Als moeder wil je je kind goed voorbereiden op de wereld. En ja, daar horen ook de gesprekken over seks en relaties bij. Toch blijft het voor veel ouders een worsteling om het onderwerp aan te snijden. Deze drie lessen wil jij je kind sowieso meegeven over seksualiteit.
Lees verder onder de advertentie
Seksualiteit is een belangrijk thema om open te bespreken. Uit onderzoek blijkt dan ook dat 88 procent van de Nederlanders vindt dat seksuele voorlichting verplicht moet worden op scholen. Toch kun je als ouder ook al veel belangrijke lessen meegeven aan je kind. Door met hen te praten over liefde, respect, communicatie, grenzen stellen, veiligheid en verantwoordelijkheid help je je kind om een gezonde kijk op seksualiteit te ontwikkelen en geef je de tools die ze nodig hebben om zichzelf én een ander te respecteren.
Lees verder onder de advertentie
Drie belangrijke lessen over seksualiteit
Op Instagram deelt seksualiteitscoach Lieke Radstaak drie belangrijke lessen die jij je kind zéker wil meegeven over seksualiteit.
1. Gebruik anatomisch termen voor lichaamsdelen
”Plassertje, voorbips, meisjesbillen, spleetje, ik heb ze allemaal voorbij horen komen”, vertelt Radstaak in een Instagrampost. “Maar een gezellig ‘kinderwoord’ verzinnen voor vuIva is echt niet nodig. We leren jongens dat ze een piemel hebben, laten we meisjes leren dat ze een vuIva en een vagina hebben, gewoon zoals het is. Voel je weerstand bij dat woord? Realiseer je dan dat dat je eigen weerstand is en niet die van je kind. Voor hen is het gewoon een woord, net als ‘elleboog’.”
Lees verder onder de advertentie
2. Geef uitleg over geslachtsdelen, wensen en grenzen
De tweede les die Radstaak deelt heeft te maken met wensen en grenzen. ”Maak je kind bewust van het feit dat je lichaam alleen van jou is en dat niemand zomaar aan je mag zitten, maar ook van dingen als ‘wat voelt fijn en wat niet?’. Voelt het washandje zacht of ruw op je huid? Is het water warm of koud? Kietelt dit en hoe vind je dat? Vind je het fijn als ik je rug kriebel of niet? Zo leer je hen luisteren naar fysieke signalen en daarover te communiceren.”
Lees verder onder de advertentie
3. Spreek positief over je eigen lichaam
Tot slot vertelt Radstaak dat positief spreken over je eigen lijf essentieel kan zijn voor hun beeld over seksualiteit. ”Kinderen doen niet wat je zegt, ze doen wat je doet. Een moeder die altijd negatief spreekt over haar buik en billen krijgt een dochter die onzeker wordt over haar buik en billen, en dat terwijl je als moeder je eigen kind natuurlijk eigenlijk perfect vindt. Probeer, ondanks je eigen onzekerheden, je kind mee te geven dat een gezond lichaam een cadeau is.”
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Drie leuke zonen, een huis aan de Loosdrechtse Plassen en allebei een goedlopende carrière: het leven van Kim Kötter en Jaap Reesema lijkt het perfecte plaatje. “Mensen zien alleen dat alles klopt, maar dat is omdat wij keihard werken.”
Als haar dochter model wil worden, denkt Malou een buitenkansje te hebben als een bekende van de tennisclub aanbiedt om voor een prikkie foto’s te maken. Maar wat aantreft in de ‘studio’ van ‘de fotograaf’ tart elke verwachting…
Het zou een magische vakantie op een Disney-cruiseschip op zee worden. Een cruise vol glitters, Mickey Mouse en zonsondergangen. Maar voor één gezin werd het een moment om nooit te vergeten. En niet om de reden die ze hadden gehoopt.
Ze had zo’n zin in haar welverdiende vakantie met haar gezin. Niet te ver weg, met de auto naar de camping in Frankrijk. Karlijn had alles tot in de puntjes voorbereid en iedereen was er klaar voor. De aankomst op hun vakantiebestemming verliep ietsje anders. Ze kregen ongewenst bezoek van een nest vliegende mieren.
Samen onder de dekens kruipen, de dag nabespreken en lekker dicht tegen elkaar aan in slaap vallen: jarenlang hét romantische ideaalbeeld van samenwonen. Maar uit recent onderzoek blijkt dat de realiteit voor veel stellen anders is. Sterker nog: apart slapen is helemaal geen taboe meer. En dat is misschien wel beter voor je nachtrust én […]