Meisjes worden steeds jonger ongesteld, blijkt uit onderzoek

03.06.2024 11:42
menstruatie Beeld: Getty Images

Meisjes worden steeds jonger ongesteld, blijkt uit onderzoek Maar wat betekent dit voor de gezondheid?

De studie toont niet alleen aan dat meisjes steeds eerder hun eerste menstruatie krijgen, maar ook dat hun menstruatiecycli langer onregelmatig blijven. Deze onregelmatigheid kan weer tot gezondheidsrisico’s leiden op latere leeftijd. Experts maken zich zorgen en wijzen op de noodzaak van vroege voorlichting en interventie.

Zes maanden eerder ongesteld

Onderzoek uitgevoerd door de Apple Women’s Health Study verzamelde gegevens van maar liefst 71.341 deelnemers. Deze vrouwen deelden hun menstruatiecyclus via hun iPhone of Apple Watch. De resultaten? De gemiddelde leeftijd van de eerste menstruatie daalde van 12,5 jaar (voor vrouwen geboren tussen 1950 en 1969) naar 11,9 jaar (voor vrouwen geboren tussen 2000 en 2005). Hoewel het verschil klein lijkt, is het toch aanzienlijk.

Wat ook opviel, is dat slechts 56 procent van de meisjes tegenwoordig binnen twee jaar na hun eerste menstruatie een regelmatige cyclus ontwikkelt, vergeleken met 76 procent vroeger. Daarnaast is het aantal meisjes dat ‘vroeg’ (voor 11 jaar) of ‘zeer vroeg’ (voor 9 jaar) ongesteld wordt, verdubbeld. Dit roept bezorgdheid op over de mogelijke gezondheidsrisico’s, vooral voor meisjes van kleur, waar de veranderingen nog duidelijker zichtbaar zijn.

Gezondheidsrisico’s op lange termijn

Waarom is dit zo belangrijk? De onderzoekers wijzen erop dat een vroege menstruatie en langdurige onregelmatige cycli kunnen leiden tot gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde soorten kanker, waaronder borstkanker. “We vonden dat kinderen een langere tijd tot regelmaat ervaren”, zegt Zifan Wang, de hoofdauteur van de studie tegen The Washington Post.

Lees ook: Menstruatietaboe: Bijna de helft van de vrouwen vindt zichzelf ‘vies’, volgens onderzoek

“Dit is ook zeer zorgwekkend omdat onregelmatige cycli een belangrijke indicator zijn van nadelige gezondheidsklachten later in het leven. Het alarmeert ons. We moeten meer vroege counseling en interventie doen bij onregelmatige cycli onder kinderen en adolescenten.”

Waarom eerder ongesteld?

Maar waarom beginnen meisjes steeds vroeger met menstrueren? De onderzoekers noemen verschillende factoren, zoals een hogere body mass index (BMI) en stress. Lauren Houghton, een epidemioloog aan de Columbia University, stelt: “Het is zeer waarschijnlijk dat BMI en stress samenwerken om de leeftijd van de eerste menstruatie te verlagen en de regelmaat van de cyclus te verlengen.” Ze wijst ook op omgevingsfactoren zoals blootstelling aan hormoonverstorende chemicaliën en psychosociale factoren die vaak een rol spelen bij mensen van kleur.

Beperkingen

Het is wel belangrijk om te vermelden dat deze studie beperkingen heeft. Omdat de gegevens zelfgerapporteerd zijn, bestaat er een risico op bias. Bovendien is de studie niet gebaseerd op een willekeurige steekproef; deelnemers moesten een iPhone of Apple Watch hebben, wat betekent dat ze waarschijnlijk van een hogere sociaaleconomische status zijn. Toch biedt de studie waardevolle inzichten die niet genegeerd mogen worden.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.