12 dingen kind twee
Beeld: Pexels

Mariëtte’s zoon werd twee jaar. En ineens kon ze zich heel veel dingen niet meer voorstellen.

Casper werd twee jaar. Twéé. En dus zat ik wat te mijmeren over zijn babytijd, om tot de conclusie te komen dat ik wellicht destijds wat hysterisch was. Ik kan me nu in elk geval niet meer voorstellen dat ik huilend in zijn oor fluisterde dat ik hem nooit-maar-dan-ook-nooit alleen zou laten (echt, ik deed dat) en dat ik uren met mijn pink in zijn mondje zat, terwijl zelfs de kraamverzorgster zei dat het zo’n vaart niet zou lopen met de gevreesde tepel-speen-verwarring. Er verandert kortom nogal wat in twee jaar tijd. En dan lijken deze dingen ineens afkomstig uit een ander leven.

 1. Dat je je echt zorgen maakte over vijftien gram aankomen, of niet aankomen, of afvallen.
   
 2. Dat je je eigenlijk overal zorgen om maakte. Maar dan ook echt overal. Een kaal plekje op z’n hoofd, een wit puntje op zijn bil, een scheef nageltje. Alles.
   
 3. Dat je al die dingen dan ging googlen en je altijd verstrikt raakte in verhalen over ernstige zieke kinderen, waarna je geloofde dat jouw kind dan ook ernstig ziek zou worden en je alvast moest huilen om iets wat niet per definitie aan de orde was.
   
 4. Dat je je man iets pijnlijks wilde aandoen omdat hij dat niet begreep.
   
 5. En ook omdat hij met de baby in zijn armen en zonder de leuning vast te houden naar beneden was gelopen.
   
 6. Dat je zo wanhopig werd van krampjesgehuil dat je ergens om 3.21 uur ’s nachts maar gewoon mee ging doen. Wat uiteraard niks oploste. Net als die 61 tips die je op internet had gelezen.
   
 7. Dat je je al finger-feedend, clusterkolvend en pijnverbijtend een weg door het begin van de borstvoeding baande.
   
 8. Dat je echt aan dat pasgeboren minibaby'tje beloofde - mogelijk deed je dit zelfs snikkend. Ik althans wel - dat je nooit maar dan ook nooit boos op hem zou worden. (Waarop mijn moeder nog zei: ‘Wacht maar tot-ie twee is.’ Ze kreeg gelijk.)
   
 9. Dat je je druk maakte om allerlei schema’s op het gebied van eten en slapen, terwijl je later pas leerde dat kinderen en schema’s gewoon niet lekker samengaan.
   
 10. Dat heel kleine rompers kopen bij de Hema een vorm van ultiem geluk was. Plus het uitje van de dag.
   
 11. Dat je echt dacht dat je baby dood was als hij sliep. En dat je dat dan ging checken, hij toch niet dood bleek te zijn en je opgescheept zat met alle gevolgen van dien.
   
 12. Dat je je had voorgenomen dat jouw kind dus niet zo'n enorme hoeveelheid speelgoed zou krijgen dat het zou lijken alsof Bart Smit midden in je woonkamer was ontploft. Tot de tweede verjaardag eraan kwam en je tot de toch wel zorgelijke conclusie moest komen dat je nu al niet meer weet wat je je kind moet geven.

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

9 aanslagen interieur
Beeld: Unsplash

Dacht Kek Mama’s Jorinde met haar best-wel-grote kinderen eindelijk van het wagenpark in de woonkamer af te zijn, slepen zonen van 9 en 11 gameconsoles en smoezelige tennissokken naar binnen. Dág verantwoord interieur. Daarom: 9 onvermijdelijke kinderaanslagen op de inrichting, waar je stiekem reuze van geniet.

 1. Ze wilden een puppy, dus het leek zo’n leuk compromis, dat hippe, witte designaquarium. Tot ik ontdekte dat de lamp ook ’s avonds aan moet blijven (voordat Giny de Gup en Gerard Garnaal inclusief warmwaterbeplanting het loodje leggen). En mijn zo zorgvuldig warm verlichte woonkamer opeens gehuld is in oogverblindende TL.
   
 2. Die pup kwam er natuurlijk toch. En weegt nu bijna dertig kilo. Waardoor naast de lichtgrijze bank (met vette kindervingervlekken én pootafdrukken) nu een onooglijke hondenmand staat, die de komende vijftien jaar als dreigende bron van vlooien de feng shui blokkeert.
   
 3. Die vingervlekken beperken zich gelukkig slechts tot de meubels, ramen, en muren in het trappenhuis (want waarom zou je de leuning vastpakken als je na het kuilen graven eigenlijk veel beter tegen de muur kunt steunen?). Naast de schoonmaakmiddelen prijkt dus een reusachtige pot witte latex. Ach, ik was toch altijd meer een klusser dan een poetser.
   
 4. Dat fel begeerde winterdorpje in pvc-sneeuw klonk nog best gezellig. Toen het kerst was. Tot het reuzenradje tegen dennendecor niet alleen knipperende lichtjes bleek te bevatten, maar óók nog een muziekje. Dat na een maand fulltime spelen op twee AAA’tjes nog steeds niet stuk is. En nee, het kan nog niet naar zolder. “Het is een wínterlandschap, mam. Geen kerstversiering. Zie jij de zon al schijnen?”
   
 5. DE LEGO IN PRIMAIRE KLEUREN. Want ja, daar spelen ze dus ook nog mee als ze elf zijn.
   
 6. O, en de gameconsole kan natuurlijk prima achter gesloten deurtjes in het tv-dressoir. Maar ja, daar werken de arena’s van Skylanders, Lego en Disney niet. Daar gaat dus de zorgvuldig gestileerde vazencollectie. De kinderen vinden hem juist stukken decoratiever nu, met Captain America, Batman en Luke Skywalker er al zwaardvechtend tussen.
   
 7. En wat doen die gedragen tennissokken in de magnolia?! Die horen op z’n minst in de immer aanwezige prop vuile was op de trap naar boven.
   
 8. Oké, de galerij met ingelijste kindertekeningen is een pronkstuk, werkelijk waar. Mijn felbegeerde kunstreproductie moest er wel voor wijken, maar hé: dit zijn tenminste originelen.
   
 9. Maar het aller-, allermooiste pronkstuk dat in een kinderloos leven niet eens de voortuin had gehaald, staat onder een stolp op mijn nachtkastje. Een glanzend porseleinen paard met strass-steentjes, dat ze speciaal voor mij kochten van hun eigen zakgeld. Omdat ze zeker wisten hóe prachtig ik het zou vinden.

Ze hadden helemaal gelijk.

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

slimme trucs ouders

Kinderen zijn er een ster in: papa en mama om de tuin leiden. Dat ouders er zelf ook wat van kunnen, bewijzen deze hilarische foto's van Buzzfeed

Wie is er aan het winnen, jongens?

 
 

Zo blijft de kleine wel even zoet

 

#dadinvention

Een bericht gedeeld door Kelly (@_kellyarthur) op

 

 

 

 

Papa is liever lui dan moe

 
 
 
 

Nooit meer twijfelen: wie is wie?


 

Je dacht toch niet dat mama alles ging schoonmaken?

 

Get cleaning girl 😂💖 #babymop #babymops #bestinvention #babygirl

Een bericht gedeeld door Sam Ginnifer (@samginnifer) op

 

Zo komt de aap wel uit de mouw


 

Nooit meer zeuren om een ijsje

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >