De 7 fases die ieder gezin moet doorstaan tijdens de herfstgriep

23.11.2023 12:34
verschil griep en verkoudheid

Femke is niet zo’n grote zonaanbidder, dus vroeger (voordat ze moeder werd) sprong ze een gat in de lucht als de herfst weer in het land was. Dat is, sinds ze met man en zoon een gezin vormt, nogal…uhm… veranderd. De virussen krioelen net iets te snel hun huis binnen. Snotterdesnotter… Maar wat kan je doen? (nou, best wel wat, hoor!)

Het is een soort vicieuze cirkel waarin je belandt als je als gezin ten prooi valt aan het griepseizoen. Het gaat altijd in een vast stramien:

 1. Snotterend kind, meelevende ouders
  “Ja, ja, het is zover, de kleine Max heeft een grote snotneus. Natuurlijk gekregen van die kwijlbaby bij wie hij de hele tijd in de buurt is. Zijn neusje zit dicht, z’n wangetjes zijn rood en hij is een beetje hangerig. Gelukkig nog geen koorts, dus nog maar even aankijken”
 2. Ziek kind, bezorgde ouders
  “Vandaag dan toch maar een dagje thuisblijven van de crèche. Kan oma komen? Nee? Wie blijft er thuis? Wat zeg je, schat, heb jij een meeting? Ik heb ook een heel belangrijke klus die ik moet afmaken, hoor. Nou als ik dan in de ochtend naar kantoor ga en jij ’s middags, dan lukt het allemaal net.”
 3. Kind aan de beterende hand, rillerige moeder
  “Aaaah neeee, nu heb ik ook pijn in m’n keel en snot in m’n neus en kan de verwarming wat hoger? Ik heb het koud!”
 4. Vrolijk, gezond kind, zieke moeder
  “Ik voel me zoooo verrot. Net nu. Op mijn vrije woensdag, als Max de Hele Dag thuis is. Hoe kom ik deze dag door met een peuter die de ganse dag met zijn moeder wil duplo’en?”
 5. Blij kind en dito moeder, verkouden vader
  “Oioioi, man is verkouden. Dat noemt hij meteen ziek, maar wij noemen dit verkouden. Gelukkig zijn Max en ik er weer bovenop om hem kopjes thee te brengen. Oioioi, wat is ie zielig”
 6. DOODzieke vader
  “Hij is nog nooit zo ziek geweest, zegt ie. Overdrijven is ook een vak. Gelukkig heeft Maxje meer compassie met hem dan ik.”
 7. Opgeknapte vader, gezonde moeder en…snotterend kind
  “Dit Ga Je Niet Menen….begint dit nu weer van voren af aan?”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.