Beeld: Getty
Beeld: Getty

Het is zomervakantie en het regent. Dat vinden de zonen (9 en 12) van Jorinde helemaal niet erg, want niks is zo lucratief als een moeder die zich net zo verveelt als jij, tijdens al die vrije dagen.

 1. Omdat ontbijten met borrelnoten en ice tea terwijl je moeder tot diep in de ochtend uitslaapt, namelijk gewoon net zoiets is als een kop thee en een cracker met pindakaas, en ze het daar achteraf nog mee eens is ook.
   
 2. Regels en tijd even amper lijken te bestaan, en ze je dus lekker de hele dag laat stinken in je onesie – doet ze zelf tenslotte ook. (Wat overigens wel de nodige discussies oplevert over wíe nu brood en ijsjes moet kopen – en, voorruit, een pot snoeptomaten.)
   
 3. Én je de hele dag in diezelfde onesie onbeperkt mag Netflixen en Snapchatten, zelfs al vallen de mussen plotseling toch van het dak en staat er een zwembad in de tuin.
   
 4. Het tijdelijk ook hartstikke normaal is wanneer je 9 en 12 bent om pas vanaf 17.00 uur afspraken te maken met je vrienden, dan meteen maar besluit te blijven slapen, en je – nog altijd ongedouchte - moeder opeens een ongestoorde avond me time heeft en dat dus helemaal príma vindt.
   
 5. Alle anti-verveeltips in het niet vallen, wanneer je uit pure ellende per ongeluk op een doos oude Donald Ducks stuit, die opgerold op de bank met een glas frisdrank (want: amper regels, remember?) toch echt weer helemaal nieuw lijken.
   
 6. Net als de doos Lego uit de eighties op zolder trouwens, die met alleen maar basic blokjes en raampjes gewoon net zo cool blijkt als de ziljoen hightech Star Wars-bouwwerken op je eigen kamer.
   
 7. O, en omdat een cake bakken dan opeens zo leuk is. En iedereen daarna opeens wél zin heeft om spelletjes als Monopoly en Wie Is Het te spelen, terwijl het hele huis zich vult met de geur van nóg meer suiker.
   
 8. En de hond zich languit op de bank aanpast aan jullie vakantieritme, waardoor je wel matrassen van boven naar de woonkamer móet slepen voor een thuisbioscoop met popcorn en cola.
   
 9. Waar je dan ook nog met je broer mag blijven kamperen, omdat iedereen te lui is om de hele boel weer op te ruimen.
   
 10. Net als de smeulende resten van alle proefjes die je in het afgelopen schooljaar leerde trouwens, en die je nooit mocht uitvoeren (want: olie met kleurstof met maizena met cola – hállo!) maar nu wel. Waardoor er al dagen een stinkende petfles in de keuken staat die door moet gaan voor de lavalamp van YouTuber Dylan Haegens. (En dan zwijgen we maar even over de gecremeerde naaktslak in de vuurkorf. “Hij was toch al dood, mam!”)
   
 11. Waarna je moeder uit pure shock maar een pretpark boekt voor de volgende dag. Want je vervelen op vakantie is heerlijk, maar kent zo zijn (ethische) grenzen.

11 dingen ouders begrijpen

Nooit meer rustig kunnen zitten, kauwgom in het haar van je kind of snotresten verstopt in huis: er zijn een hoop dingen die je alleen begrijpt als je kinderen hebt. Zoals die in dit lijstje.

Dat je hier het liefst de schaar in zou zetten


Dat dit iets heel gewoons is


En dat ze elkaar ermee slaan, ook


Dat je nu flink in de problemen zit


En dit een goede nachtrust is


Schijnt best gezond te zijn, dat staan


Lees ook
9x het bewijs dat alle kinderen een klein duiveltje in zich hebben >


Je vrije dag


Dat ze zich, ondanks al dat dure speelgoed, vermaken met een lege doos


'Ik zeg het niet nog een keer'


Het had erger kunnen zijn...


Oke, tijd voor een grondige schoonmaak


Bron: Buzzfeed


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

meningokokkenziekte
Beeld: Unsplash

Het is de nachtmerrie van iedere ouder: dat je kind getroffen wordt door meningokokkenziekte. Zo herken je deze gevaarlijke infectieziekte.

Praktisch iedere ouder weet van het bestaan van meningokokkenziekte, maar lang niet iedereen herkent de symptomen, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van farmaceut GSK. En dat is een slechte zaak, want meningokokkenziekte kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De cijfers zijn schokkend: de ziekte kan binnen 24 tot 48 uur dodelijk zijn. En helaas is de infectie niet altijd goed te behandelen in het ziekenhuis.

 

De symptomen herkennen

Wat cijfers uit het onderzoek op een rijtje: 71% van de ondervraagden weet (ongeveer) wat meningokokkenziekte is en hiervan weet het merendeel ook dat dit een ernstige infectieziekte is die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. De symptomen die door ouders herkend worden, zijn ‘plotselinge hoge koorts’ (64%) en ‘typische huiduitslag op het lichaam (met kleine rode vlekjes)’ (41%).

 

Lees ook:
KIND: Bezorgde moeder Doortje: 'Als mijn zoon bleek ziet, begint mijn hart te bonzen' >

 

Ook hierop letten

Maar er zijn nog meer kenmerken van deze infectieziekte die minder bekend zijn. Van andere symptomen zoals zware hoofdpijn, overgeven, overgevoeligheid voor licht of geluid, of bij baby’s een uitpuilende fontanel, is minder dan een derde van de ouders op de hoogte. Let ook op sufheid, een stijve nek (vooral als je het hoofdje naar voren buigt) of ‘luierpijn’ bij baby’s: een kind begint dan te huilen als je bij het verschonen de benen optilt.

 

#AllMeningitisMatters

In april was het Wereld Meningitis Dag met het thema #AllMeningitisMatters. Hersenvliesontsteking of meningitis is een ontsteking van de hersenvliezen. De ontsteking kan worden veroorzaakt door infectie met virussen, bacteriën of andere micro-organismen. Meningitis treft wereldwijd meer dan 2,8 miljoen mensen per jaar. In Nederland komt de ziekte gelukkig weinig voor.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >