Natuurlijk: moeheid en moederschap zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je slaapt minder goed dan voordat je kinderen had, je wordt vaker wakker en je hebt minder tijd voor jezelf. Toch maakt dit voor de meeste moeders helemaal niets uit; het is best te doen. Wat nou als je er altijd hélemaal doorheen zit? Dan kan het zijn dat je last hebt van postnatale depletie – compleet uitgeblust zijn door het moederschap.
Lees verder onder de advertentie
Nu denk je misschien: ja duh, na zo’n bevalling ben je gewoon moe. Maar postnatale depletie gaat niet over die periode – het gaat juist over de maanden, soms jaren na de bevalling.
Lees verder onder de advertentie
Wat is postnatale depletie?
Schrik niet van de cijfers; volgens de Australische arts die met de term postnatale depletie kwam, lijdt zo’n 50 procent van de moeders hieraan. Volgens deze arts, Oscar Serralach, is deze staat van zijn een optelsom van verschillende factoren; 24/7 moeder zijn, huishouden, borstvoeding geven, gebroken nacht, werk en in sommige gevallen ook nog eens een zware bevalling moeten verwerken.
Postnatale depletie ontstaat volgens de arts vooral als je na de bevalling niet genoeg tijd neemt om je lichaam en geest te laten herstellen. Hoe herken je het?
– Altijd uitgeput
– Insomnia
– Laag libido
– Snel geïrriteerd
– Vergeetachtig en problemen met concentreren
– Snel ziek, door een zwam immuunsysteem
– Als je er al heel lang mee rondloopt, kun je ook nierproblemen, galblaasproblemen of depressie krijgen
Wat kun je ertegen doen?
Hoe lang je er al last van hebt, maakt niet uit. Er is altijd wat aan te doen. Wat je kunt doen?
– Meer tijd voor jezelf
– Minder koffie, cola en andere cafeïnehoudende drankjes
Als ouder probeer je alles zo goed mogelijk te doen voor je kind. Maar wat als je goede intenties onverwacht botsten met de – soms bijzondere – schoolregels? Isa ontdekte dit op de harde manier toen een onschuldige waterfles voor drama zorgde.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Bizarre, hormonale of gewoonweg crazy aankopen. We doen ze allemaal weleens. Wekelijks vertelt een moeder aan Kek Mama over haar grootste, duurste of vreemdste miskoop. Deze keer Chantal (35) die een dure winterjas kocht voor haar dochter.
Wat als je tegelijkertijd zwanger blijkt te zijn met je schoonzus, maar hun kindje niet levensvatbaar blijkt te zijn? Geluk en verdriet gaan hand in hand, ervaarde Natascha aan den lijve.
Kinderen slepen hun knuffel overal mee naartoe. Ze slapen met hun lievelingsbeer en troosten zich ermee bij verdriet. Maar wist je dat sommige ouders de knuffels van hun kind regelmatig opbergen in de vriezer? De reden is verrassend.
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.