Energie besparen met een baby: zo doe je dat

18.01.2023 16:03
besparen-op-kinderopvan

Een baby kost een hoop energie, zowel van jou als van je huis. De was stapelt zich op, de flesjes warmen zichzelf niet op en in het babybadje gaat toch meer water dan je denkt. De energierekening kan zo flink stijgen, zeker wanneer je baby in de herfst of winter wordt geboren. 

Volgens het Nibud is een tweepersoonshuishouden ongeveer €132 per maand kwijt aan elektriciteit. Voor een huishouden van drie personen is dit €165. Zo zorg je dat de je energierekening nog enigszins te overzien is:

Wasjes draaien

De wasstapel met een (pasgeboren) baby groeit twee keer zo snel, maar probeer alleen de wasmachine aan te zetten als de trommel helemaal vol zit. Kijk ook of je sommige dingen op 40 graden kan wassen in plaats van 60 of 90 graden. Scheelt toch weer.

In bad

Een baby hoeft echt niet elke dag in bad. Naast dat het niet goed is voor de huid van je baby is het namelijk ook niet goed voor je energierekening. Twee á drie keer per week is genoeg.

Droger

Je was in de droger doen is een echte kostenpost. Gebaseerd op de huidige energietarieven kost een gemiddelde droogbeurt met een condensdroger of een droger met luchtafvoer volgens het Nibud gemiddeld € 3,10. Laat je de droger twee keer per week draaien? Dan kost dat op jaarbasis al meer dan 300 euro. Als het even kan, laat de rompers, lakens en andere was van je baby daarom dus drogen aan de waslijn.

Gebruik de eco-stand

Veel apparaten hebben een eco-stand, gebruik deze. Met de eco-stand krijg je alles prima schoon maar gebruik je minder energie. Enige ding is dat de eco-stand iets langer duurt voordat het klaar is.

Energielabel

Ga je shoppen voor babyspullen probeer dan te letten op energielabels. Dit label laat zien hoe zuinig het apparaat is met stroom. Hoe groener het label, hoe minder stroom het verbruikt. Daarnaast maak je een milieubewuste keuze.

Thermoskan

Koude koffie of thee is je vast wel bekend als ouder. Gebruik een thermoskan om dranken veel langer warm te houden. Zo hoeft het koffiezetapparaat of de waterkoker niet steeds opnieuw aan. Daarnaast kan je ook water warm houden in een thermoskan voor bijvoorbeeld een flesje voor de baby.

LED lampen

Installeer in je huis LED verlichting. Je kunt flink wat energie besparen door de babykamer, en de andere ruimtes in huis, te verlichten met energiezuinige lampen. Probeer ook zoveel mogelijk lampen uit te laten overdag, maar ook ’s nachts als je eruit moet voor de baby.

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.