Je baby zet zijn eerste stapjes – en jij voelt het: pure trots. Maar wist je dat een ander gevoel jou als ouder nóg gelukkiger kan maken? Nieuw onderzoek onthult waarom ontzag het geheime ingrediënt is voor een rijker en betekenisvoller ouderschap.
Lees verder onder de advertentie
Foto’s van je kind posten op Instagram met #trots is heerlijk – logisch ook, als je kind net z’n zwemdiploma heeft gehaald of voor het eerst alleen op schoolkamp gaat. Heerlijk dat blije gevoel dat je uit elkaar knapt van trotsheid toch? Maar volgens nieuw onderzoek van de Rochester University is er een gevoel dat ouders nóg gelukkiger maakt dan trots: ontzag.
Lees verder onder de advertentie
Wauw-moment
Promovendus Princeton Chee, hoofd-onderzoeker van het wetenschappelijke onderzoek, legt uit: “Ouders kunnen trots zijn wanneer hun kind iets doet waar ze hard voor hebben gewerkt. Ontzag voelen ze als hun kind iets onverwachts of bijzonders doet – iets dat ze ‘wauw’ laat zeggen.” Denk aan een moment waarop je kind iets ontzettend liefs zegt of je verrast met zijn groei.
Lees verder onder de advertentie
”
‘Door dit gevoel wordt het leven van ouders gelukkiger, betekenisvoller en rijker aan ervaringen’
Uit het onderzoek onder bijna 900 ouders blijkt dat ontzag diepere effecten heeft dan trots. “Ontzag kan het ouderlijk welzijn op bredere en holistische wijze versterken, waardoor het leven van ouders gelukkiger, betekenisvoller en rijker aan ervaringen wordt,” zegt Chee. Waar trots vaak draait om prestaties en ego, verbindt ontzag ouders iets dat groter is dan henzelf.
Mijlpalen vs. simpele momenten
De Amerikaanse onderzoekers hopen dat dit ouders helpt zich minder overweldigd te voelen. Vorig jaar waren de uitspraken van een bekende Amerikaanse generaal veel in het nieuws. Hij noemde ouderlijke stress een probleem voor de volksgezondheid. “Ouderschap kan lonend zijn, in plaats van schadelijk,” aldus Chee, “door trots en vooral ontzag te voelen voor je kind.”
Lees verder onder de advertentie
Nu wil je natuurlijk weten hoe je meer van het ontzag-gevoel ervaart. Of je nu bij een grote mijlpaal of een simpel moment ‘wauw’ denkt maakt dus niet uit. Sta er even een paar seconde langer bij stil, verwonder je over je kind en laat het wauw-gevoel helemaal toe.
En het mooiste? Ontzag zit niet alleen in grote mijlpalen. “Het hoeft niet beperkt te blijven tot eenmalige, buitengewone ervaringen,” benadrukt Chee. “Ook simpele momenten, zoals een knuffel of een onverwacht wijs inzicht van je kind, kunnen je dat gevoel geven.”
Nog meer geluk ervaren als ouder? Volgens deze expert is gelijkwaardig ouderschap dan essentieel.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.