernstige longontsteking wordt een kind opgenomen in het ziekenhuis. Daar krijgt-ie een hogere dosis antibiotica toegediend via pillen of een infuus.

 

Wat kun je zelf doen?

De kuur afmaken, je kind goed laten uitrusten én veel laten drinken: voor baby's tot zes maanden geldt ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht per dag, borstvoeding kan op verzoek. Baby's van zes maanden en ouder hebben per dag ongeveer 100 ml nodig per kilo lichaamsgewicht. Kinderen vanaf één jaar zes tot zeven bekertjes per dag van ongeveer 75 ml. Gaat drinken moeizaam? Probeer eens thee zonder suiker, diksap of dunne pap - dan krijgen ze toch het nodige vocht binnen.

 

Bron: Longfonds

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >