Alles wat je moet weten over griep tijdens je zwangerschap
Omdat je immuunsysteem tijdens de zwangerschap wat zwakker wordt, is het heel normaal om een griepje op te lopen. Maar kan het kwaad? En waar moet je vervolgens op letten?
Kek Mama zocht het voor je uit.
Is het gevaarlijk?
Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Het slijmvlies in je luchtwegen raakt ontstoken, je krijgt koorts, spierpijn en (nou ja, je kent het wel) je voelt je ellendig. Het virus komt vooral voor in de winter en als zwangere kun je een griepje gemakkelijker oplopen. Gelukkig is dit over het algemeen niet gevaarlijk voor jou en je ongeboren baby, tenzij je hoge koorts krijgt.
Want als je lichaamstemperatuur boven de 38,5°C stijgt, kan dat invloed hebben op de proteïne-aanvoer naar je kind. Het komt niet vaak voor, maar in het ergste geval kun je zelfs vroegtijdig weeën krijgen.
Lees ook
VIDEO: dit is het verschil tussen griep en verkoudheid >
Wat kun je ertegen doen?
Simpel: uitzieken. Er bestaat namelijk geen medicijn dat griep geneest. Wel is het goed om veel te rusten, genoeg water te drinken en de koorts te laten zakken met paracetamol (pijnstillers, zoals ibuprofen en aspirine, en ook sommige keelpastilles worden afgeraden tijdens de zwangerschap – check dus altijd even de bijsluiter). Zakt de koorts niet? Neem dan contact op met de huisarts.
Kun je griep voorkomen?
Volledig voorkomen kan natuurlijk nooit, maar er er zijn wel dingen die je kunt doen om de kans dat je griep oploopt te verkleinen. Regelmatig een frisse neus halen, bijvoorbeeld. En je handen wassen met water en vloeibare zeep, zeker na het hoesten of niezen. Meer tips:
- Beweeg voldoende.
- Gebruik papieren zakdoeken of tissues bij hoesten, niezen of snuiten en gebruik ze éénmalig. Gooi ze daarna in de vuilnisbak.
- Maak voorwerpen zoals deurklinken, afstandsbedieningen en toetsenborden af en toe schoon.
- Ventileer regelmatig je woon- en slaapkamer door ramen en deuren op een kier te laten.
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >