Typisch Nederlands: Korfbal, en dit zijn de regels

16.03.2024 07:45
Bron: Pexels

Typisch Nederlands, maar eigenlijk niet zo bekend, de sport korfbal. Deze sport wordt in gemengde teams met zowel jongens als meisjes gespeeld. Dit zou weleens de sport kunnen zijn voor jou of je kind.

Je hebt misschien al vaker een korf zien staan in een gymzaal of op een sportveld. Vaak staan die er om kinderen de kans te geven om de bal in de korf te leren gooien, maar korfbal is natuurlijk veel meer dan alleen een bal in een korf gooien. Wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij korfbal en wat zijn de bijbehorende regels? Hier vertellen wij je nu wat meer over.

Wereldkampioen

Bijna elk jaar wordt Nederland wereldkampioen, met België vaak als grootste concurrent. Dat we steeds kampioen worden heeft ook te maken met het feit dat korfbal maar in weinig landen gespeeld wordt.

Wat zijn de regels?

Tot 1992 werd korfbal in drie vakken gespeeld. Een aanvalsvak, een verdedigingsvak en een middenvak. Inmiddels zijn daar twee vakken van overgebleven, het middenvak is weggehaald. Sta je in het aanvalsvak, dan mag je de bal overspelen naar je teamgenoten en proberen te scoren door de bal in de korf te gooien. Lukt dit, dan heb je een punt. Wordt de bal onderschept door de tegenstander, dan zijn zij weer aan de beurt om aan de andere kant aan te vallen.

Jouw verdediger

Je mag niet altijd in de korf gooien. Als ‘jouw verdediger’ met zijn hand voor jou staat, mag je niet in de korf gooien, maar moet je de bal overspelen naar een teamgenoot. Ieder teamlid krijgt aan het begin van het spel een tegenstander toegewezen. Deze persoon volgt jou tijdens het aanvallen, om jouw kans om te scoren te dwarsbomen. Sta je zelf in het verdedigingsvak, dan ben jij natuurlijk degene die dit moet doen. Tijdens de eerste helft van de wedstrijd sta je of in het verdedigingsvak of in het aanvalsvak, en in de tweede helft draaien de rollen om.

Lees ook: Lekker een paar uurtjes bewegen in deze 7 binnenspeeltuinen

Gemengde teams

Een groot voordeel van de sport is dat de teams gemengd zijn. Vaak bestaat een team uit vier meisjes en vier jongens. Als het niet mogelijk is om de hoeveelheid jongens en meisjes gelijk te verdelen, speelt een jongen bijvoorbeeld als meisje door een hesje over zijn shirt heen te dragen. Bij volwassenen teams geldt dit niet en moet er echt een gelijke verdeling zijn. Meisjes (of jongens met hesje) mogen alleen meisjes verdedigen en jongens alleen jongens.

Binnen en buiten

In de kou staan klappertanden als het andere vak de bal heeft, dat is zeker niet nodig. In het winterseizoen worden de wedstrijden en trainingen namelijk gewoon binnen gehouden, en in het zomerseizoen op het zonnige buitenveld. 

Weer eens wat anders

Ben je nog op zoek naar iets anders dan de standaard sporten zoals voetbal en hockey, dan ben je bij korfbal aan het juiste adres. Is dit iets voor jou? Dan is er vast wel een korfbalvereniging bij jou in de buurt te vinden.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.