In samenwerking met Kek Mama

Net als foliumzuur is omega-3 een échte aanrader tijdens de zwangerschap

04.03.2024 12:28

Je wist waarschijnlijk al dat de eerste 1000 dagen van je kind, van preconceptie tot twee jaar, erg belangrijk zijn voor een levenslange gezondheid. Investeren in goede voeding vanaf het prille begin, ondersteunt een stevige basis voor een gezond leven.

Professor Roseboom, die al jaren onderzoek doet naar de invloed van omgevingsfactoren op de groei en gezondheid van mensen, heeft dat wetenschappelijk onderbouwd in haar boek ‘De eerste 1000 dagen’. Wat ze benadrukt? Ondervoeding begint al in de baarmoeder, dus gezonde voeding is cruciaal, zelfs vóór de zwangerschap.

Omega-3 vetzuur

En ja, die negen maanden zwangerschap draaien niet alleen om vitamine D, calcium en foliumzuur. Nee hoor, omega-3 verdient ook een plekje in de spotlights. Vooral DHA, een omega-3 vetzuur, speelt een rol in de groei van de hersenen en ogen van jouw kleintje. En, weet je wat zo bijzonder is? Die DHA-voorraad komt rechtstreeks van jou! 

Van DHA is bewezen dat het bijdraagt tot de normale ontwikkeling van de ogen en hersenen van de ongeboren baby en van zuigelingen die borstvoeding krijgen wanneer het door de (aanstaande) moeders wordt ingenomen*. Pluspunt: onderzoek toont aan dat omega-3 ook bijdraagt aan een voldragen zwangerschap. 

Advies

Ben je in verwachting? Het advies is 250-450 milligram DHA per dag*. Maar hey, iedere vrouw is anders en eet anders. Denk je aan een omega-3 supplement? Slim, maar hoeveel jij nodig hebt, is persoonlijk. Via de DHA-zelftest van MINAMI krijg je een gepersonaliseerd doseringsadvies.

Zelftest

Een DHA-zelftest doen? Piece of cake: maak je vinger schoon, prik, breng een druppel bloed op het testkaartje en stuur het op. Binnen twee weken krijg je een uitslag met persoonlijk advies. Er is ook een DHA-zelftest voor moedermelk, want de voordelen omega-3 kunnen na de geboorte doorgegeven worden via moedermelk*.

* Een extra inname van minstens 200 mg DHA door de moeder, bovenop de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 250 mg EPA+DHA, draagt bij tot de normale ontwikkeling van de ogen en de hersenen van de foetus of de zuigeling die borstvoeding krijgt (officiële gezondheidsclaim EFSA).

Dit artikel is geschreven in samenwerking met MINAMI®.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.