Alles over je huid tijdens de zwangerschap

16.02.2020 12:31
huid zwangerschap Beeld: Shutterstock

Striae, pukkeltjes, spataderen: tijdens je zwangerschap kan je huid het zwaar te verduren krijgen. Wat zijn de meest voorkomende klachten en kun je er iets aan doen?

Sommige vrouwen gaan fluitend door hun zwangerschap heen en hebben amper kwaaltjes. Anderen hebben last van gevoelige borsten, hangen elk uur boven het toilet en merken dat hun huid verandert. Hieronder leggen we uit welke klachten je kunt krijgen aan je huid (en klik hier voor de rest van de zwangerschapskwaaltjes).
 

Eczeem

Heb je normaal gesproken veel last van eczeem of psoriasis? Dan bestaat de kans dat je er tijdens je zwangerschap door de verandering van je hormoonhuishouden amper last van hebt. Maar ook het tegenovergestelde kan het geval zijn: dat je eczeem juist verergert.

Het uit zich in rode en schilferende vlekjes of bultjes op de huid, die ontzettend jeuken. Soms helpt het om je huid goed in te smeren met een vette zalf, maar bij erge klachten moet een doktersrecept uitkomst bieden.
 

Striae

Tijdens je zwangerschap rekt je huid in flink tempo uit en daardoor kan het zijn dat je striae krijgt. Kán – niet iedereen krijgt er last van.

Je herkent striae aan paasrode striemen op je lichaam. Na verloop van tijd worden ze lichter van kleur en vallen ze minder op. Ze zullen echter niet helemaal verdwijnen en er is geen middeltje voor. Maar hé, je lichaam heeft een kind gedragen en gebaard, dus wees vooral trots op die strepen.
 

Lees ook:
Zwanger? Dit zijn veelvoorkomende kwaaltjes >

 

Meer pigment

Tijdens je zwangerschap worden je borsten niet alleen groter en gevoeliger, je tepels veranderen ook van kleur. Dit komt omdat je pigment verandert dankzij de hormonen. Vaak gebeurt dit al heel vroeg in de zwangerschap, maar na de bevalling gaat het ook weer weg.

Kenmerkend bij veel zwangere vrouwen is ook de linea negra – die fraaie, donkere lijn die in het midden van je buik, via je navel naar beneden loopt. Ook deze lijn verdwijnt een aantal maanden na je bevalling gewoon weer.
 

Zwangerschapsmasker

Waarschijnlijk heb je hier wel eens van gehoord, want het komt bij veel zwangere vrouwen voor. Bij een zwangerschapsmasker ontstaan er gekleurde pigmentvlekken in je gezicht die donkerder worden als je veel in de zon zit. Opletten dus, als je hoogzomer zwanger bent en goed smeren (of nog beter: zoek de schaduw op).
 

Spataderen

Ha, nog zo’n leuke zwangerschapskwaal. Door een verhoogde druk in de aderen in je benen en omdat je bindweefsel slapper wordt, kun je spataderen krijgen. Niet echt fijn, maar in de meest gevallen verdwijnen ze na de bevalling gewoon weer. Dit kan echter wel een paar maanden duren.
 

Bron: dermatoloog Marjolein Leenarts

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >