Zo herken je een winterdepressie bij je kind

25.12.2023 09:00
Zo herken je een winterdepressie bij je kind

Je hebt vast weleens van een winterdepressie gehoord, maar wist je dat kinderen hier ook last van kunnen krijgen? Wij leggen je uit hoe je dit herkent en wat je eraan kunt doen.

Wat is een winterdepressie?

Het is belangrijk voor een mens om voldoende blootgesteld te worden aan daglicht. In de winter is dat lastiger, omdat het nou eenmaal donkere dagen zijn waarop de zon ook later opkomt en eerder ondergaat. Het gevolg kan zijn dat je je wat somberder voelt. Als er echt sprake is van depressieve klachten, spreken we over een winterdepressie. Volwassenen kunnen hier last van krijgen, maar kinderen ook.

Melatonine

Het stofje melatonine speelt een grote rol bij winterdepressies. Dit is het stofje dat zorgt voor het aanmaken van slaap. Als er te weinig licht is, blijft het lichaam dit stofje produceren. Daardoor voel je je overdag vermoeid en slaperig.

Symptomen van een winterdepressie

Een winterdepressie bij je kind herken je aan de volgende symptomen:

  • Vaak vermoeid zijn en veel willen slapen
  • Extra veel willen eten en aankomen in gewicht
  • Erg somber zijn
  • Geen zin hebben om mensen te zien
  • Geen zin hebben om dingen te doen

Vicieuze cirkel

Marleen Derks, psycholoog en oprichter van de Piekerpoli, vertelt aan Nu.nl: “Je kind kan zich willen terugtrekken van zijn sociale activiteiten, en minder of juist meer willen eten. Een verstoord slaapritme behoort ook tot de kenmerken.” Dat je kind minder zin heeft om de deur uit te gaan, zorgt nou net voor die vicieuze cirkel: “Want sporten en bewegen is juist zo belangrijk voor het aanmaken van geluksstofjes in het lichaam, waardoor kinderen zich beter gaan voelen en beter over zichzelf gaan denken.”

Wat kun je doen aan een winterdepressie?

“Zorg ervoor dat je kind zo veel mogelijk buiten in het zonlicht komt, het liefst ’s ochtends vroeg. Neem je kind mee om te sporten, of laat hem sporten met andere kinderen. Dat zorgt tevens voor een gevoel van verbinding, wat de kans op een depressie ook verkleint”, aldus Derks. Als je kind ieder jaar aan een winterdepressie lijdt, kan het slim zijn om samen naar de huisarts te gaan. Indien nodig kan er professionele hulp worden ingeschakeld en ook lichttherapie is bewezen effectief in geval van een winterdip. Als je kind eenmaal een depressie heeft gehad in zijn jeugd, heeft het een grotere kans op depressies op latere leeftijd. Daarom is het altijd goed om je kind in de gaten te houden en op tijd aan de bel te trekken.

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief