Schokkend: dit is wat er echt gebeurt als je je seksspeeltje niet (goed) schoonmaakt!

30.05.2023 13:46

Heb je jezelf wel eens afgevraagd hoe vaak jij je seksspeeltje schoonmaakt en hoe je dit doet? Vaak wordt-ie na het gebruik gewoon in of op het nachtkastje geslingerd zonder fatsoenlijk te reinigen. En dan kom je er bij je volgende (solo)sessie achter dat je je bestie nog even mag wassen. Best goor, toch?

Daarom leek het ons praktisch om even voor je op een rijtje te zetten, hoe je nu het beste je sekstoys kunt reinigen, onderhouden en wat er gebeurt als je dit niet (op tijd) doet.

Dit is waarom je je seksspeeltje echt goed moet én wil schoonmaken

Je kan het best direct je vibrator, dildo of ander grote-mensen-speelgoed schoon kan maken. Als je dit vergeet – in je orgasmische roes – of bewust niet doet, kan het materiaal van je speeltje beschadigen. En erger. Wat dacht je van schimmel in of op je toy? Brr, daar moet je toch niet aan denken. Dus, hup, schoonmaken die hap. Wij leggen je uit hoe.

Seksspeeltje reinigen, de ultieme gids!

Zorg altijd bij het allereerste gebruik dat je even de instructies van jouw seksspeeltje bekijkt. Het kan zijn dat daar al aangegeven wordt dat je speeltje specifieke reinigingsinstructies heeft. Heeft je speeltje batterijen? Verwijder die dan sowieso eerst voordat je aan je schoonmaakroutine start.

1. Met water en milde zeep

De makkelijkste manier is natuurlijk gewoon even spoelen met warm water en een beetje milde zeep. Gebruik je zeep, zorg dan dat je dit goed afspoelt na het schoonmaken. Je wilt liever niet dat er iets achterblijft, aangezien dat niet fijn is om op je tere huidje down under te krijgen. Zitten er lastige hoekjes en gleufjes waar je niet makkelijk tussen komt, dan kan een wattenstaafje een goed hulpje zijn.

Voor speeltjes die op accu of batterijen werken, moet je even oppassen dat je het ‘niet waterdichte’ gedeelte niet onderdompelt onder kraan.

2. In de vaatwasser

Gezellig tussen de kopjes en borden, je dildo een rondje laten meedraaien in je vaatwasser! Je zou dit niet meteen bedenken waarschijnlijk, maar het kan wel. Wil je zeker zijn dat alle bacteriën gedood worden, draai dan een heet programma van 65 graden of hoger. En ook handig om te weten, doe er geen vaatwastablet bij, want de chemische ingrediënten kunnen het materiaal van je speeltje aantasten.

Deze reiniging is niet geschikt voor elektrische seksspeeltjes, zoals vibrators. Alle toys die een accu hebben of batterijen gebruiken, mogen niet in de vaatwasser.

3. Met een speciale toycleaner

Handig dat het er is: een speciaal reinigingsmiddel om je speeltje schoon te maken. Het is vaak een spray, zonder alcohol, met een speciaal antibacterieel ingrediënt dat ervoor zorgt dat nare geurtjes, schimmels en bacteriën geen kans maken. Het werkt heel simpel, met een paar spraytjes toycleaner op je speeltje wrijf je met een doekje de cleaner uit. Even een minuutje in laten werken en daarna goed onder de kraan afspoelen. Als laatste stap even drogen met een doek en je kunt er weer tegenaan!

Deze reiniging is geschikt voor alle soorten speeltjes.

4. Uitkoken

Wil je er zeker van zijn dat alle bacteriën dood zijn? Dan is het uitkoken van je seksspeeltje een goed manier van schoonmaken. Dit kun je eenvoudig doen door je speeltje in een pannetje met kokend water te leggen en dit dan nog drie tot vijf minuten te laten koken. Wil je een glazen toy schoonmaken in kokend water? Doe dit dan maximaal één minuut, om er voor te zorgen dat het item niet kapot gaat. Niet elk glazen speeltje is namelijk geschikt voor te hoge temperaturen.

Deze reiniging is niet bedoelt voor seksspeeltjes die niet waterproof zijn. Ook poreuze speeltjes die gemaakt zijn van rubber, jelly of cyberskin kun je beter niet uitkoken.

5. Met een antibacterieel doekje

Als laatste optie, kun je ook met een antibacterieel doekje aan de slag om snel en effectief je seksspeeltje schoon te maken. Veeg met het doekje je toy schoon, langs alle hoe kjes en plooien. Spoel onder warm water het speeltje af en maak ‘m goed droog met een droge doek of stuk keukenrol.

Deze reiniging is geschikt voor alle soorten speeltjes.

Lees ook: 12x deze knappe seksspeeltjes zijn een lust voor het oog (en voor jezelf)

Zo kun je het beste je seksspeeltje opbergen

Je schoonmaakroutine voor je speeltje(s) is nu on point. En zolang je ‘m in de tussentijd niet nodig hebt, kun je het speeltje ook met alle liefde netjes opbergen. Want als-ie net schoon is, wil je natuurlijk niet dat het speeltje vervolgens weer in je nachtkastje belandt tussen stof, haar, bacteriën en andere viezigheid. Dan zijn al je schoonmaakkunsten voor niks geweest. Berg ‘m na het schoonmaken dus op in een speciale doos of stoffen zakje. Liefst alle toys apart. Je wilt namelijk niet dat je plastic speeltje gaat smelten, doordat ze gezellig met z’n allen bij elkaar liggen.

Extra leuk: bij besteding vanaf 60 euro bij EasyToys krijg je met code KEKMAMA2022 10 euro korting. Geldig op het gehele assortiment.

Bron: EasyToys

In samenwerking met Kek Mama