Zo weet je welk kleurtype je bent én welke kleuren daarbij passen

20.03.2024 09:23
Bron: Pexels

De lente komt er weer aan. Tijd om je garderobe weer lenteproof te maken. Zonniger lenteweer betekent dat we de vrolijke kleuren en de zachte pasteltinten ook weer uit de kast mogen halen.

Natuurlijk moet iedereen dragen waar zij zich het beste in voelt. Of je jezelf nou een prachtige vrouw voelt in opvallend rood of dat je gek bent op zwarte kleding. Tenslotte laat je vanuit je kledingstijl een stukje van jezelf zien. Maar welke kleur bij een persoon het mooiste staat hangt af van een aantal kenmerken. De ene persoon straalt in opvallend roze, terwijl het bij de ander te overweldigend is en je mooiste kenmerken daardoor juist geen enkele aandacht meer krijgen. Dan zullen gedempte kleuren jou juist laten stralen. 

Om te kijken welke kleuren het beste bij iemand met bepaalde uiterlijke kenmerken passen, is er een kleurenanalyse gemaakt, die verdeeld is in seizoenstypen. Zo kun je precies zien welke kleuren jou het beste staan.

De verschillende seizoenstypen

Hier zie je in het kort hoe mensen met verschillende seizoenstypen er ongeveer uitzien, maar om het nog specifieker te maken leggen we je kort uit waar je precies op moet letten.

De ondertoon van je huid

We weten allemaal dat de ene persoon meer pigment heeft dan de andere persoon, maar dit is niet het belangrijkste voor het bepalen van je type. De ondertoon van je huid is hierin juist heel belangrijk. Bij sommige mensen is de huid meer roze, wat de ondertoon koel maakt. De ander neigt meer naar geel, wat een warme ondertoon aangeeft. Dit is vaak lastig te zien, gelukkig zijn er meerdere manieren om erachter te komen wat de ondertoon van jouw huid is.

Lees ook: Zo stel je een kleurrijk en gezond snackplankje samen voor jouw kinderen

Warm of koel?

De eerste manier is om de kleur van je aderen te bekijken. Zijn je aderen meer blauw? Dan heb je een koele ondertoon. Zijn ze juist meer groen? Dit maakt dat jij een warme ondertoon hebt. Is het nog steeds lastig om te zien. Kijk ook eens welke kleur sieraden jou beter staat. Zilver, dan heb je een koele ondertoon. Goud, dan een warme. Nog steeds lastig? Als laatste methode kun je bij natuurlijk licht een wit shirt aantrekken of deze naast je gezicht te houden. Is je huid nu meer roze of meer geel? Als je deze methode gebruikt mag je geen make-up dragen, want dit kan een ander resultaat geven.

Let wel op: mensen met een hele lichte huid hebben niet per definitie een koele ondertoon en mensen met een Aziatische afkomst hebben ook vaker dan eens juist wel een koele ondertoon. Ook zijn er mensen die een neutrale ondertoon hebben, dus die zit precies tussen warm en koel in, heb jij dit? Dan kun je zelf wat meer gaan experimenteren met verschillende kleuren.

Heb je een warme ondertoon, dan ben je een lente- of herfsttype. Bij een koel ondertoon ben je een zomer- of wintertype.

Lente, zomer, herfst of winter

Helder of gedempt?

Staan opvallende kleuren jou beter, of straal jij juist in wat meer gedemptere kleuren? Bij heldere kleuren ben je waarschijnlijk een lente- of wintertype. Zijn heldere kleuren voor jou te overweldigend en halen ze alle aandacht van jouw gezicht af, dan ben je waarschijnlijk een zomer- of herfsttype. Bij gedempte typen is er vaak een laag contrast tussen je haar- en huidskleur.

Lees ook: Waarom eten we eigenlijk chocolade paaseitjes met Pasen?

Licht of donker?

In de meeste gevallen zijn mensen met een lichtere huid en licht haar een lente- of zomertype, maar ook donker haar komt vaker voor bij zomertypen. De herfsttypen hebben vaak weinig contrast tussen de kleur van hun huid en haar, terwijl het wintertype bijna altijd donker haar met eventueel een donkerdere huid heeft.

In het kort

Als je jouw type weet kun je een inschatting maken van welke kleuren jou het beste zullen staan. Volgens jouw type zijn dit je beste kleuren.

Lente: warm, licht en helder

Zomer: koel, licht en gedempt

Zachte zomer

Lees ook: Tara: ‘De EHBO-medewerker vroeg of hij mijn moedermelk mocht drinken’

Herfst: warm, donkerder en gedempt

Warme herfst

Winter: koel, donker en helder

Koele winter

Per seizoen kunnen er onderling nog verschillen zijn. Als je weet welk seizoen je bent kun je kijken wat bij jou het meest prominent aanwezig is. Valt jouw warme ondertoon het meest op, dan ben je waarschijnlijk een warme lente of een warme herfst, valt jouw lichte huid en haar het meest op, dan ben je een lichte lente of lichte zomer. Valt het lage contrast en daarbij het gedempte meer op, dan ben je een zachte herfst of zachte zomer.

Verschillende seizoenen die veel op elkaar lijken

Ondanks dat dit steeds twee verschillende seizoenen zijn, hebben ze veel met elkaar gemeen. Zo zie je hier dat de zachte herfst en de zachte zomer eigenlijk allebei nog heel licht zijn. Het grootste verschil is echt de ondertoon, waardoor de kleuren die hen laten stralen toch net iets anders zijn.

Zachte herfst versus zachte zomer

Lees ook: Frank van der Lende weer vader geworden: ‘Wat een geluk!’

Seizoenen onderling

Als je eenmaal weet dat je bijvoorbeeld een herfsttype bent dan kunnen er onderling ook nog verschillen zijn. Hieronder zie je de verschillen tussen zachte herfst, warme herfst en donkere herfst.

Zachte herfst
Warme herfst
Donkere herfst

Nu je een beetje weet welk kleurentype jij bent kun je hopelijk wat gerichter zoeken naar de kleuren die jou echt laten stralen.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.