Wat doet aftersun als je verbrand bent?

27.06.2024 10:32
kind-verbrand-door-zon

We hebben het allemaal weleens gehad. Je bent lekker een dagje naar het strand geweest of zat iets langer op dat terrasje dan je gepland had en je huid is rood en je voelt het gloeien van de warmte. Je bent verbrand. Of nog erger, je kind is na een dagje strand verbrand.

Buiten dat verbranding niet fijn voelt, is het ook nog een slecht voor je huid. We pakken dan al snel de aftersun erbij. Maar wat doet aftersun eigenlijk voor de huid?

Schade aan je huid

Ben je verbrand, dan is de schade aan je huid onomkeerbaar. Aftersun gaat deze schade dus nooit helemaal kunnen herstellen. Het zijn juist jouw huidcellen zelf die de schade moeten gaan herstellen. Maakt dat aftersun dan gelijk nutteloos? Zeker niet. Aftersun op smeren nadat je verbrand bent, of zelfs als je niet verbrand bent maar je huid extra wil hydrateren, heeft zeker zijn voordelen, zegt Jetske Ultee in een interview met magazine Goed gevoel. ”Als je in de zon bent geweest, is hydrateren heel belangrijk. Door te smeren ga je uitdroging van de huid tegen en help je de barrièrefunctie van de huid weer te herstellen. Hoe sneller je je huid tot rust brengt, hoe beter.”

Voordelen aftersun:

Het belangrijkste bestanddeel in aftersun is aloë vera. Een kalmerend stofje die vaker in crèmes terug te vinden is. Deze stof voelt kalmerend aan op de huid en helpt de vochtbalans te herstellen, net als de stofjes hyaluronzuur en glycine, die ook hydraterend werken en ook vaak in aftersuns terug te vinden zijn. Hoewel deze stofjes de verbranding niet kunnen herstellen heeft deze hydratatie wel een ander groot voordeel, het zorgt er namelijk voor dat je huid minder snel zal vervellen.

Kun je in plaats van aftersun ook bodylotion gebruiken?

Beide kunnen je huid hydrateren. Let er wel op dat een bodylotion vaak wat vetter is en je huid daardoor haar warmte minder goed kwijt kan. Juist doordat het wat vetter is kan het ook zijn dat een bodylotion minder verfrissend aanvoelt. Dit zorgt ervoor dat aftersun na verbranding dus een aanrader is.

Wanneer kun je aftersun het beste opsmeren?

Zorg dat je afgekoeld bent. Als je zweet zal de aftersun minder goed intrekken. Breng daarna elke paar uur een laagje aan. Herhaal dit bij voorkeur tot de verbranding volledig weg is.

Bescherm jezelf goed tegen de zon

Het belangrijkste doel van aftersun is dus het herstellen van de vochtbalans door te hydrateren, en niet het terugdraaien van de verbranding. Het allerbelangrijkste met het zonnige weer is dus om meerdere keren per dag jezelf en je kind goed in te smeren met zonnebrandcréme, zodat jullie ongestoord van de zon kunnen genieten, en aftersun alleen nog gebruikt hoeft te worden als extra verkoeling en verzorging.

Bron: AD

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.