Moeten kindermenu’s gezonder? Steeds meer horecazaken vinden van wel

07.12.2023 15:12
Moeten kindermenu's gezonder? Steeds meer horecazaken vinden van wel

Op kindermenu’s vind je vaak van alles met de letter P: pizza, patat en pannenkoeken met poedersuiker. Ook kipnuggets en frikandellen horen er thuis. Kan dat niet wat gezonder? Zou wel moeten, vinden steeds meer horecazaken.

Kindermenu’s mogen gezonder

In de gemeenten Nissewaard en Voorne aan Zee zijn ze er al mee begonnen: horecazaken voegen massaal gezonde alternatieven aan hun kindermenu toe. Editie NL sprak met kinderdiëtist Olga Benjamin. Zij juicht het initiatief toe: “Het is goed om te beseffen dat kinderen echt weleens iets ongezonds mogen, maar we zien liever dat ze alles kunnen proeven in plaats van elke keer hetzelfde kindermenu voorgeschoteld te krijgen. Dat maakt gezond kiezen heel moeilijk, zelfs al wil je het.”

Niet alle ouders zijn enthousiast

Toch wordt het initiatief niet door iedereen enthousiast ontvangen, zo blijkt uit de reacties op het nieuwsbericht. “Het is aan ouders om dit te beslissen, niet aan de restaurants. Stop met die bemoeienis”, wordt er geschreven. “Ik heb liever dat mijn kind blij wordt van het eten, dan dat eeuwige ‘dit lust ik niet’, daar wordt het uiteten gaan niet gezelliger op”, schrijft een ander. Ook wordt het initiatief ‘betutteling’ genoemd.

Halve porties

Maar er zijn ook ouders die wel blij zijn: “Mee eens, ik vind het jammer als er alleen maar frikandellen en pannenkoeken op de kaart staan.” Wel wordt er door sommige ouders een kanttekening geplaatst: “Als het maar niet drie keer zo duur wordt.” Ook vraagt een ouder zich af waarom we niet gewoon halve porties van de gerechten op de kaart kunnen bestellen voor onze kinderen: “Die optie zie je zelden.”

Eerder onderzoek

Vorig jaar bleek al uit onderzoek van JOGG (Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst) dat 74% van de (groot)ouders niet tevreden is over het huidig aanbod op het kindermenu. Wat de ouders graag zouden willen? Meer variatie, meer verse ingrediënten, zo min mogelijk zout, geen toegevoegde suikers, minimaal 100 gram groenten en minder frituur. 69% geeft aan de keuze voor een eetgelegenheid te baseren op de gezonde opties op het kindermenu.

Bron: RTL Nieuws

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >