Dit is waarom kinderen nooit meer dan één slush puppy per keer mogen drinken

09.04.2024 16:02
Slush puppy

Dat je kind van een slush puppy meer kan oplopen dan een brain freeze, dat wist je misschien nog niet. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, daarom vertellen wij je er alles over.

De boosdoener: glycerol

Slush puppies bestaan toch alleen uit ijs en wat siroop? Think again, het drankje bevat ook de stof glycerol. Deze stof zorgt ervoor dat het ijs in slush puppies er korrelig uitziet en dat de boel nét niet bevriest. Allemaal leuk en aardig, maar glycerol kan voor een hoop narigheid zorgen. In Schotland zijn er zelfs twee kinderen in het ziekenhuis opgenomen na een glycerolvergiftiging.

Adviezen aan ouders

In het Verenigd Koninkrijk wordt er dan ook flink aan de alarmbellen getrokken. De Food Standards Agency (FSA), dat is de organisatie die in de UK verantwoordelijk is voor de volksgezondheid, komt met een aantal adviezen richting ouders. Eén van die adviezen luidt: geen glycerol -en dus slush puppies- voor kinderen onder de vier jaar. Daarnaast mogen verkopers geen gratis navullingen aanbieden aan kinderen onder de tien jaar.

Symptomen van glycerolvergiftiging

Van glycerol kun je je flink ziek voelen. Zo kun je bijvoorbeeld misselijk worden, hoofdpijn krijgen, gaan trillen, zweten en verward gaan praten. In de ergste gevallen kun je flauwvallen en in shock raken. Maar dit gebeurt natuurlijk niet zomaar bij iedereen. Hoe meer je weegt, hoe minder het effect van glycerol is. Vandaar dat de maatregelen van de FSA zich vooral op kleine kinderen richten.

Houd het bij één

Daarnaast komt een glycerolvergiftiging eerder voor bij overmatige consumptie. ANIOS Kindergeneeskunde Gian Janssen zegt daarom tegen &C: “Het risico op glycerolvergiftiging is vrij klein als je er gewoon voor zorgt dat je kinderen niet meer dan één slush puppy per keer drinken.” En als je kind er toch meer gedronken heeft? “Let dan vooral op symptomen van een te lage suiker. Als je twijfelt, raadpleeg dan altijd een arts, better safe than sorry.”

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >